Foto: F64
Šā gada Lielajā piektdienā, 29. martā, Vecrīgā norisināsies nu jau par tradīciju kļuvušais ekumeniskais Krusta ceļš, kas katru gadu vieno vairākus tūkstošus dažādu tautību, konfesiju un reliģisko uzskatu cilvēku. Šogad paredzēts pārdomāt piedošanas tēmu, jo tieši piedošana ir svarīgs solis ceļā uz izlīgumu starp tautām un personām, informē pasākuma rīkotāji. Gājienam tiešraidē varēs sekot arī portālā “Delfi”.

Krusta ceļa gājiens sāksies pulksten 12, kad meditāciju vadīs un dalībniekus uzrunās katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs, un noslēgsies aptuveni pulksten 14.30, kad uzrunu teiks luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

Jēdziens „Krusta ceļš" - Via Crucis - nāk no latīņu valodas un apzīmē Kristus ciešanu ceļu, ko pēc tam, kad Pilāts bija Viņam piespriedis nāves sodu, Jēzus, nesot smago krustu, veica līdz soda izpildes vietai Kalvārijas kalnā, Jeruzalemē. Kā kristiešu tradīcija Krusta ceļš Rietumeiropā kļuva pazīstams viduslaikos. Mūsdienās Krusta ceļš nav tikai pāvestu vai garīdznieku lūgšana. Tas ir kļuvis par vienu no populārākajām lūgšanām Romas Katoļu Baznīcā un arvien plašāku ievērību gūst arī citās konfesijās.

Tradicionālajā Krusta ceļā ir 14 apstāšanās vietas - stacijas, kam pateicoties radies arī senais Krusta ceļa apzīmējums - krusta apstāšanās vietas (stationes Crucis). Īpaši aktuāls Krusta ceļš kļūst Lielā gavēņa laikā, kad ticīgie publiski vai individuāli dodas Kristus ciešanu atceres ceļā, izmantojot sagatavotas meditācijas apceres vietām vai Jēzus ciešanas apdomājot saviem vārdiem.

Krusta ceļš sāksies pie Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles un, tā dalībnieki, izdzīvojot Krusta ceļas stacijas, apstāsies dažādās Vecrīgas vietās, kur notiks profesionālu aktieru iestudēti uzvedumi, apceres, kā arī garīdznieku vadītas meditācijas, kas ļaus vēl vairāk iedziļināties Kristus ciešanu noslēpumā. Uzvedumus iestudējusi aktrise un jaunā režisore Inga Tropa un tajos piedalīsies aktieri Kaspars Znotiņš, Zane Jančevska, Kaspars Aniņš, Ieva Aniņa, Januss Johansons un citi.

Meditācijas Jēkaba laukumā teiks baptistu mācītājs Edgars Mažis, pie Kara muzeja - māsa kalpone Inese Lietaviete, Bastejkalnā - vasarsvētku draudzes mācītājs Modris Ozolinkevičs, pie Latvijas Nacionālās operas - luterāņu mācītājs Krists Kalniņš, pie Jāņa baznīcas - Ģirts Prāmnieks un pie Pētera baznīcas - katoļu priesteris Maksimiliāns. 

"Delfi" jau iepriekš piedāvājis video tiešraides no sabiedrībai būtiskiem pasākumiem un dos iespēju ikvienam interesentam aktualitātēm sekot līdzi arī turpmāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!