Foto: DELFI
Ceturtdien, 24. septembrī, kad portāls “Delfi” publicēja rakstu “Dēls joprojām cenšas noskaidrot 2. pasaules karā pazudušā tēva likteni”, nepagāja ne stunda kopš darba dienas sākuma, kad bezvēsts pazudušā tēva gaitas beidzot tapa zināmas. Latvijas Valsts arhīva direktors Artis Freimanis operatīvi sniedza ziņas, ka Kārlis Kļava, kuru viņa dēls Viesturs līdz pat pagājušajai nedēļai uzskatīja par karā bojā gājušu, cīņās ir izdzīvojis, pēc kara nokļuvis Vācijā un pēc tam pārcēlies uz dzīvi Brazīlijā.

Pagājušajā nedēļā portāls "Delfi" rakstīja par tukumnieku Viesturu Kļavu, kurš savu tēvu ir saticis vienu reizi – 1944. gada vasarā, kad Viesturs vēl nebija pat mēnesi vecs. Pēc šīs vienīgās tikšanās reizes tēvs Kārlis Kļava devās atpakaļ uz fronti karot Latviešu leģiona rindās, un viņa ģimenei nebija ziņu, kas ar tēvu noticis. Bija versija, ka Kārlis Kļava ir gājis bojā smagajās atkāpšanās kaujās 1944. gada jūlijā Latvijas un Krievijas pierobežā.

Ar Kārļa Kļavas māti, kura dzīvoja Liepājā, Viesturs un viņa māte nav uzturējuši kontaktus, jo viņa sava dēla laulību nav atzinusi. Viesturs atceras, ka ir bijušas runas, ka Kārlis Kļava pēc kara savai mātei uz Liepāju bija atsūtījis vēstuli no Vācijas, stāstot, ka tur apprecējies vēlreiz. Taču vēstuli viņš nav redzējis un uzskatīja, ka viņa vecmāte šo stāstu izdomāja, lai ieriebtu. Viesturam un viņa mātei pēc 2. pasaules kara nekādas ziņas no Kārļa Kļavas nav pienākušas, tādēļ viņš līdz pat pagājušajai nedēļai uzskatīts par karā zudušu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!