Foto: Shutterstock
8. maijā, pulksten 14 notiks vebinārs - paneļdiskusija par to, kā pandēmija ietekmē demokrātiju un vai Covid-19 izraisītās krīzes dēļ Ziemeļvalstis un Baltijas valstis ir neaizsargātas pret autoritārām tendencēm. Diskusijas tiešraide tiks straumēta portālā "Delfi" un vietnē "www.facebook.com/norden.lv/"

Covid-19 krīze ir radījusi būtisku ietekmi ne tikai uz veselības sistēmu, ekonomiku un mūsu sociālo dzīvi, tā ietekmējusi arī mūsu sabiedrības. Krīze ir radījusi nepieredzētu spriedzi sabiedrības demokrātiskajā struktūrā, un tas attiecināms ne tikai uz tām valstīm, kurās ir autoritāra pārvaldība. Dažu pēdējo mēnešu laikā daudzas valstis ieviesušas pasākumus pandēmijas ierobežošanai - ierobežota mūsu pārvietošanās brīvība un personiskā integritāte, kas nebūtu iedomājama pirms šīs krīzes? Kāda situācija ir Ziemeļvalstu un Baltijas reģionā? Vai pandēmijas laikā ir vieta diskusijām par demokrātiju, vai cilvēki pieņem politiskos lēmumus, kas atbild par "karu" pret Covid-19? Vai pastāv risks, ka demokrātija pēc krīzes tiks vājināta? Vai varam būt pārliecināti, ka politiķi krīzi neuztvers kā iespēju pastiprināt kontroli pār sabiedrību, un vai mēs varam paļauties, ka ierobežojošie pasākumi tiks atcelti pēc tam kad krīze beigsies?

Šie un citi jautājumi, kas vedina domāt par demokrātiju, tiks pārrunāti vebinārā, informē rīkotāji.

Diskusijā piedalīsies: Vita Tērauda - Saeimas deputāte, Eiropas lietu komisijas un Mediju politikas apakškomisijas vadītāja, Stafans Lindbergs - Gēteborgas Universitātes profesors un Demokrātijas daudzveidības institūta direktors, Zakia Elvanga - demokrātijas aktīviste un Dānijas NVO "WeDoDemocracy" un Demokrātijas festivālu asociācijas padomniece, kā arī Andris Šuvajevs – ekonomists un antropolgs, PROVIDUS sociālās politikas pētnieks.

Diskusiju moderēs DOTS fonda izpilddirektore Ieva Morica.

Vebināru organizē Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā sadarbībā ar DOTS fondu un "Delfi", un tas notiek Demokrātijas nedēļa 2020 ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!