Foto: DELFI
Apzinoties, ka labs padoms vienmēr zelta vērtībā, "Delfi plus" šajā nedēļā vairākos rakstos pievērsās padomiem un arī citu gūtajām mācībām. Lūdzām piecu ekspremjeru viedokļus, kā viņi rīkotos šābrīža lielākajā aktualitātē Covid-19 krīzē un izrādījās, ka viņiem prātā būtu stingrāka iebraucēju kontrole, pat izolācija un nodokļu mazināšana. Tāpat arī piedāvājām ekskluzīvu interviju ar Beļģijas virusologu un valdības konsultantu Stevenu van Guhtu par to, kā Beļģijai, kura vēl oktobra beigās bija pandēmijas smagāk skartā valsts ES, mēneša laikā izdevās spēji samazināt saslimstību ar Covid-19.

"Tā ir tā grūtā stāsta daļa – kas notiek aiz aizvērtām durvīm? Ārpusē cilvēki nēsā maskas un riski ir ierobežoti. Liels risks ir saistībā ar iekštelpās notiekošo, kur norisinās privātā dzīve," sacīja van Guhts. Rudenī viņam zvanīja virkne ārvalstu žurnālistu, taujājot, kas notiek Beļģijā, kur tobrīd jau bija samērā stingri ierobežojumi. Piemēram, virknē pilsētu, tostarp Briselē, maskas bija jānēsā arī uz ielas. Ko svarīgu vēl šiem mēriem klāt pievienoja Beļģija, par to "Delfi plus."

Tie nav vienīgie "Delfi plus" raksti, kas saistīti ar pandēmiju. Žurnālistes Lolita Lūse un Laura Dzērve skaidroja, kādi ir Covid-19 simptomi bērniem un kāpēc liela uzmanība jāpievērš tieši periodam pēc akūto simptomu pazušanas, savukārt citā rakstā par to, kā šobrīd izdzīvo skaistumkopšanas nozare. "Delfi TV ar Jāni Domburu" intervijā finanšu ministru Jāni Reiru (JV) izjautāja par atbalstu uzņēmējiem Covid-19 otrā viļņa laikā, asu kritiku guvušajām izmaiņām vairākos nodokļu likumos un citiem tematiem.

Izdevējs Hanss H. Luiks un "Ekspress Media" analītiķis savukārt atskatās uz 2001. gada 11. septembra notikumiem, kas satricināja visu pasauli, un atgādina – kā uzskata Pentagona analītiķi, lidmašīnu nolaupīšanu un novirzīšanu sagraut zīmīgās, Amerikai tik svarīgās celtnes izplānojis nežēlīgais "ģēnijs" Halids Šeihs Muhameds. Raksta autoriem ir bažas par to, ka 11. septembra vaininieka tiesa nekad nenotiks.

Tāpat arī "Delfi plus" šajā nedēļā pievērsās čempionu "Riga FC" īpašnieka Sergeja Lomakina iekļaušanai Latvijas "melnajā sarakstā," arī uzņēmumam "Gros Auto grupa" laikā, kad īpašnieks Gunvaldis Groskops aizgājis mūžībā. Žurnāliste Zane Meistare intervēja Masaki Nakagavu, japāni, kura sapņu zeme ir Latvija, bet Jānis Bendziks skaidroja, kādi būs Latvijas boksera Ričarda Bolotņika nākamie soļi pēc tam, kad viņš sevi ļoti veiksmīgi pieteicis starptautiskajā boksā, triumfējot "MTK Global" rīkotajā turnīrā "Golden Contract".

Lūk, daži no šīs nedēļas spilgtākajiem "Delfi plus" rakstiem, bet par abonēšanas iespējām iespējams uzzināt šeit.

Nejūtu vairs, kā mamma smaržo. Covid-19 gaita bērniem un uzmanību paģērošās sekas

Foto: Shutterstock

Murjāņu sporta ģimnāzijas audzēkņiem, pusaudžiem riteņbraucējiem, kas pavasarī un vasarā inficējās ar Covid-19, dzīve pēc slimības turpinājusies ļoti dažādi: viens kļuvis par Latvijas čempionu, bet cits nesekmības dēļ izslēgts no skolas. Jaunā koronovīrusa izraisītā saslimšana skārusi arī citas skolas, un pandēmijas diktētajā, no iepriekšējās dzīves diezgan atšķirīgajā kārtībā arī daudziem vecākiem grūti novērtēt, vai uz bērniem slimība atstājusi sekas. Tās pēta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsti Valsts pētījuma programmā, un jau tagad skaidrs, ka atveseļošanās posmam jāpievērš ļoti liela uzmanība.

Lasīt vairāk

'Vēstījums būs skarbs.' Kā Beļģija krasi samazināja inficēšanos ar Covid-19 – intervija ar virusologu

Foto: Reuters/Scanpix /LETA

"Normālajā dzīvē esmu vienkāršs virusologs, kurš strādā ar vīrusiem," saka Stevens van Guhts. Taču viņa vārdu šogad gluži labi zina Beļģijas mājsaimniecībās, līdzīgi kā Latvijā pazīst Ugu Dumpi. Zinātniskās ekspertīzes iestādes "Sciensano" vīrusa slimību nodaļas vadītājs profesors van Guhts ir Beļģijas valdības konsultants Covid-19 krīzes jautājumos un arī runasvīrs. Kā mācībspēks studentiem daudzkārt lasījis kursu, brīdinot, ka kaut kas līdzīgs spāņu gripas pandēmijai var atkārtoties jebkurā brīdī, rīt vai pēc desmit gadiem. "Biju pat nedaudz pārsteigts, ka tas, ko mācu daudzus gadus, nu notiek. Sajūta bija, kā atdzīvojoties sirreālai filmai," portālam "Delfi" intervijā atzīst van Guhts.

Lasīt vairāk

Kā Covid-19 krīzi Latvijā vadītu Godmanis, Kučinskis, Repše un Straujuma

Foto: F64

Stingrāka iebraucēju kontrole un pat izolācija, tūlītēja darbaspēka nodokļu samazināšana un Krīzes vadības centra izveidošana – tādi būtu bijušo Latvijas Ministru prezidentu soļi Covid-19 krīzes risināšanā. Ko vēl pašreizējai valdībai iesaka ekspremjeri Māris Kučinskis, Einars Repše, Ivars Godmanis, Laimdota Straujuma un Valdis Dombrovskis?

Lasīt vairāk

'Delfi TV ar Jāni Domburu' atbild finanšu ministrs Jānis Reirs. Pilns ieraksts

Lasīt vairāk

1,7 miljonu parāda mantojums: pēc īpašnieka nāves runā par negodīgu konkurenci

Foto: DELFI

"Šis, nenoliedzami, ir emocionāli smags brīdis. Uzņēmums turpina strādāt," tā pašreizējo situāciju "Delfi" komentē "Gros Auto Grupa". Uzņēmuma vienīgo īpašnieku Gunvaldi Groskopu 4. decembrī atrada mirušu – ar šautu brūci. Valsts policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka, iespējams, izdarīta pašnāvība.

Lasīt vairāk

Kā Lietuva iekšpolitiskos lēmumus mēģina risināt uz Latvijas iedzīvotāju maciņu rēķina

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Saistībā ar Astravjecas atomelektrostacijas darbības uzsākšanu, kuru šā gada 7. novembrī oficiāli atklāja Aleksandrs Lukašenko, Lietuvas puse ir veltījusi dažādus epitetus un pārmetumus Latvijai un tās iedzīvotājiem. Lietuvas politiķis Andrjus Kubiļus Krievijas elektroenerģijas importu uz Latviju nosaucis par ne īsti "tīru biznesu", savukārt Lietuvas Seima komiteja aicinājusi izdarīt papildu spiedienu uz Latviju. Portāls "Delfi" vērtē domstarpību iemeslu un analizē dienvidu kaimiņu pārmetumu pamatojumu. Vai tā var būt, ka Lietuva savus mērķus mēģina sasniegt uz Latvijas un tās iedzīvotāju un uzņēmumu maciņu rēķina?

Lasīt vairāk

Amerikas dziļā vara: neraugoties uz solījumiem, šķiet, 11. septembra vaininieka tiesa nekad nenotiks

Foto: Reuters/Scanpix /LETA

Lielāko masu slepkavību ASV teritorijā, uzbrukumu Ņujorkas dvīņu torņiem, neplānoja Osama bin Ladens. Patiesībā ne pirms, ne pēc šī terorakta bin Ladens un viņa teroristu grupējums nebija parādījuši neko vairāk par spēju piekraut transportlīdzekļus ar sprāgstvielām un likt šoferiem pašnāvniekiem doties pie ASV vēstniecību vārtiem dažādās valstīs. Kā uzskata Pentagona analītiķi, lidmašīnu nolaupīšanu un novirzīšanu sagraut zīmīgās, Amerikai tik svarīgās celtnes izplānojis nežēlīgais "ģēnijs" Halids Šeihs Muhameds.

Lasīt vairāk

Čempionu 'Riga FC' īpašnieks Lomakins iekļauts Latvijas 'melnajā sarakstā'

Foto: F64

Trīskārtējās Latvijas futbola čempionvienības "Riga FC" īpašnieks, Krievijas miljonārs Sergejs Lomakins iekļauts Latvijas "melnajā sarakstā". Krievijas miljonārs ilgāku laiku nav manīts valstī, bet tas, visticamāk, neatsauksies uz kluba nākotnes plāniem.

Lasīt vairāk

Daļa nevar samaksāt rēķinus. Kā pandēmijas laikā izdzīvo skaistumkopšanas nozare

Foto: Shutterstock

Pandēmija ir būtiski mainījusi teju ikkatra ikdienu, tomēr ir nozares un cilvēki, kas tās postošo ietekmi uz ekonomiku ir izjutuši spēcīgāk. Novembrī pieņemtie pasākumi Covid-19 izplatības mazināšanai izraisīja plašu sašutumu un diskusijas skaistumkopšanas nozarē. Veselu mēnesi bez darba un atbalsta nācās dzīvot daudziem skaistumkopšanas speciālistiem un uzņēmumiem, radot satraukumu un bažas par iespējām izdzīvot. Kā šobrīd klājas skaistumkopšanas saloniem un speciālistiem? Kā tie vērtē valdības radītos atbalsta pasākumus un kā raugās uz nākotni? Par to raksta turpinājumā!

Lasīt vairāk

Ēras beigas: kurš nāks Merkeles vietā

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Laikā, kad Vācijas kanclere Angela Merkele kļuva par Vācijas Kristīgo demokrātu partijas (CDU) vadītāju, 11. septembra terorakti vēl nebija notikuši, Krievija vēl nebija anektējusi Ukrainai piederošo Krimu, bet līdz pirmā "iPhone" pārdošanai bija jāgaida vēl septiņi gadi. 2005. gadā Merkele kļuva par pirmo ievēlēto sievieti Vācijas kanclera amatā un nu tiek uzskatīta par vienu no ietekmīgākajiem politiķiem Eiropā. Šobrīd palicis vien nedaudz mazāk par gadu, līdz noslēgsies Merkeles darbs kancleres amatā.

Lasīt vairāk

'Uzdāviniet man Ziemassvētkos Kanelo Alvaresu!' Ričards Bolotņiks gatavs iet līdz galam

Foto: Vladislavs Proškins/F64

Savulaik viņš strādājis būvlaukumā un mazgājis grīdas. Tagad – strādā boksa ringā un mazgā grīdas ar pretiniekiem. Labi, tas varbūt mazliet pārspīlēti, taču – Ričards Bolotņiks sevi pieteicis ļoti skaļi un, pagājušajā nedēļā uzvarot prestižā "Golden Contract" turnīra finālcīņā Britu salās, nodrošinājis sev iespēju atrādīt muskuļus profesionālā boksa elitē. Nākamais latvietis aiz Maira Brieža, kurš kļūs par pasaules čempionu? Pats Ričards tic – jā!

Lasīt vairāk

Japānis Masaki, kura sapņu zeme ir Latvija

Foto: Privātais arhīvs

Masaki Nakagava ir japānis, kurš var likt roku uz sirds un atzīt, ka Latvija ir viņa sapņu zeme. Viņš šeit vairākkārt viesojies, apguvis latviešu valodu, ieraksta dziesmas mūsu dzimtajā valodā un, kā izrādās, arī lasa portālu "Delfi".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!