Foto: DELFI
Šonedēļ "Delfi plus" darbs pagāja Baltkrievijas zīmē – gan viedokļi par iespējamo notikumu attīstību, gan intervija ar Minskā aizturētājiem Latvijas pilsoņiem. Pēc viņu teiktā, abi tikuši aizturēti uz ielas, piekauti, trīs dienas pavadījuši pārpildītā cietumā un tikai ar Latvijas vēstniecības atbalstu spējuši atgriezties mājās. Ne visiem Baltkrievijā aizturētajiem izdodas nokļūt mājās.

Tāpat šonedēļ apritēja 20 gadi kopš pašā Rīgas sirdī ar astoņu minūšu starpību nodārdēja divi sprādzieni. Desmitiem cilvēku nokļuva slimnīcā, bet viena no universālveikala "Centrs" darbiniecēm no gūtajiem ievainojumiem mira. "Delfi" stāsta, kas par šo lietu ir zināms, bet kas palicis noslēpums.

Savukārt vēsturniece un rakstniece Inese Dreimane uzrakstīja savas pārdomas par jauno pasaku grāmatu "Mūsējās". Viņa uzdod kritiskus jautājumus par to, kas īsti ir tās sievietes, ar kurām mēs Latvijas vēsturē lepojamies.

Lūk, daži no šīs nedēļas spilgtākajiem "Delfi plus" rakstiem, bet par abonēšanas iespējām iespējams uzzināt šeit.

Demokrātija beigusies. Tagad mēs jūs drā****m! No Minskas deportētie latvieši par cietumu


Foto: EPA/Scanpix/LETA
Divi Latvijas pilsoņi Andrejs un Marats (vārdi ir mainīti, īstie ir redakcijas rīcībā), Minskā kārtojot darba darīšanas, attapās pašā notikumu epicentrā tieši tobrīd, kad valstī pieņēmās spēkā protesta akcijas pret Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātiem. Pēc viņu teiktā, abi tikuši aizturēti uz ielas, piekauti, trīs dienas pavadījuši pārpildītā cietumā un tikai ar Latvijas vēstniecības atbalstu spējuši atgriezties mājās. Andrejs un Marats sazinājās ar "Delfi"redakciju, lai "Eiropai atklātu zvērības, kas notiek Minskas ielās".
Lasīt vairāk

Visgrūtāk būs ar ēdināšanu. Kā skolas ievēros pasākumus Covid-19 ierobežošanai

Foto: Shutterstock

Pagājušais mācību gads bija milzu izaicinājums itin visiem – gan skolēniem, gan izglītības iestādēm, vecākiem, nozari uzraugošajām amatpersonām –, jo marta vidū Covid-19 straujās izplatības dēļ nācās pāriet uz pilnībā attālinātu mācību režīmu. Sākums bija grūts, taču tad jau visas puses labāk vai sliktāk situācijai pielāgojās, un mācību gads tika noslēgts, kā ierasts, maija beigās. Tagad, kad līdz jaunā mācību gada sākumam atlikušas vien nepilnas divas nedēļas, joprojām neskaidrību ir gana daudz.
Lasīt vairāk

Eksmērs Gundars Bojārs: tagad ne tikai Pēterim I pieminekli uzstādītu

Foto: DELFI

"Tēvs bija politikā, visu laiku mani aicināja, vilināja un mēģināja pārliecināt. Ne es īsti biju gatavs, ne arī man tāda vēlme bija," par savas politiskās karjeras sākumu saka bijušais Rīgas domes vadītājs sociāldemokrāts Gundars Bojārs. Pirmos soļus politikā viņš spēra 90. gadu vidū Liepājā, vēlāk devās uz Saeimu, bet no 2001. līdz 2005. gadam bija Rīgas atslēgu turētājs.
Lasīt vairāk

20 gadu kopš skaļākā terorakta Rīgā – sprādziena universālveikalā 'Centrs'. Kāpēc nav vainīgo?

Foto: DELFI

2000. gada 17. augustā pašā Rīgas sirdī ar astoņu minūšu starpību nodārdēja divi sprādzieni. Desmitiem cilvēku nokļuva slimnīcā, bet viena no universālveikala "Centrs" darbiniecēm no gūtajiem ievainojumiem mira. Visās nozīmēs skaļākā lieta neatkarīgās Latvijas vēsturē uzreiz ieguva īpaši svarīgu statusu. Tomēr 20 gadu laikā atbildes uz galvenajiem jautājumiem tā arī nav rastas. Kas tas bija? Terorakts? Krimināla izrēķināšanās? Psihiski nelīdzsvarota cilvēka darbības? Kas bija izpildītājs un kas – pasūtītājs?
Lasīt vairāk

Svetlana Tihanovska: no 'Černobiļas bērna' līdz baltkrievu pretestības simbolam

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijā aizvadītas kārtējās prezidenta vēlēšanas, kurās savu krēslu saglabājis jau kopš 1994. gada valdošais autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko. Taču šoreiz tautas pretestība sasniegusi vēl nebijušus apmērus un par Lukašenko galveno sāncensi kļuvusi iepriekš sabiedrībā nezināmā Svetlana Tihanovska.
Lasīt vairāk

Katram savi 'savējie'. Pārdomas par pasaku grāmatu 'Mūsējās'

Foto: DELFI

Atzīšos – ar lasīšanu negāja viegli. Ik pa brīdim nācās pārtraukt, likt malā, apiet apkārt mājai un tamlīdzīgi. Infantilais rakstības stils pastāvīgi atsauca atmiņā bērnībā un skolas gados piespiedu brīvprātības kārtā lasītos pastāstiņus par mazo Ļeņinu bērnībā. Ja pareizi saprotu, tad grāmata tomēr nav domāta pavisam maziem bērniem, bet tiem, kuri jau sasnieguši saprātīgu vecumu, un tad nu jājautā – vai viņi tomēr nav pelnījuši, ka tiek uzrunāti adekvātā izteiksmes veidā?
Lasīt vairāk

Māris Zanders: Kas galvās omoniešiem Baltkrievijā?

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vēl pirms prezidenta "vēlēšanām" 9. augustā Baltkrievijas demokrātiem labvēlīgi noskaņoti eksperti prognozēja protesta akcijas un to izdzenāšanu. Tomēr viņu galvenās raizes šajā kontekstā bija: spēka struktūras Minskā esot šajā ziņā profesionālas, respektīvi, brutālas, tomēr, kā saka, normas robežās; lielākas bažas esot par reģionālajām pilsētām, kur vietējie omonieši nav apmācīti izdzenāt pūli, tādēļ varot apjukt un satrakoties. Nav pagājusi pat nedēļa, un šādi pārspriedumi izklausās naivi, jo to, ko spēka struktūras dara Minskā, grūti nosaukt par rupju, tomēr racionāli kaut cik saprotamu rīcību.
Lasīt vairāk

'Cehs.lv' palīdz balsot. Partiju kopsavilkums tiem, kuriem negribas iedziļināties

Foto: LETA

Jau pavisam drīz rīdzinieki dosies pie vēlēšanu urnām, lai izdarītu izvēli, kurām partijām nākotnē dot iespēju nodarbināt čomus un ģimenes locekļus fiktīvos amatos. "Cehs.lv" nedarītu savu darbu, ja nepalīdzētu izlemt, kam turpmāk ļaut rakāties tavās kabatās, tāpēc ekskluzīvi pieaicinātais Rīgas domes pētnieks Kristaps Āls sniedz savu rezumējumu par katru kandidējošo partiju.
Lasīt vairāk

11 gadi nozarē, bet vēl jāapbružājas? Skolotājs un direktors Aleksandrs Vorobjovs

Foto: DELFI

"Paskatīšos, kas no tā sanāks," bija doma, ar kādu Aleksandrs Vorobjovs uzsāka savu karjeru izglītības jomā. Fizmats meta pie malas žurnālistiku, ar ko tolaik nodarbojās, un iemēģināja roku skolotāja amatā. Izdevās veiksmīgi – pēc 11 gadiem izglītībā Aleksandrs nu kļuvis par Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierzinātņu vidusskolas direktoru.
Lasīt vairāk

Porziņģis – Lebrona Džeimsa bēdubrālis; Kurucu apmāna vecmeistars

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas basketbolisti Kristaps Porziņģis un Rodions Kurucs pirmās 2019./2020. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) "play-off" spēles noslēdza, sasniedzot piezīmju robežu. Porziņģa debiju izslēgšanas mačos aprāva soģis, kurš savulaik pirmais no spēles izraidīja liepājnieka aizstāvi Lebronu Džeimsu, bet Kurucam nepaveicās spēles epizodēs pret Toronto "Raptors" viltīgo saspēles vadītāju Kailu Lauriju. Portāls "Delfi" piedāvā gan Latvijas basketbolistu, gan viņu pārstāvēto komandu spēļu analīzi.
Lasīt vairāk

'Noteikumi rakstīti asinīm – tos nedrīkst pārkāpt!' Ko par Krievijas pirmo Covid-19 vakcīnu domā eksperti

Foto: Shutterstock

Vakcīnas nosaukums ir "Sputnik V", tā ir tieša atsauce uz Aukstā kara laiku kosmisko sacensību.

Ar izdevēja atļauju portālam "Delfi" ir ekskluzīvas tiesības latviešu valodā pārpublicēt neatkarīgā Krievijas medija "Republic.ru" (bijušais "Slon.ru") rakstus. Sadarbību uzsākam 2019. gadā.
Lasīt vairāk

Krievija ir gatava 'nepieciešamības gadījumā' sniegt palīdzību Baltkrievijai

Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas Federācija ir gatava "nepieciešamības gadījumā" sniegt palīdzību Baltkrievijai – Kremlis apliecinājis atbalstu Aleksandram Lukašenko. Vai Vladimirs Putins tiešām ir gatavs uz Baltkrieviju nosūtīt karaspēku? Vācijas medijs "Deutsche Welle" piedāvā iepazīties ar ekspertu viedokļiem.
Lasīt vairāk

Coja melnais dzīvības eliksīrs – traģiskajai avārijai jau 30 gadu

Foto: RIA Novosti/Scanpix/LETA

"Кино" nav grupa, vismaz man nē. Vismaz pagaidām, līdz šā gada 11. novembrim.
Lasīt vairāk

Covid-19 pandēmija Japānā rauj lejup ekonomiku, dzimstību un kultūru

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Japānā Covid-19 pandēmija prasījusi 1115 dzīvības. Valstī ar 126 miljoniem iedzīvotāju, no kuriem vairāk nekā 90% dzīvo pilsētās jeb cieši līdzās cits citam, šis rādītājs vērtējams kā izteikti zems.* Kopš jūlija beigām jaunu inficēto pieaugums gan ir straujš, taču Japānas valdībai lielākās raizes pamatoti rada citi blakusefekti – pandēmija paklupinājusi pasaulē trešo lielāko ekonomiku, kura brīvajā kritienā līdzi rauj gan tradīcijas, gan jau tā skumjo demogrāfisko situāciju, tostarp irdina trauslās ģimeņu saites.
Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!