Foto: Valsts policija/F64
Šonedēļ "Delfi plus" skaidroja, vai rosinātās deputātu ētikas pārkāpumu lietas un tautas kalpiem piemērotie sodi palīdz iedibināt likumdevējvarā augstākus uzvedības standartus, vai arī piemērotāks apzīmējums būtu "kā pīlei ūdens"? Varam piebilst, ka, izdzirdot, par ko būs saruna ar žurnālisti Vitu Dreijeri, daļa no uzrunātajiem atbildīgās Saeimas komisijas locekļiem vispirms nopūtās.

Savukārt redaktore Ingrīda Drazdovska pētīja kādu iepirkumu konkursu Rīgā. Viņa raksta, ka caurspīdīguma, konkrēta uzvarētāja izvēles, bet citu pretendentu atsijāšanas pamatojuma un kritēriju, kā arī savlaicīgas komunikācijas trūkums met šaubu ēnu pār Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta telpu nomas konkursu un neliecina par labu pārvaldību. Viņa arī atklāj, ka par konkursa rezultāta pamatotību jūlijā saņemts iesniegums.

Savukārt žurnālists Reinis Lācis skaidro, kā pēc gada sākumā piedzīvotā sāpīgā zaudējuma Bulgārijai mainījusies Latvijas basketbola izlase. "Var teikt, ka katram mākonim ir sava zelta maliņa, " viņš raksta, paskaidrodams, ka Latvijas izlase pēc ilgāka laika posma atkal pulcējusi vairākus no tās līderiem uz ilgāku treniņprocesu. Vairāk par to lasiet Reiņa sagatavotajā apskatā.

Lūk, daži no šīs nedēļas spilgtākajiem "Delfi plus" rakstiem, bet par abonēšanas iespējām iespējams uzzināt šeit.

Aizvainošana bez robežām: daļai deputātu sodi par ētikas pārkāpumiem ir kā 'pīlei ūdens'

Foto: Shutterstock


Gluži kā ļauno burvi Voldemortu no Harija Potera grāmatu sērijas portāla "Delfi" aptaujātie Saeimas deputāti, kuri regulāri izskata tautas kalpu ētikas pārkāpumu lietas, vairās vārdā nosaukt deputātu Aldi Gobzemu un lielākoties viņu dēvē par "Jūs jau zināt, kurš". Iemesls nesaukšanai vārdā gan nav bailes – jūtams, ka deputāti cenšas iespēju robežās nebarot Gobzemu ar viņa tēlam tik nepieciešamo publicitāti un arī ētikas pārkāpumu lietas pret viņu rosina tikai tad, ja robežas pārkāptas tik tālu, ka vairs nav, kur sprukt.

Lasīt vairāk

Latvijas basketbola valstsvienība atguvusi 'vecās izlases sajūtu'


Februārī piedzīvotais zaudējums Eiropas čempionāta atlases ciklā Bulgārijas izlasei piespieda Latvijas valstsvienībai izlaist otro nozīmīgo turnīru pēc kārtas, kā arī uzsākt dalību Pasaules kausa atlases turnīrā kārtu pirms 24 komandām, kuras piedalīsies 2022. gada Eiropas čempionātā. Taču var teikt, ka katram mākonim ir sava zelta maliņa, jo Latvijas izlase pēc ilgāka laika posma atkal pulcējusi vairākus no tās līderiem uz ilgāku treniņprocesu.

Lasīt vairāk

Pašvaldības telpu nomas konkurss: gribēja kā labāk, sanāca kā vienmēr?

Foto: Publicitātes foto


Caurspīdīguma, konkrēta uzvarētāja izvēles, bet citu pretendentu atsijāšanas pamatojuma un kritēriju, kā arī savlaicīgas komunikācijas trūkums met šaubu ēnu pār Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta telpu nomas konkursu un neliecina par labu pārvaldību.

Lasīt vairāk

Cīņā ar atkarību bez telefona un tuviniekiem – aculiecinieks par dzīvi komūnā ar dievvārdiem

Foto: Valsts policija


Ceturtdien Valsts policija (VP) pavēstīja, ka faktiski likvidējusi sabiedriskā labuma organizācijas "Neatkarība Balt." veidotu un uzturētu cilvēktirdzniecības centru tīklu, kur reliģisku ideju aizsegā paverdzināti, lauksaimniecībā un mežizstrādē par vēdera tiesu pat 12 stundas dienā smagi nostrādināti cilvēki, kuri bija vērsušies organizācijā, meklējot izeju no dzīves strupceļa – arvien dziļākas grimšanas alkohola un narkotiku atkarībās. Biedrībā gan šos pārmetumus noraida, savukārt Sergejs (vārds mainīts), kurš šā gada pavasarī pabijis vienā no organizācijas centriem, portālam "Delfi" saka: "Es nezināju, kurp braucu".

Lasīt vairāk

Latvijā pagaidām vienīgā sieviete profesijā. Kā Līga kļuva par skursteņslauķi

Foto: Privātais arhīvs


Skrīveros dzīvo Līga Ondzule, kas kopā ar vīru audzina trīs bērnus. Brīvdienās ģimene kopā dodas uz dievkalpojumu baznīcā, apdara mājas darbus un apciemo vecmāmiņu. Šķiet, kas gan šajā ģimenes idillē varētu būt pārsteidzošs? Tā ir Līgas nodarbošanās – viņa pagaidām ir vienīgā sieviete, kas Latvijā strādā kā skursteņslauķis. Jā, katru dienu viņa ģērbj savu melno uniformu ar bronzas "laimīgajām" pogām un kāpj uz māju jumtiem, no kurienes nereti paveras skaists skats uz apkārtni.

Lasīt vairāk

Rīgas centra kriminālā vēsture: skaisti un droši, tomēr kabatas labāk sargājiet


Rīgas centrs – tie ir grausti un pilis, turklāt bieži vien – pavisam kaimiņos. Mūžam nomodā esošās Merķeļa ielas kņada, drūmās Brasas vārtrūmes, Vērmaņdārza valdzinājums. Rīgas centrā notikušas skaļas slepkavības un spridzināšanas, tepat vien, kafejnīcās un restorānos, tikušies bandīti, savukārt viesnīcās ārzemnieki atpūtušies ar vietējām "mīlas priesterienēm". Kāda gan ir bijusi Rīgas centra kriminālā vēsture, un kas pilsētas sirdī notiek pašlaik?

Lasīt vairāk

Beļģijas mazpilsētā grib nojaukt latviešu leģionāriem veltītu pieminekli

Foto: Okupācijas muzejs


Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Ineses Vaideres (ETP) vadībā EP Vēstures atceres grupas deputāti ir nosūtījuši vēstuli Beļģijas pilsētas Zedelgemas pašvaldībai, aicinot saglabāt pieminekli "Latvijas stāvstrops brīvībai" latviešu karavīriem, kuri bija iesaukti leģionā un pēc Otrā pasaules kara bija ieslodzīti Zedelgemas karagūstekņu nometnē, informēja politiķes sabiedrisko attiecību pārstāvis Ģirts Salmgriezis.

Lasīt vairāk

Latvijā peldēt patiešām prot vien 7% iedzīvotāju, diskutējot par slīkšanas statistiku, norāda eksperti

Foto: DELFI

Izpētot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta statistiku par gadījumiem, kad cilvēks gājis bojā noslīkstot, secināms, ka tas, ka jūrā slīkst biežāk, ir mīts. Analizējot statistiku par pēdējiem četriem gadiem atklājies, ka Latvijā cilvēki slīkst it visur, bet īpaši daudz – Rīgas reģionā, kur ir vairāk iedzīvotāju, ceturtdien raidījumā "Spried ar Delfi" atklāja biedrības "Peldēt droši" dibinātāja Zane Gemze.

Lasīt vairāk

Kā Latvijai aizsniegties līdz 'Michelin' zvaigznēm. Šefpavārs Kristaps Sīlis

Foto: Privātā arhīva foto


Ar restorāna "John" šefpavāru Kristapu Sīli tiekamies viesnīcas topošajā bārā "Jackie". "John" ir jaunās pieczvaigžņu viesnīcas A22 restorāns, kas atrodas Klusajā centrā. Viesnīca celta vietā, kur kādreiz bijusi ASV vēstniecība, ko 1939. gadā apmeklējis Džons Kenedijs. Tā viesnīcas restorāns ieguvis vārdu. Kļūst skaidrs, kāpēc bāram tāds nosaukums.

Lasīt vairāk

Māris Zanders: Apnikuši tie eksperti...

Foto: LETA


Viena no drošākām pazīmēm, ka tālāko tekstu lasīt nav vērts – vārdu savienojumi "sašūmē soctīklus", "sašķeļ internetu" un tiem līdzīgi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!