Foto: DELFI
Pagājušajā nedēļā portāla "Delfi" žurnālistu galvenais uzdevums bija atspoguļot norises, kas pasaulē un Latvijā saistītas ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" pandēmiju, par kuras epicentru, pēc Pasaules Veselības organizācijas ziņām, bija kļuvusi Eiropa. Reportāža par latviešu dzīvi Itālijā, pirmā sabiedriskās domas aptauja par iedzīvotāju uzticēšanos atbildīgajiem dienestiem un "Delfi TV ar Jāni Domburu" raidījumi ir tikai neliela daļa no tā, kā cenšamies jūs informēt gan par aktuālajiem jaunumiem, gan sniedzam padziļinātu analīzi par Latvijas gatavību šādai ārkārtējai situācijai.

Taču darbs neapstājās tikai pie šīs sērgas aprakstīšanas. Piedāvājam arī Kristinas Hudenko interviju ar ukraiņu žurnālisti Natāliju Gumeņuku, kura kopš 2014. gada bijusi Krimā septiņas reizes, tiekoties ar iedzīvotājiem un pierakstot viņu stāstus. "Delfi" izglītības, zinātnes un tehnoloģiju kanāla "Campus" redaktors Edžus Miķelsons atbild uz jautājumu, kāpēc Venēra izpelnījusies "Saules sistēmas elles" slavu, bet fotoredaktors Kārlis Dambrāns fotostāstā sniedz īsu pamācību Sanfrancisko iemīlēšanā.

Tāpat turpinājām parūpēties, lai tavā ģimenes budžetā būtu vairāk līdzekļu un izmēģinājām, kā par pieciem eiro gardi paēst vakariņas veselai ģimenei.

Piedāvājam sarakstu ar daļu no šīs nedēļas spilgtākajiem "Delfi plus" rakstiem, bet par abonēšanas iespējām iespējams uzzināt šeit.

Atgādinām, ka, reaģējot uz Latvijā izsludināto ārkārtas stāvokli un pildot žurnālistikas misiju informēt un izglītot lasītāju, visas turpmākās "Delfi" publikācijas par koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19" būs pieejamas bez maksas.

Vīruss Šveices šokolādes vietā, zīlēšana kristāla bumbā un ārstēšana ar pārslimojušo asinīm - diskusija par 'Covid-19'

Foto: DELFI


"Slēpošana nav to vērta, lai atvestu vecvecākiem nevis Šveices šokolādi, bet koronavīrusu," tā "Delfi TV ar Jāni Domburu" otrdienas rītā izteicās veselības ministre Ilze Viņķele (AP), aicinot Latvijas iedzīvotājus tuvākajās nedēļās lieku reizi apdomāties pirms doties atpūtas braucienos ārpus valsts. Viņa un veselības jomas speciālisti skaidroja Latvijas gatavību cīņai ar jauno koronavīrusu "Covid-19" un dalījās padomiem, kā cilvēkiem šajā situācijā rīkoties, lai samazinātu iespēju inficēties pašiem vai inficēt savus tuvākos.

Lasīt vairāk

Tik slikti vēl nav bijis. Rīgas 'Dinamo' antirekordu sezona

Foto: F64


Latvijas klubs Rīgas "Dinamo" 12. reizi startēja Kontinentālajā hokeja līgā (KHL), bet tik sliktu rezultātu līdz šim vēl nav bijis. "Dinamieši" salīdzinājumā ar citām sezonām šajā čempionātā pamanījušies iemest vismazāk vārtu, ielaist visvairāk un iekrāt vismazāk punktu, kā arī sesto reizi pēc kārtas neiekļūt Gagarina kausa izcīņā.

Lasīt vairāk

Zaudētā sala. Ukraiņu žurnāliste par to, kā pēdējo sešu gadu laikā mainījusies Krima

Foto: Reuters/Scanpix/LETA


Pēdējo sešu gadu laikā, kopš 2014. gada, ukraiņu žurnāliste Natālija Gumeņuka ir bijusi Krimā septiņas reizes, tiekoties ar Eipatorijas, Kerčas, Bahčisarajas, Sudakas, Sevastopoles, Simferopoles un Jaltas iedzīvotājiem un pierakstot viņu stāstus. 2020. gada ziemā iznāca viņas grāmata par to, kā mainījusies Krimas iedzīvotāju dzīve pēc Krievijas īstenotās pussalas aneksijas. Portāls "Delfi" tikās ar autori, lai parunātu par grāmatu un to, kā Krimai ir klājies šo sešu gadu laikā.

Lasīt vairāk

Pirmā sabiedriskās domas aptauja: vairākums Latvijā netic, ka dienesti mūs izglābs no 'Covid-19'

Foto: Shutterstock


Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju kopumā neuzticas atbildīgo dienestu spējām ierobežot jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatību Latvijā, savukārt vairāk nekā trešdaļai Latvijas iedzīvotāju ir bažas par iespēju inficēties ar jauno koronavīrusu, kas izraisa saslimšanu ar "Covid-19", liecina pētījumu aģentūras SKDS pēc "Delfi" pasūtījuma veiktā aptauja.

Lasīt vairāk

Mammas maina profesiju. Kā Marta un Jekaterīna kļuva par programmētājām

Foto: Privātais arhīvs/DELFI kolāža


Katrai sievietei, kura gadu vai pusotru gadu pavadījusi bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA), pienāk brīdis, kad jādomā par to, ko iesākt ar profesionālo dzīvi, atgriežoties darbā. Ir mammas, kuras apstākļi spiež mājās uzkavēties ilgāk, jo rindas uz bērnudārziem ir garas, un ir tādas, kas būšanu mājās ar mazuli izmanto, lai krasi mainītu darbu, pievēršoties pavisam citai nozarei. Šoreiz stāsts par divām mammām, kas pieņēma drosmīgu lēmumu un kļuva par programmētājām, šobrīd strādājot veiksmīgos informācijas tehnoloģiju uzņēmumos.

Lasīt vairāk

Uzplauks tās kompānijas, kas pret darbiniekiem attiecas kā cilvēkiem

Foto: Publicitātes foto


Konors Svensons (Connor Swenson) pasniedz un praktizē apzinātību un meditāciju, kas palīdz cilvēkiem būt produktīvākiem un sasniegt lielāku labklājību. Iepriekš viņš vadījis partnerības projektus "Google for Startups", kā arī darbojies mārketinga jomā "Campus London". Tāpat viņš strādājis dažādos sadarbības projektos "Google" uzņēmumos Sanfrancisko, Ņujorkā un Londonā, kā arī palīdzējis dibināt bezpeļņas organizāciju "Silicon North Stars".

Lasīt vairāk

Misija uz Saules sistēmas elli


Vien aptuveni 60 gadu laikā, kopš cilvēce sākusi sūtīt izlūkus ārpus Zemes drošā patvēruma, jau pagūts vairākkārt tikt "līdz ellei un atpakaļ". Ja ne gluži fiziski "atpakaļ", tad vismaz vēstis par to, kā tur izskatās, mūs ir sasniegušas. Runa, protams, ir par seno romiešu dailes un mīlestības dievietes Veneras vārdā nosaukto planētu, Zemes tuvāko kaimiņu Saules sistēmā. To par Saules sistēmas elli dēvē ne bez pamatojuma, un Venera, dažuprāt, ir uzskatāms piemērs tam, kāds liktenis sagaida arī Zemi pēc kāda miljarda gadu. Protams, tas jāpapēta tuvāk. Ir bijuši daudzi mēģinājumi, liela daļa – neveiksmīgi.

Lasīt vairāk

Latvieši karantīnā Itālijā: antipanikotāji ir ļaunāki par vīrusu

Foto: AP/Scanpix/LETA


8. martā visa koronavīrusa skartā Itālija kļuva par milzu karantīnas zonu 60 miljoniem cilvēku. Emocionālie un atvērtie itāļi ar grūtībām pieņem jauno dzīves kārtību – nekādu skūpstu un apskāvienu, nekādas pasēdēšanas pie tradicionālās kafijas un "aperitivo", kā arī svaigas maizes trūkumu un pašu galveno – ierobežotu komunikāciju. "Delfi" sazinājās ar dažādos Itālijas reģionos dzīvojošiem Latvijas pilsoņiem un lūdza pastāstīt, kā praksē izpaužas karantīna.

Lasīt vairāk

Kā par 5 eiro pagatavot ķīniešu restorāna cienīgas vakariņas ģimenei


Ķīniešu restorāni Latvijā ir saauguši kā sēnes pēc lietus, uzskatāmi apliecinot, ka ingvera, ķiploku un sojas mērces savienībai ir izdevies iekarot latvieša konservatīvās garšu kārpiņas. Tiesa gan, eksotiskās maltītes nav lēts prieks. Papētot cenas populārākajās Rīgas Austrumu virtuves ēstuvēs, ar nožēlu jāsecina, ka četru cilvēku ģimenei diezin vai sanāks iekļauties 30 eiro budžetā. Labā ziņa ir tāda, ka ķīniešu restorānu katrs var uzburt mājas apstākļos, pagatavojot vakariņas ģimenei par 5 eiro.

Lasīt vairāk

Eksperiments: vai atbildīgie dienesti spēj tikt galā ar jautājumiem par 'Covid-19'

Foto: LETA


Kā zināms, pasaulē valda uztraukums par jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid- 19". Pienāk arvien jaunas ziņas par valstīm, kas slēdz lidostas, skolas, atceļ konferences un starptautiskus pasākumus. Arī Latvijā ir izsludināts ārkārtas stāvoklis. Cilvēki bažījas par to, vai atbildīgie dienesti ir gatavi tikt galā ar infekcijas izplatību valstī. Vai ir pamats šādam uztraukumam un kāda ir pieredze, skaidrosim šajā rakstā.

Lasīt vairāk

Šūmahera rekordi apdraudēti. Vai Hamiltons kļūs par visu laiku labāko F-1 pilotu?

Foto: AFP/Scanpix/LETA


Pēdējo gadu spēcīgākais F-1 pilots Lūiss Hamiltons no Lielbritānijas 2020. gada sezonā var labot vairākus izcilā Vācijas autosportista Mihaela Šūmahera rekordus, tādējādi dodot pamatu diskusijai – kurš īsti ir visu laiku labākais F-1 pilots?

Lasīt vairāk

Īsa pamācība Sanfrancisko iemīlēšanā

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI


Ar kājām un lēni. Tik vienkārša ir atbilde uz jautājumu – kā izbaudīt Sanfrancisko? Protams, šis ieteikums attiecas uz visiem tūrisma galamērķiem, taču bieži vien cilvēki Sanfrancisko ceļojumā iekļauj kā vienu no apskates punktiem garākā rietumkrasta pārbraucienā. Un ātra aizskriešana no tilta līdz līkloču ieliņai īsti neļaus ne izbaudīt, ne iemīlēt šo lielisko pilsētu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!