Foto: DELFI
Šonedēļ "Delfi plus" piedāvāja vairākus pētnieciskās žurnālistikas darbus. "Delfi TV ar Jāni Domburu" komanda izpētījusi, ka nav izpildīts pavasarī Ministru kabinetā nolemtais aptuveni 200 tūkstošus mazaizsargāto iedzīvotāju – mazturīgos, trūcīgos, patversmēs un krīzes centros mītošos, dienas centru apmeklētājus un citus – nodrošināt ar bezmaksas sejas maskām. Bet Biznesa ziņu nodaļas redaktore Dace Skreija atklāja, ka pēdējo mēnešu statistikas datos vērojams būtisks tādas nozares kā e-komercija (mazumtirdzniecība pa pastu vai interneta veikalos) apjoma kritums. Tā nav vienkārša sakritība, bet gan kāda konkrēta uzņēmuma reģistrācijas valsts maiņa.

Žurnāliste Kristina Hudenko sarunājās ar Baltkrievijas pilsoņiem, kuri atrodas centrā "Mucenieki" un pretendē uz politiskā bēgļa statusu Latvijā. Savukārt igauņu izdevumam "Eesti Päevaleht" izdevās sazināties ar Čikāgas bandu cīņu vardarbības centrā strādājošu reportieri, kurš savas nodarbes dēļ regulāri saņem draudus tikt nogalinātam.

Viesturs Radovics, atskatoties vēsturē, skaidro, kāpēc savulaik slavenais kolhozs "Uzvara" bija stipri atšķirīgs no pārējām PSRS kolektīvajām saimniecībām. Vairāku laikabiedru atmiņās kolhoza dzīvē ļaudis spējuši saglabāt latviskumu un cilvēciskās īpašības, kas ļāva kaut nedaudz vieglāk pārdzīvot represīvo režīmu.

Tāpat šonedēļ "Delfi plus" dzīvesstila žurnālistes Lita Lūse un Andra Čudare iepazīstināja ar lietoto apģērbu veikaliem Rīgas centrā.

Lūk, daži no šīs nedēļas spilgtākajiem "Delfi plus" rakstiem, bet par abonēšanas iespējām iespējams uzzināt šeit.

'1a.lv' pārvaldošā uzņēmuma maiņa sāpīgi trāpa Latvijas statistikai

Foto: DELFI


Pēdējo mēnešu statistikas datos vērojams būtisks tādas nozares kā e-komercija (mazumtirdzniecība pa pastu vai interneta veikalos) apjoma kritums. Centrālā statistikas pārvalde (CSP) ir norādījusi, ka to ietekmēja viena no vadošajiem nozares dalībniekiem reģistrācijas valsts maiņa, jo mazumtirdzniecības dati tiek apkopoti tikai par Latvijā reģistrētiem uzņēmumiem. Portāls "Delfi" noskaidroja iespējamo uzņēmumu un izvērtēja, kā situācija varētu ietekmēt arī budžetu nodokļu veidā.
Lasīt vairāk

Atskats vēsturē: Kolhozs, kurā audzēja baltās pelītes un plānoja trolejbusu satiksmi

Foto: DELFI


"Tieši ar padomju varu tas gadījās: ļaudis sanāca kopā un kolhozs radījās," 1981. gadā multfilmā "Kas ir kolhozs" dzejoja Imants Ziedonis. Lielai daļai Latvijas iedzīvotāju kolhozi saistās ar briesmīgu pagātnes palieku, kur parasti piedzēries traktorists iegāzās grāvī un baznīcā bija ierīkota graudu klēts, tomēr bija arī izņēmumi. Daži bagāti kolhozi, kas, saimnieciska priekšsēdētāja vadīti, kļuva par bagātiem daudznozaru uzņēmumiem, spēja pat padomju laikos saimniekot ar jēgu un vērienu. Viens no tiem ir kolhozs "Uzvara" netālu no Bauskas.
Lasīt vairāk

Pieci mēneši pēc MK lēmuma: kāpēc 200 tūkstošiem mazaizsargāto nav Latvijā ražotu sejas masku?

Foto: DELFI


Prasības lietot sejas maskas Latvijā kļuvušas ievērojami plašākas nekā ārkārtējās situācijas laikā pavasarī – kopš 7.oktobra tās jāvalkā sabiedriskajā transportā, tam sekoja valdības lēmums par citām publiskām vietām. Taču nav izpildīts pavasarī Ministru kabinetā nolemtais aptuveni 200 tūkstošus mazaizsargāto iedzīvotāju – mazturīgos, trūcīgos, patversmēs un krīzes centros mītošos, dienas centru apmeklētājus un citus – nodrošināt ar bezmaksas sejas maskām. Maijā, akceptējot Ekonomikas un Labklājības ministriju ierosinājumus, valdība lēma, ka par valsts budžeta līdzekļiem Aizsardzības ministrija un Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs rīkos higiēniskās sejas masku centralizēto iepirkumu no vietējiem ražotājiem. Iecere ir izgāzusies un jauns iepirkums šobrīd netiek plānots. Tikmēr valdības vadītājs Krišjānis Kariņš publiski valkā masku, kas ražota uzņēmumā, kura vadītājs VAMOIC konkursa prasības savulaik nodēvēja par bezjēdzīgām.
Lasīt vairāk

'Ko, nelieši, nepatīk mūsu prezidents Lukašenko?!' Baltkrievu bēgļu stāsti Latvijā

Foto: DELFI


Kā noticēt konstitucionālajai reformai, kad tev sit pa nierēm, bet galvu ar armijas zābakiem spārda pret asfaltu? Uz kādu dzimtenes nākotni būtu jācer vieninieka kamerā ieslodzītajam, kurā iemet 25 piekautus cilvēkus un "žēlsirdīgi" pabaro ar suņu konservu putru? Par ko sapņot 26 gadus vecam puisim, kuru 18 gadu vecumā izliek aiz bērnunama durvīm uz ielas? Kā jūtas vīrietis, kurš ceturtdaļgadsimtu nostrādājis valsts bagātākajā uzņēmumā, bet ir spiests pamest dzimteni kā zaglis naktī? Portāls "Delfi" sarunājās ar Baltkrievijas pilsoņiem, kuri atrodas centrā "Mucenieki" un pretendē uz politiskā bēgļa statusu Latvijā.
Lasīt vairāk

Ievads vīnu pasaulē: lielveikalā pirkts un vienkāršs nenozīmē slikts

Foto: Shutterstock


Ne pirmo reizi stāvu lielveikalā pie vīna plaukta, rokās turu vīna pudeli ar ļoti māksliniecisku un radošu etiķeti (tieši tās dēļ izvēlējos pudeli), un tas, ko lasu vīna aprakstā, liek sariesties siekalām mutē – vīns ar šokolādes pēcgaršu, vaniļas niansēm un pipariņu. Izklausās tik vilinoši – tieši šokolādes pēcgarša. Vakariņās lieku pirkumu galdā un gaidu šokolādes pēcgaršas baudījumu. Nogaršoju pirmo malku un... vīns kā vīns. Nejūtu neko īpašu, tikai sīvu garšu mutē. Pēc kārtējās šādas vilšanās saprotu – vai nu vīns vispār nav domāts man, vai arī pienācis laiks iepazīt vīna kultūru. Kā gan citādi izvēlēties īsto vīnu, kas garšos?
Lasīt vairāk

'Tev būs grūti ieņemt bērnus'. Daudzbērnu vecāki Madara un Juris no Saldus

Foto: Privātā arhīva foto


Madarai Rautenbergai kopš pusaudzes gadiem bijis neregulārs menstruāciju cikls, vēlāk diagnosticēts policistisku olnīcu sindroms, un kopš tā brīža viņa dzīvojusi ar ārstu skandēto lozungu: "Tev būs grūti ieņemt bērnus." Taču Madara nepadevās un kādā brīdī saprata, ka tradicionālā medicīna nemeklē cēloņus viņas problēmai, bet liek vien lietot medikamentus un rosina iejaukties dabīgajos ķermeņa procesos. Sieviete meklēja un atrada alternatīvu, un rezultāts ir pārsteidzošs – viņa kopā ar vīru Juri audzina trīs spriganus bērniņus, kas pasaulē nākuši viens pēc otra, pat nedaudz samulsinot pašus vecākus par šādu tempu.
Lasīt vairāk

Dronu kari, 'Printful' kotēšana un ko drons prot labāk kā cilvēks – atbild 'AirDog' izveidotājs Ķipurs

Foto: DELFI

Pirmdien intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atbildēja dronu ražotāja "Airdog" izpilddirektors Agris Ķipurs. Šā gada oktobra sākumā ir sākts "Airdog" likvidācijas process, bet Ķipurs ir kļuvis par uzņēmuma likvidatoru.
Lasīt vairāk

Smirdīga grabaža un reizē brīnišķīgs sasniegums – kosmosa stacija 'Mir'

Foto: NASA


Astronauti tajā gan bija liecinieki tam absolūti fantastiskajam skatam, kādu redzējuši vien izredzētie, – Zemei no kosmosa –, gan ieskatījušies nāvei acīs postoša ugunsgrēka laikā. Pārcietusi liesmas, sadursmi ar apgādes kosmosa kuģi un vēl virkni citu kataklizmu, vēsturē pirmā modulārā kosmosa stacija "Mir" bija vērtīga mācībstunda tam, lai Starptautiskā kosmiskā stacija no šīm kļūdām izvairītos.
Lasīt vairāk

Tūrē pa Rīgas centra humpalu bodēm

Foto: DELFI


Siltā un saulainā septembra dienā es, pagaidām vēl iesācēja lietoto apģērbu veikalu jautājumos, un Andra, rūdīta un zinoša humpalu "pērļu" medniece, nolēmām doties nelielā tūrē pa Rīgas humpalu veikaliem. Par to, kā mums gāja, uzzini, lasot tālāk.
Lasīt vairāk

Āris Jansons: Ķilda Kirgizstānā, kas izskatījās pēc 'krāsainās revolūcijas'

Foto: Reuters/Scanpix/LETA


Tik zibenīgs karjeras lēciens reti kuram gadījies – otrdienas naktī domubiedri atbrīvo viņu no cietuma, bet jau sestdien partijas "Mekenčil (Patriots)" līderi Sadiru Žaparovu uz parlamenta ārkārtas sēdi atnākušie deputāti apstiprina par Kirgizstānas valdības vadītāju. Nevar gan pateikt precīzi, cik ilgi viņš nosēdēs premjera krēslā. Pirmkārt, pēc parlamenta vēlēšanām 4.oktobrī valstī nav rimis haoss un ik dienu par pareizajiem varas nesējiem sevi piesaka aizvien jauni ļaudis un grupējumi. Otrkārt, ja prezidents Sooronbajs Žeenbekovs, kā apsolījis, tuvākajās dienās atkāpsies no amata, Žaparovs kļūs jau par valsts galvas pienākumu izpildītāju.
Lasīt vairāk

Tavs ūdens, tava darīšana. Kā uzturēt privātmājas aku tīru un drošu

Foto: LETA


Privātmājas nav iedomājamas bez akas, spices vai dziļurbuma, kas ikdienā mūs nodrošina ar ūdeni. Taču vai ikdienā aizdomājamies par to, cik tīrs ir dzeramais ūdens un aka, kuru ikdienā izmantojam? Kam jāatbild par aku tīrību un kas var notikt, ja aka netiek tīrīta, skaidrojam rakstā tālāk.
Lasīt vairāk

Pamestā Latvija: spocīgas vietas, pazemes upes un zudušais mantojums


"Pamestā Latvija" ir vairāku entuziastu projekts. Tas nav saistīts ar konkrētiem cilvēkiem, bet gan ar to, ko viņi dara. Biedrības dalībnieku aizraušanās ir pamestu vietu atklāšana un iepazīšana. Ceļš līdz šai kopienai katram ir citāds, bet Mārcim (vārds mainīts), kurš piekrita dalīties stāstā par līdzšinējo pieredzi, pamestu vietu iepazīšanas un pat tuneļu zem Rīgas izložņāšanas ceļš sācies 2014. gadā.
Lasīt vairāk

Māris Zanders par Covid-19: Bērni, mācieties dabaszinātnes!

Foto: Shutterstock


Papildināt Normunda Berga spārnoto teicienu vedina pieņēmums, ka tā sabiedrības daļa, kas pret Covid-19 izturas relaksēti, ir nevis kaut kā specifiski spītīgi vai egoistiski ļaudis, bet ka te izpaužas, formulēsim tā, ne visai precīzi priekšstati par to, kā funkcionē dzīvā pasaule.
Lasīt vairāk

Žurnālists Čikāgas gangsteru karu krustugunīs: apšaudes, slepkavības un policijas bezspēcība

Foto: Reuters/Scanpix/LETA


Trešajā lielākajā ASV ekonomiskajā centrā – Čikāgā – jau vairākus gadu desmitus notiek asiņainas gangsteru bandu pašapliecināšanās cīņas. Igauņu izdevumam "Eesti Päevaleht" izdevās sazināties ar vardarbības centrā strādājošu reportieri, kurš savas nodarbes dēļ regulāri saņem draudus tikt nogalinātam.
Lasīt vairāk

Iesūnojis uzbrukums un Kazakeviča atbildība. Kas vainojams pie bezcerīgā futbola izlases snieguma?

Foto: F64


Latvijas futbola izlases kārtējais "salidojums" noslēdzies ar futbola fanu un ekspertu smagu vilšanos – rudenī četrās spēlēs trīs neizšķirti un apkaunojošs zaudējums Maltai.
Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!