Foto: DELFI
Kad patiešām pietiek, vadzis lūzis, katliņi iet pāri, sarkanā kartīte izvilkta. Melnādainā amerikāņa Džordža Floida arests un slepkavība, kuru miljoniem cilvēku redzēja uzņemtu aculiecinieku video un kurā beidzot apsūdzēti četri policisti, rosināja grautiņus nacionālā mērogā ASV. Kādi soļi līdz tam veda? Citur uz zemeslodes tā dēvētā "pasaulē bagātākā rektora" un "Putina drauga" meita Olga Ļitviņenko, kura reiz iesaistīta troļļu fabrikas darbā, taču pēcāk Krieviju pameta, ekskluzīvā intervijā tagad stāstīja par savu tēvu, zaudēto meitu un varas spēlēm.

Latvijā savukārt notiek "Katlu revolūcija," un tās pārstāvji "Delfi TV ar Jāni Domburu" diskutēja par Covid-19 krīzes ietekmi uz ēdināšanas nozari. Arī par to "Delfi plus."

Kā Eiropas Savienībā notiek darbs pie vakcīnas, kas pasargātu no Covid-19, un kādēļ mums būs jāiemācās sadzīvot ar šo vīrusu un pieņemt jaunu normalitāti, intervijā "Delfi plus" redaktoram Filipam Lastovskim atklāja ES veselības un pārtikas drošības komisāre Stella Kirjakidu. Cits raksts pievēršas mūsu zemē aktuālajam jautājumam par lauku apsaimniekošanu, miglotajiem rapšu laukiem, bažas ir, vai kaimiņa rīcības dēļ bioloģiskā saimniecība var zaudēt sertifikātu.

Sabīnes Košeļevas raksts savukārt vēsta par to, kas līdz šim nebija dzirdēts par slaveno bērnu rakstnieku, krokodila Genas un Pekauša radītāju Eduardu Uspensku. Viņa meita Tatjana Uspenska vēstulē lūgusi Krievijas Valsts bērnu bibliotēku nesaukt jaunizveidoto bērnu literatūras apbalvojumu "Lielā pasaka" tēva vārdā, jo viņš bijis cietsirdīgs un vardarbīgs alkoholiķis, kurš meitu sūtījis "uz sektas nodarbībām." Tāpat arī vienreiz pietika anglim Kenam Estonam, futbola spēļu tiesnesim, kurš ieviesa dzelteno un sarkano kartīti. Viss sākās ar brutālu spēli 1962. gada Pasaules kausa finālturnīrā Čīlē, par to vairāk Jāņa Freimaņa rakstā.

Piedāvājam sarakstu ar daļu no šīs nedēļas spilgtākajiem "Delfi plus" rakstiem, bet par abonēšanas iespējām iespējams uzzināt šeit.

Atgādinām, ka, reaģējot uz Latvijā izsludināto ārkārtējo stāvokli un pildot žurnālistikas misiju informēt un izglītot lasītāju, "Delfi" publikācijas par koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 pieejamas bez maksas.

'Nenogalini mani!' Soļi, kas noveda pie nacionāla mēroga grautiņiem ASV

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Melnādainais Džordžs Floids guļ ar seju pret asfalta ielas segumu, kur to nekustīgu ar celi uz kakla pietur baltādainais Mineapoles policists Dereks Šovens. Kad Šovens pieceļas, Floids jau ir zaudējis samaņu. To video tiešraidē vēroja tūkstoši un miljoni redzēja vēlāk. Vēlāk slimnīcā Floids tika pasludināts par mirušu, nākamajā dienā Mineapolē liesmoja ēkas, bet tagad, nedēļu pēc incidenta, vārās visas ASV.

Lasīt vairāk

'Veselības jomā mums vajag vairāk Eiropas' – 'Delfi' ekspresintervija ar ES komisāri

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Iepriekšējie pandēmijas mēneši ir ļoti skaidri parādījuši to, ka veselības jomā mums vajag vairāk Eiropas, tā, komentējot Eiropas Savienības (ES) centienus ierobežot pandēmiju, portālam "Delfi" pauda ES veselības un pārtikas drošības komisāre Stella Kirjakidu.

Lasīt vairāk

No troļļu fabrikas līdz cīņai ar tēvu, Putina disertācijas 'autoru': intervija ar Ļitviņenko

Foto: "Delfi" kolāža: privātais arhīvs, Shutterstock

1983. gadā dzimušās Olgas Ļitviņenko karjera Krievijā varēja būt spīdoša, iekļūšana "Forbes" bagātāko valsts uzņēmēju sarakstā – ļoti iespējama. Jau bērnībā viņa draudzējās ar šobrīd Krievijā ļoti ietekmīgu cilvēku atvasēm. 1994. gadā viņas tēvs Vladimirs Ļitviņenko pakāpās pa karjeras kāpnēm, kļūstot par Sanktpēterburgas Kalnu universitātes rektoru. Kopš šī brīža ģimenes labklājība, šķiet, auga straujāk, nekā Olgas vecums. Tēvam lemts kļūt pasaulslavenam, kad uzliesmoja jautājums par Vladimira Putina Kalnu universitātē aizstāvētas disertācijas oriģinālumu - daži to nosauks pat par "dubultplaģiātu". Laika gaitā tēva Vladimira Ļitviņenko (saukta par "Putina disertācijas "autoru"") vārds arvien vairāk satuvinājās ar apzīmējumu "bagātākais rektors pasaulē".

Lasīt vairāk

'Delfi TV ar Jāni Domburu' diskusija par Covid-19 krīzes ietekmi uz ēdināšanas nozari. Pilns ieraksts

Pirmdien, 1. jūnijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" tiešraidē notika saruna par pagājušonedēļ notikušo protesta akciju "Katlu revolūcija". Tajā Covid-19 vissmagāk skartās - ēdināšanas nozares - pārstāvji atbildēs uz Jāņa Dombura jautājumiem par nozares prasībām un iespējamiem risinājumiem tās atbalstam. Raidījumā piedalījās Latvijas viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektors Jānis Pinnis, Latvijas restorānu biedrības viceprezidents šefpavārs Lauris Aleksejevs un "Skrīveru mājas saldējuma" preču zīmes īpašniece, SIA "Rozīne" valdes locekle Lelde Sotniece. Piedalīties raidījumā bija aicināti arī ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) un finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), bet abi atteicās klātienē diskutēt ar nozares pārstāvjiem.

Lasīt vairāk

Vardarbība, žūpība un sekta. Krokodila Genas un Pekauša nejaukais tēvs Eduards Uspenskis

Foto: Kadrs no video

Krievijas mediji publicējuši slavenā bērnu rakstnieka, krokodila Genas un Pekauša radītāja Eduarda Uspenska meitas Tatjanas Uspenskas vēstuli, kurā viņa lūdz Krievijas Valsts bērnu bibliotēku nesaukt jaunizveidoto bērnu literatūras apbalvojumu "Lielā pasaka" tēva vārdā, jo viņš bijis cietsirdīgs un vardarbīgs alkoholiķis, kurš turklāt pusaudža gados viņu pāraudzināšanas nolūkos nosūtījis uz pretrunīgi vērtētā padomju pseidopedagoga Viktora Stolbuna slēgto komūnu, kurai piederīgs bija arīdzan pats.

Lasīt vairāk

Vai kaimiņa rīcības dēļ bioloģiskā saimniecība var zaudēt sertifikātu?

Foto: Shutterstock

Pēdējā laikā raisās sakāpinātas diskusijas par lauku apsaimniekošanu, jo īpaši – rapšu laukiem, kurus lauksaimnieki miglo. Lauku apsaimniekošanas metodes katram lauksaimniekam ir atšķirīgas, jo viens varbūt rūpējas par savu bioloģiski sertificēto saimniecību, bet citam nav tādas. Vai bioloģiski sertificētā saimniecība kaimiņu rīcības dēļ netīšām var kļūt par ne-bioloģisko, tādējādi zaudējot savu sertifikātu, skaidro "Delfi plus".

Lasīt vairāk

IT, finanšu nozare, valsts sektors. Kur jāstrādā, lai pandēmijas laikā piešķirtu hipotekāro kredītu?

Foto: Shutterstock

Latvijas iedzīvotāji joprojām nav aizmirsuši 2008. gada krīzi. To atceras arī bankas. Tādēļ nekustamā īpašuma tirgus, kas tikai pēdējo gadu laikā sāka atdzīvoties, kopš marta vidus ir būtībā iesaldēts. Kā pircēji, tā arī pārdevēji ieņēmuši nogaidošu pozīciju, kamēr finanšu sektors gatavojas jaunām, ar hipotekāro kredītu atmaksu saistītām problēmām.

Lasīt vairāk

Cehs.lv: 21. gadsimta iedzimtais grēks jeb intervija ar rasistu

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bija rēna pavasara pievakare, un es sēdēju āra terasē, pamīšos vērodams te ielu, te pievērsdamies vegāniskajam ķirbju un kabaču mafinam uz šķīvīša. Piebeidzis ķepīgo našķi, iemalkoju kafiju un aizsmēķēju. Brīnišķīga kombinācija. Cigarete un kafija, protams, ne salkanais lipeklis, kas bija ok, bet arī nekas vairāk. Pats es šo vietu sarunai nebūtu izvēlējies. Pie otrās cigaretes pretī bez uzaicinājuma apsēdās sieviete. Ļoti jauna, diezgan simpātiska un acīmredzami mērķtiecīga, zina, ko grib. "Nodzēsīsiet?" Tonī bija grūti nolasīt, vai tas ir jautājums vai jau vienkārši secinājums darbībai, ko pēc pāris sekundēm veikšu.

Lasīt vairāk

Dāvanas trūcīgajiem un apšaudes: kā Covid-19 ietekmējis Meksikas narkokarteļus

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vēl ilgi pirms jaunā koronavīrusa pandēmijas radītā posta Meksikas iedzīvotāju ikdienu, labklājību un dzīvību apdraudēja un arvien apdraud narkotiku karteļi. Noziedzīgo grupējumu kriminālās aktivitātes Ziemeļamerikas valsti moka gadiem ilgi, un, neraugoties uz dažnedažādiem valdības centieniem, apturēt tās neizdodas.

Lasīt vairāk

Paldies par braucieniem, 'Sojuz', bet tālāk mēs paši!

Foto: Shutterstock

"Kasidijs teica kaut ko par to, kā ar nepacietību gaida brīdi, kad ieraudzīs mūsu neglītos "purnus" kosmosa stacijā," drīz pēc ierašanās Kenedija kosmosa centrā 20. maijā uz kolēģa Krisa Kasidija teikto norādīja Duglass Hērlijs. Tobrīd Kasidijs bija vienīgais amerikānis Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS), bet šobrīd tur ir arī Hērlijs un Roberts Benkems, kā arī divi krievu kosmonauti. Aizvadītajā nedēļā tika pielikts punkts Krievijas monopolam cilvēku nogādāšanai kosmosā – ASV ir "atpakaļ spēlē" ar "SpaceX" būvēto kapsulu un raķeti, bet deviņus gadus Krievijas "Sojuz" bija vienīgā iespēja astronautiem tikt līdz Starptautiskajai kosmosa stacijai. Tostarp citu variantu nebija arī kosmosa izpētes lielvalstij ASV.

Lasīt vairāk

'Santjago kauja' un luksofors jeb kurš futbolā ieviesa sarkano un dzelteno kartīti

Foto: OldFootballPhotos/Twitter

Bez dzeltenās un sarkanās kartītes futbols mūsdienās nav iedomājams – tās apzīmē tiesneša lēmumus, kas saprotami ikvienam spēlētājam un skatītājam visā pasaulē. Varētu domāt, ka šīs kartītes tiesnešu kabatās bijušas vienmēr, taču patiesībā dzelteno un sarkano kartīti ieviesa tikai pirms piecdesmit gadiem. Viss sākās ar kādu brutālu spēli 1962. gada Pasaules kausa finālturnīrā Čīlē, kuru tiesāja anglis Kens Estons...

Lasīt vairāk

Gambija, Bulgārija un Ēģipte Latvijā? Kur meklēt un kā tās ieguvušas nosaukumus

Ceļojums uz Ēģipti, Maltu, Bulgāriju? Varbūt Itāliju vai Floridu? Patiesībā arī šobrīd tas nav tik nereāli, jo visas šīs un vēl daudzas līdzīgas vietas atrodamas tepat, Latvijā. Kur šīs vietas meklēt, un kā radušies to nosaukumi? Par to šoreiz!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!