Foto: DELFI

Degvielas cenas, kas šonedēļ sasniedza jau trešo rekordu mēneša laikā, daudzus autovadītājus dzen izmisumā, noskaidroja portāls "Delfi", dodoties skaidrot autobraucēju domas un noskaņojumu brīdī, kad benzīna un dīzeļdegvielas cenas nepielūdzami tuvojas viena lata par litru robežai.

Neapmierinātības iemeslus gatavi paust ne vien uzrunātie autobraucēji, bet arī vairāku degvielas uzpildes staciju operatori. Tiesa, visi aptaujātie vēlas runāt anonīmi, kā iemeslu minot to, ka "sabiedrība degvielas cenu politikā tāpat neko mainīt nevar".

Degvielas cenu griesti - sen pārsniegti

"Domāju, ka pašlaik normāli būtu, ja litrs dīzeļdegvielas maksātu septiņdesmit santīmu. Vēl divus vai trīs gadus atpakaļ, kad tā tas arī bija, situācija nebija tik dramatiska kā pašlaik," sarunā ar portālu "Delfi" stāsta 50 gadus vecais Sergejs, kurš strādā loģistikas uzņēmumā un brauc gan ar privāto, gan darba transportu.

Jautāts, kādu cenu viņš uzskata par dīzeļdegvielas cenu griestiem, viņš kļūst domīgs un nopietni nosaka: "Cenas jau sen kā ir pārkāpušas visus griestus". Tiesa, Sergejs, kurš ar "dīzelīšiem" brauc jau 30 gadus arī atzīst - pat, ja degviela kļūs dārgāka par vienu latu litrā, tāpat būs jābrauc. "Vai tad mums ir kāda izvēle?" viņš retoriski vaicā.

Arī 50 gadus vecā grāmatvede Ludmila sarunā ar portālu "Delfi" atzīst, ka iepriekš šķitis, ka 73 santīmi par litru degvielas ir pārāk daudz. "Tomēr uz visu var paraudzīties dažādi- piemēram, mana draudzene no Bostonas stāsta, ka, lai arī ASV degviela ir lētāka, attālumi, kādus cilvēki katru dienu mēro, ir daudz lielāki. Arī mūsu degvielas tirgotāju peļņa neizskatās nemaz tik liela un domāju, ka degvielas cenu politikas lēmēji noteikti neatrodas Latvijā," teic sieviete un smaidot piebilst: "Nemaz nav jātic sazvērestības teorijām, lai būtu skaidrs - ja pārvaldāt kādu banku vai jums ir degvielas ražotne - jūs varat darīt, ko jūs gribat."

Arī 37 gadus vecais banku sektora darbinieks Sergejs sarunā ar portālu "Delfi" norāda, ka viņam esot grūti objektīvi izvērtēt, cik pašlaik būtu jāmaksā litram degvielas, tomēr, vīrietis ir pārliecināts - cenas ir pārāk augstas.

"Grūti spriest, cik šobrīd būtu optimāla cena, jo degvielas cenas aug gandrīz visā pasaulē, bet, manuprāt, normāli būtu, ja degviela maksātu apmēram divas trešdaļas no pašreizējās cenas - apmēram 60 santīmu Tas, kas notiek pašlaik, ir ārprāts," viņš stāsta.

Neizpratni par to, kādēļ degvielas cenas tik bieži piedzīvo kāpumu portālam "Delfi" pauž arī 51 gadu vecais jūrnieks Jānis. "Manuprāt, degvielas litram būtu jāmaksā līdz 70 santīmiem par litru. Cenu kāpums nav tikai Latvijas problēma - tā ir visas pasaules problēma, neko nevar mainīt, ja nu vienīgi nepirkt degvielu, bet arī tas taču nav risinājums," viņš saka.

25 gadus vecais sporta auto vadītājs Jevgēņijs norāda, ka, viņaprāt, ir tikai divas iespējas - taupīt degvielu vai pelnīt vairāk naudas. "Es izvēlos vairāk pelnīt. Protams, tas ir slikti, ka cenas ir tik augstas, jo ārpus Eiropas Savienības degviela ir krietni vien lētāka. Gan Krievijā, gan ASV degviela ir stipri lētāka, tomēr Latvijā cilvēkiem nav citas izvēles - tāpat jāpērk un jābrauc. Ceru, ka turpmāk litrs degvielas nemaksās vairāk par latu," norāda vīrietis.

Braucēji nikni, biežāk zog

Arī degvielas uzpildes staciju pārdevējas atzīst - jo augstākas kļūst degvielas cenas, jo izmisušāki kļūst autobraucēji. Vienīgais glābiņš no krāpniekiem esot priekšapmaksas sistēma, citādi - nekad nevar zināt, kurš gribēs aizlaisties ar pilnu bāku.

"Es uzskatu, ka degvielas cenas ir nepamatoti augstas, citviet pasaulē ir cits dzīves līmenis, citas algas un daudzviet benzīns ir lētāks, tomēr es neticu, ka cilvēki var kaut ko ietekmēt. Protams, ka cilvēki tāpat brauks ar auto, jo daudzi nemaz nevar bez automašīnas, jo reizēm pat dārgā degviela izrādās lētāka par naudu, kas jāiztērē sabiedriskā transporta biļetēm," portālam "Delfi" pastāstīja kādas no Rīgas netālu esošas degvielas uzpildes stacijas darbiniece.

Savukārt kādas citas degvielas uzpildes stacijas darbiniece sarunas laikā ar portālu "Delfi" saņēma zvanu no priekšniecības ar norādījumu par cenas maiņu. "Mūsu benzīntankā nedarbojas priekšapmaksas sistēma, tādēļ zagšana nav reta parādība. Reizēm cilvēki savas dusmas nekautrējas paust arī man, bet ko gan es viņiem esmu nodarījusi?" vaicā 32 gadus vecā sieviete, kura pēdējos sešus gadus strādājusi dažādās degvielas uzpildes stacijās.

Arī viņa pauž uzskatu, ka gan autobraucēji, gan degvielas uzpildes staciju darbinieki ir situācijas ķīlnieki. "Man zvana un saka, ka "dīzelim" pēdējais cipars jāmaina no "9" uz "8", to arī daru un neko vairāk nezinu, bet tie, kuri brauc piepildīt bāku, kļūst nikni.

Pēdējā laikā bijuši daudzi gadījumi, kad ielej benzīnu un aizbrauc nesamaksājot. Cilvēki kļūst arī agresīvi," atklāj 34 gadus vecā degvielas uzpildes stacijas darbiniece un piebilst, ka dažkārt nākas vērot arī visai "amizantus skatus". "Reizēm atbrauc kāds cilvēks ar sagrabējušu vecu "golfiņu" un pielej pilnu bāku benzīna, bet kāds cits, kurš brauc ar glaunu apvidus auto, grabina divus latus degvielai," viņa teic.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!