Foto: Publicitātes foto
Gaismas pils būvniecību iespējams pabeigt paredzētājā laikā šī gada novembrī, ja visas iesaistītās puses strādās vienā komandā, sacīja sabiedrības par atklātību "Delna" direktors Kristaps Petermanis.

Šobrīd saasinājušas bažas par to, vai Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas būvniecību būs iespējams pabeigt laikā. Portāla "Delfi" rīcībā nonākusi būvniecības uzrauga kompānijas "Hill International" Kultūras ministrijai (KM) rakstītā vēstule, kurā būvuzraugs pauž bažas par būvlaukuma darbu vadību un virzību. Vēstulē "Hill International" norāda uz vairākiem trūkumiem Gaismas pils būvniecības procesā un norāda - ja darbi turpināsies pašreizējā tempā, tad Nacionālo Būvkompāniju apvienība (NBA) LNB jaunās ēkas celtniecību pabeigs tikai 2013.gada trešajā ceturksnī.

"Objektu ir iespējams pabeigt tikai visām iesaistītajām pusēm strādājot vienotā komandā," sacīja Petermanis. Viņa pārstāvētā "Delna" ir sabiedriskais uzraugs Gaismas pils būvniecības procesā un piedalījās trešdienas sanāksmē ar KM un Gaismas pils būvnieku pārstāvjiem par iespējamiem situācijas risinājumiem.

Petermanis atzina, ja pašreiz ievilksies vienošanās panākšana starp KM un būvnieku, tad arī LNB ēkas celtniecības pabeigšana varētu aizkavēties. Viņš arī uzsvēra - tas, ka šāda tehniska sarakste ir nonākusi publiskajā telpā savstarpējās attiecības saasina.

"Tas, ka būvnieki strādā kā komersanti savās interesēs, ir normāli. Vienlaicīgi mūsu līdzšinējie novērojumi liecina, ka tas pats "Hill International" ļoti labi tiek galā ar valsts interešu aizsardzību," sacīja Petermanis.

Viņš sacīja, ka būvuzrauga darbs ir norādīt uz potenciālajiem riskiem, vienlaikus arī tam nākas saskarties ar lielu spiedienu no būvnieku puses. Pretrunas radušās, jo NBA nebija rēķinājusies ar deflāciju būvniecības izmaksu ziņā, kas joprojām ir. Petermanis gan norādīja, ka būvnieki tomēr neplāno atteikties no būvniecības izmaksu indeksācijas un pieturēsies pie spēkā esošā līguma.

"Šis ir loti sarežģīts process, ir lietas, ko pārmest var abām pusēm," sacīja "Delnas" direktors.

Jau vēstīts, ka KM ar LNB jaunās ēkas, kas tautā saukta par Gaismas pili, būvuzņēmēju NBA un būvuzraugiem vienojusies par vairākiem pasākumiem, lai paātrinātu būvniecības procesu un to pabeigtu 2012.gada beigās, tostarp plānotas regulāras tikšanās par būvniecības progresu, kā arī iespējama iepirkumu paātrināšana, pastāstīja KM valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Uldis Lielpēters.

Šāda tikšanās notikusi pēc tam, kad pērnā gada nogalē LNB būvniecības projekta uzraugs kompānija "Hill International" nosūtīja vēstuli KM, kurā pauda savas bažas būvlaukuma darbu vadība un virzība.

"Hill International" vēstulē klāsta, ka līdz darbu principiālajai pabeigšanai ir palikuši tikai desmitarpus mēnešu, un tad vēl seši mēneši līdz galīgajai pabeigšanai. Taču Gaismas pils celtniecība kavējas, un, ja būvuzņēmējs turpinās strādāt šādā tempā, LNB ēkas celtniecību pabeigs tikai pēc diviem gadiem ‒ 2013.gada trešajā ceturksnī.

Vēstulē, ko publicējis portāls "Delfi", arī teikts, ka NBA dalībnieku vidū pieaug nesaskaņas un "būvuzņēmēja kopējā attieksme šķiet vairāk vērsta uz naudu nekā projekta pabeigšanu un būvlaukuma atstāšanu".

NBA valdes loceklis Guntis Rāvis aģentūrai BNS noraidīja pārmetumus par to, ka būvdarbi kavētos, un piektdien preses konferencē plāno paust savu nostāju šajā jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!