Foto: LETA

"Sabiedrība par atklātību "Delna"" iesaka pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" pastāvīgo valdes locekļu amatos iecelt profesionālus cilvēkus ar labu reputāciju, kurus atlasītu neatkarīgā konkursā ar skaidriem kritērijiem.

"Delna" arīdzan aicina mēra Nila Ušakova (S) ieceltos pagaidu valdes locekļus nekavējoties pārskatīt korupcijas risku vadību, attīstīt speciālistu kompetenci par konkurences veicināšanas principiem iepirkumos un nodrošināt maksimālu atklātību par Rīgas satiksmes darbu.

Piektdien, 21. decembrī, "Delna" nosūtīja vēstuli "Rīgas satiksmes" pagaidu valdei ar sešām rekomendācijām. Pirmkārt, ieviest mehānismu, kas dotu iespēju uzņēmējiem konfidenciāli komentēt iepirkumu gaitu un informēt par konkurences ierobežojumiem vai pārkāpumiem.

Otrkārt, ieviest tādu iekšējo trauksmes celšanas mehānismu "Rīgas satiksmes" darbiniekiem, kas nodrošinātu ziņotāja anonimitāti un paredzētu procedūru ziņošanai par valdes locekļu pārkāpumiem. Iedrošināt darbiniekus ziņot gan iekšēji, gan atbildīgajām iestādēm par aizdomīgām darbībām un novērojumiem.

Treškārt, rīkot regulāras apmācības "Rīgas satiksmes" iepirkumu speciālistiem par krāpniecību, korupcijas riskiem un konkurences pārkāpumiem iepirkumos. Ceturtkārt, īstenot regulāru un neatkarīgu apmācību programmu visiem "Rīgas satiksmes" darbiniekiem par korupcijas un interešu konflikta riskiem.

Piektkārt, nodrošināt informācijas izplatīšanu par iepirkumu konkursiem citās Eiropas Savienības valodās, lai veicinātu konkurenci. Un sestkārt, publicēt aktuālo ziņojumu par situāciju "Rīgas satiksmē" un, gadījumā, ja situācijas izvērtēšanai tiks piesaistīti neatkarīgi auditori, publicēt auditoru ziņojumu.

"Delna" arīdzan lūgusi Ušakovam skaidrot, kāpēc "Rīgas satiksmes" pagaidu valdē iecelti divi locekļi, kuri šos amatus pildīja laika periodā par kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs veic izmeklēšanu.

Vēstīts, ka "Delna" ir parakstījusi integritātes paktu ar pašvaldības uzņēmumu "Rīgas satiksme" par finansējuma izlietojuma uzraudzību Skanstes tramvaja līnijas projektā.

"Rīgas satiksmes" pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss piektdien, 21. decembrī, informēja, ka valde ir pieņēmusi lēmumu atlaist uzņēmuma Iepirkumu komisiju, apturēt visus iepirkumus līdz rūpīgai izvērtēšanai un līdz šī gada beigām izveidot jaunu Iepirkumu komisiju un attiecīgas vērtēšanas procedūras.

Savukārt Centrālā un finanšu līgumu aģentūra (CFLA) ir apturējusi Eiropas Savienības fondu līdzfinansējuma maksājumus "Rīgas satiksmes" Skanstes tramvaja līnijas projektā, norādot un finanšu riskiem uzņēmumā.

Jau ziņots, ka pēc KNAB sāktā kriminālprocesa atlūgumus uzrakstīja visi pieci "Rīgas satiksmes" valdes biedri – priekšsēdētājs Leons Bemhens, Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins, Jūrmalas domes deputāte Larisa Loskutova (S), Baldones novada domes deputāts Andrejs Požarnovs ("Gods kalpot mūsu Latvijai"), kā arī partijas "Gods kalpot Rīgai" biedre Inese Švekle. Katrs no viņiem amatā "Rīgas satiksmē" pērn nopelnīja ap 60 tūkstošiem eiro.

Atkāpušās valdes vietā darbu sāka Ušakova iecelta pagaidu valde, kuras priekšsēdētājs ir bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss, kurš Saeimas vēlēšanās kandidēja no partijas "Saskaņa" saraksta, kā arī "Rīgas satiksmes" Satiksmes un organizācijas nodaļas direktors Edmunds Zivtiņš un uzņēmuma Drošības un risku vadības nodaļas direktors Jānis Geduševs. Šie kungi "Rīgas satiksmes" valdē strādājuši arī iepriekš, amatus atstājot 2016. gadā.

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" šī gada dotācija no Rīgas budžeta ir 122 714 000 eiro. Galvaspilsētas sabiedriskajā transportā bez maksas brauc 46% no pārvadātajiem pasažieriem. Uzņēmuma parādi tuvojas 300 miljoniem eiro.

SIA "Rīgas satiksme" šobrīd ir aktuālas 24 komercķīlas, liecina "Lursoft" izziņa. Uzņēmumam ir vairākas ķīlas, ar kurām ieķīlāti gan sabiedriskā transporta līdzekļi – autobusi, trolejbusi un tramvaji, gan sabiedriskā transporta infrastruktūra, piemēram, tramvaja līnijas, sliežu un trošu ceļi un citas vienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!