Foto: F64

Tā dēvētajā ”fotoradaru sāgas” lietā ”Sabiedrība par atklātību - Delna” lūgs Satversmes tiesu (ST) un Eiropas Komisiju (EK) vērtēt valdības lēmumu nesludināt atklātu konkursu, bet plānot atpirkt fotoradarus no Vācijas ražotāja ”Vitronic Dr.-Ing.Stein Bildverarbeitungssysteme GmbH”, portālu ”Delfi” informēja ”Delna”.

”Delna" sākusi gatavot dokumentus iesniegšanai ST un EK, biedrība lūgs vērtēt Ministru kabineta lēmumu nepiemērot Publisko iepirkumu likumu Iekšlietu ministrijas plānotajai fotoradaru iegādei no uzņēmuma ”Vitronic Dr.-Ing.Stein Bildverarbeitungssysteme GmbH".

Lai arī IeM norāda, ka jautājums par radaru pirkšanu bez konkursa vēl nav izlemts, faktiski valdība jau ir devusi atļauju konkursu nerīkot, skaidro ”Delna".

"Delna" uzskata, ka  Ministru kabineta lēmums ir prettiesisks. ”Plānotais fotoradaru iepirkums ir tikai jaunākais piemērs ilglaicīgai un sistemātiskai Ministru kabineta praksei bez pamatojuma nepiemērot Publisko iepirkumu likumu, kad tas kādam nav ērti. Uzskatām, ka valdība arī neapzinās šādu lēmumu sekas ekonomikai, kā arī sabiedrības un uzņēmēju uzticībai valsts pārvaldei un politiķiem ilgtermiņā," saka ”Delnas" direktors Kristaps Petermanis.

Bezmaksas juridisko palīdzību ”Delnai" sniedz zvērinātu advokātu birojs ”Soranien".

Jau ziņots, ka valdība augusta beigās nolēma lauzt līgumu ar fotoradaru piegādātāju un ieviesēju "Vitronic Baltica  un partneri". Līgumu nolemts lauzt, jo radaru ieviesējs nav pildījis līguma nosacījumus. Atbilstoši līgumam "Vitronic Baltica un partneri" kopumā jāuzstāda 160 stacionārie fotoradari, no kuriem 100 ir ar mērierīcēm un 60 - tukši ietvari. Patlaban uz Latvijas ceļiem pavisam kopā darbojas 61 fotoradars - 27 stacionārie fotoradari un 34 pārvietojamie fotoradari.

25.septembrī Ministru kabinets lēma atļaut nepiemērot Publisko iepirkumu likumu, ja Iekšlietu Ministrija lemtu atpirkt jau uzstādītos fotoradarus no Vācijas uzņēmuma ”Vitronic  Dr.-Ing.Stein Bildverarbeitungssysteme GmbH". Balstoties uz šo pašu Ministru kabineta lēmumu, bez Publiskā iepirkuma likuma piemērošanas jau ir noslēgts līgums ar līdzšinējo fotoradaru sistēmas ieviesēju ”V-Traffic" un tam tiks maksāts par fotoradaru darbību uz Latvijas ceļiem līdz 2012.gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!