Foto: F64

Miljonu dalīšana tā dēvētajās "deputātu kvotās" vājina demokrātiju, portālam "Delfi" pavēstīja sabiedrības par atklātību "Delna" direktora vietniece Liene Gātere.

"2017. gada pašvaldību vēlēšanu tuvums mudinājis Saeimas deputātus būt īpaši dāsniem, valsts budžeta pieņemšanas procesā dalot tā dēvētās "deputātu kvotas". Savu priekšlikumu atbalstīšanai Saeimas deputāti novirzījuši aptuveni 20 miljonus eiro - summu, kas daudzreiz pārsniedz iepriekšējos gados dalīto finansējumu," norāda "Delna".

"Delna" jau iepriekš uzsvērusi, ka "deputātu kvotas" kalpo primāri politisko partiju popularitātes celšanai, nevis sabiedrības kopējām interesēm. ""Deputātu kvotas" ļauj partijām izmantot valsts resursus, lai piekukuļotu vēlētājus ar mērķi iegūt viņu balsis vasarā gaidāmajās vēlēšanās, kas ir pretrunā demokrātiskām vērtībām. Šāda valsts resursu izmantošana, sponsorējot politiķiem pietuvinātu šauru cilvēku loku, nav vienlīdzīga un neatbilst labas pārvaldības principiem un valsts politikas plānošanas dokumentos noteiktām prioritātēm," skaidro eksperti, uzsverot, ka šādu prakse ir nosodāma un būtu nekavējoties jāatceļ.

Saskaņā ar "Delnas" aplēsēm īpaši dāsnas summas deputāti šogad piešķīruši Zaļo zemnieku savienības (ZZS) pārvaldītajai Ventspils pašvaldībai. No 2017. gada budžeta Ventspils kopā saņems aptuveni četrus miljonus eiro, un nauda piešķirta olimpiskā centra "Ventspils" sporta infrastruktūras attīstībai, Ventspils starptautiskā radioastronomijas centra attīstības projektam un Ventspils mūzikas vidusskolas infrastruktūras attīstības projektam.

"Daudzmiljonu infrastruktūras projekti nebūtu uzskatāmi par akūtām problēmām, kam pašvaldība pati nevarētu rast finansējumu. Turklāt, piemēram, Ventspils mūzikas vidusskolas projekts jau ir saņēmis 15 miljonus eiro finansējumu no emisijas kvotu izsolīšanas konkursa," norāda "Delna".

Ekspertu ieskatā "deputātu kvotas" vēl vairāk mazina arī jau tā zemo sabiedrības uzticību parlamentam un politiskajām partijām, un šādas pieejas atcelšana paaugstinātu labas pārvaldības standartus, stiprinātu demokrātiju un līdzekļu lietderīgāku izlietojumu.

Jau vēstīts, ka Saeima naktī no trešdienas uz ceturtdienu, vairāk nekā 19 stundu ilgā ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā atbalstīja nākamā gada valsts budžetu, kā arī vidēja termiņa budžeta ietvaru 2017.- 2019. gadam, portāls "Delfi" uzzināja parlamenta sēdē.

Deputāti atbalstīja savus priekšlikumus aptuveni 20 miljonu eiro vērtībā. Tautas kalpi atbalstīja dažādus projektus un pasākumus – sporta, kultūras, izglītības un citās jomās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!