Foto: F64

Ogres novada pašvaldības domes lēmums par Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktores Evijas Smiltnieces atstādināšanu no amata ir haotisks un balstīts pieņēmumos, pauž sabiedrība par atklātību "Delna".

"Delna" mikroblogošanas vietnē "Twitter" atsaucas uz pirmdien, 17. aprīlī, notikušo Ogres novada pašvaldības domes ārkārtas sēdi, kurā tika lemts par Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktores atstādināšanu.

Ogres novada pašvaldības dome lēmuma atstādināt Smiltnieci no darba uz trīs mēnešiem, sākot ar šodienu bez darba samaksas saglabāšanas. Lēmums ir pamatots ar to, ka Smiltniece ir veikusi dokumentu viltošanu, un pastāv varbūtība, ka turpinot darbu, turpinās viltot dokumentus.

Pašvaldība pirmdien iesniegusi dokumentus izvērtēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

"Delnas" ieskatā ir redzams, ka Ogres novada pašvaldības dome nav informēta par nevainīguma prezumpcijas principu – persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nav pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

"Viltojuma faktu šajā gadījumā varētu apstiprināt KNAB, tomēr, ņemot vērā, ka tikai šodien iesniegts iesniegums KNAB, nav vēl zināms, vai lieta vispār tiks ierosināta. Tomēr tas neliedz Ogres pašvaldības domei izdarīt secinājumus KNAB vietā un uzskatīt, ka Smiltnieces vaina ir pierādīta un, ka pastāv pamatotas aizdomas par turpmākiem viltojumiem," raksta "Delna".

Organizācija uzskata, ka Ogres domes lēmums ir "haotisks un balstīts uz varbūtībām un pieņēmumiem", caur kuriem dome ir mēģinājusi pamatot, ka Smiltnieces neatstādināšana kaitēs pašvaldības interesēm.

Domes sēdē tikai vienam deputātam bija jautājumi par šo lēmumu, un lēmums tika pieņemts ar 13 deputātu balsīm "par", bet vienam balsojot "pret".

Jau vēstīts, ka pirmdienas rītā Ogres Vēstures un mākslas muzejā ieradusies Ogres novada pašvaldības policija, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Īsi pirms Ogres novada domes ārkārtas sēdē, kurā bija plānots lemt par Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktores direktores Evijas Smiltnieces atstādināšanu no amata uz laiku, viņa pašvaldībai uzteikusi darbu, informēja direktore.

Smiltniece darbu uzteikusi atbilstoši Darba likuma 100. panta piektajai daļai, kas paredz darbiniekam tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, neievērojot šajā pantā noteikto uzteikuma termiņu, ja viņam ir svarīgs iemesls. Par šādu iemeslu atzīstams katrs tāds apstāklis, kas, pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības.

Tas nozīmē, ka, iesniedzot uzteikumu, darba attiecības ir beigušās un nekāds akcepts no darba devēja nav nepieciešams.

"Delfi" jau vēstīja, ka Ogres Vēstures un mākslas muzejā atcēla februārī plānoto Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Pjotra Avena porcelāna privātkolekcijas izstādi.

Ogres mērs Egils Helmanis (NA) sociālajos medijos rakstīja: "Pret Pjotru Avenu ir sankcijas noteikusi ES, bet ne ASV. Es, protams, nezinu globālās spēles aizkulises, bet ASV lēmumi man šķiet Latvijas drošībai daudz būtiskāki un vērā ņemamāki. Es zinu arī to, ka Pjotrs Avens ir palīdzējis ukraiņiem, nosodījis Krievijas agresiju un izteicis gatavību savus līdzekļus ieguldīt Ukrainas un Latvijas izaugsmē."

TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Avens 2022. gada decembrī uzturējies Latvijā un savā īpašumā ticies ar Helmani, bet Ogres mērs šo tikšanos raidījumam noliedza. Vēlāk Helmanis gan esot sazinājies ar raidījuma veidotājiem, apgalvojot, ka iepriekš notikušajā intervijā viņš esot pārpratis jautājumu.

Vēlāk Latvijas Televīzijas raidījumā "1:1" Helmanis atvainojās visiem Latvijas iedzīvotājiem un raidījuma "Nekā personīga" skatītājiem. Politiķis skaidroja, ka bijis emocionāli noguris, jo masu mediji jau divas nedēļas viņu "grilē un uzdod šos jautājums", turklāt, kad par Avena kolekcijas izstādi interesējies iepriekšminētais raidījums, viņam jau bijušas vairākas filmēšanas, un šī emocionālā noguruma dēļ viņš pieļāvis kļūdu – pārpratis TV3 raidījuma žurnālistu jautājumu.

"Es nevēlējos nevienu maldināt," teica Helmanis. Uz raidījuma vadītāja Guntara Rēdera jautājumu: "Samelojāt?", Helmanis atbildēja, sakot: "Es pieļāvu kļūdu".

Politoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes Politikas zinātnes katedras docētāja Lelde Metla-Rozentāle raidījumā "Spried ar Delfi" iepriekš norādīja, ka Avena porcelāna kolekcijas izstāde ir klasisks "maigās varas" instruments.

"Protams, ka Avena kungs jūtas neērti ar sev piemērotām sankcijām, ar pilsonības apšaubīšanu, tādēļ viņam vajag darīt visu, lai radītu priekšstatu, ka viņš nav tik slikts, kā par viņu kāds domā," pauda Metla-Rozentāle.

"Lūk, viņš kolekcionē latviešu mākslinieku radītus traukus, un tāpēc mums vajadzētu viņu mīlēt nedaudz vairāk, jo tie trauki taču pie viņa glabājas – mākslas vērtības. Diezgan skumji ir tas, ka uz šādu klasisku gājienu iekrīt lielas pašvaldības vadītājs, kuram, iespējams, Avena kungs ir draugs vai labs paziņa," secināja Metla-Rozentāle.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars iepriekš pavēstīja, ka Ogres vadības un Ogres Vēstures un mākslas muzeja strīds ir jāuztver kā politisks, kas sācies pirms gadījuma ar Avena kolekcijas izstādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!