Foto: LETA
Es nedomāju, ka tā ir tāda apzināta rīcība, tas drīzāk noticis tādā brīvā plūsmā, tā varētu būt nesaprašana, kur beidzās viņa vara, komentējot tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) personīgā skapja pārvadāšanu, izmantojot dienesta auto, portālam "Delfi" skaidroja sabiedrības par atklātību "Delna" pētnieks, bijušais organizācijas vadītājs Gundars Jankovs.

"Jā, tā zināmā mērā ir dienesta stāvokļa izmantošana. Es ar nedomāju, ka tā ir tāda apzināta rīcība, tas drīzāk noticis tādā brīvā plūsmā, tā varētu būt nesaprašana, kur beidzās viņa vara un kur sākas ģimeniskā lieta. Skapja pārvešana un transports privātām vajadzībām tomēr ir jānodrošina ministram vai jebkurai amatpersonai pašai. Transportu var izmantot tikai un vienīgi dienesta vajadzībai," saka Jankovs.

"Ministram nav pamata demisionēt, jo Latvijā nav tāda kultūra, lai šāda tipa atgadījuma dēļ ministrs demisionētu. Protams, ka ir vajadzīga atvainošanās sabiedrībai. Ir jāsedz visi izdevumi. Ministram ir jārada pārliecība, ka viņš to arī ir izdarījis. Tāpat viņam tuvākajā laikā arī ir tas jādemonstrē, ir jāparāda, ka viņš pret valsts līdzekļiem izturas saudzīgi, tostarp jārada uzticība, ka arī viņa padotā ministrija izturas atbildīgi, ne tikai viņš," minēja Jankovs.

Jau ziņots, ka tieslietu ministrs šā gada pavasarī, pārceļoties uz savu jauno mājokli, ar Tieslietu ministrijas (TM) mikroautobusu "steidzamības kārtībā" pārvedis privātu skapi.

Rasnača preses sekretārs Andris Vitenburgs apstiprinājis, ka 30. marta pusdienas pārtraukumā nepilnu stundu ministrs izmantojis sava skapja pārvešanai, kas notikusi "steidzamības kārtībā" pusdienas pārtraukumā - ar TM lietošanā esošo mikroautobusu "VW Caravelle" no Āgenskalna uz Rīgas centru.

Tāpat ziņots, ka Rasnačs publiski atvainojies par TM mikroautobusa izmantošanu sava privātā skapja pārvešanai.

Rasnača skapja pārvadāšanu otrdien aktīvi apsprieduši arī sociālo tīklu lietotāji.

Ministru kabineta ētikas kodekss nosaka, ka ministram ir pienākums publiskos resursus izmantot tikai paredzētajiem mērķiem un amata pienākumu pildīšanai, nevis personīgajām vajadzībām.

Savukārt likums par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu nosaka, ka dienesta auto iespējams izmantot, ja attiecīgās amatpersonas vai darbinieka darba pienākumi ir saistīti ar nepieciešamību nodrošināt viņam iespēju jebkurā brīdī atgriezties pie darba pienākumu pildīšanas vai darba pienākumu pildīšanu nepieciešams nodrošināt īpašas steidzamības kārtībā, arī tādēļ, lai novērstu ārkārtas situācijas un to sekas, apdraudējumu sabiedrības veselībai vai drošībai.

Rasnača preses sekretārs Andris Vitenburgs otrdien skaidrojis, ka auto izmantots "steidzamības kārtībā", taču nesniedza precīzāku informāciju, kāpēc tieši tāda radusies.

Otrdien pēc Vitenburga skaidrojuma BNS ziņoja, ka Rasnačs izmantojis Tieslietu ministrijas rīcībā esošu transportlīdzekli, jo vedis skapi no sava dzīvokļa pie savas līgavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!