Sabiedrības par atklātību "Delna" padomes priekšsēdētāja Lolita Čigāne ir pārliecināta, ka likumprojektu, kas paredz Latvijā ieviest politisko partiju finansēšanu no valsts budžeta, izskatīšana tiek apzināti bremzēta, sestdien raksta "Diena".

Savukārt tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP) norādīja laikrakstam, ka ar politisko partiju finansēšanu no valsts budžeta saistīto likumu virzīšana esot aizkavēta kļūdas dēļ, taču nevarēja paskaidrot, kādēļ šāda kļūda radusies. Tagad tiek solīts, ka grozījumi Politisko organizāciju finansēšanas likumā Saeimā tiks iesniegtas pēc diviem vai trim mēnešiem.

"Ir ļoti konkrēti politiskie spēki, kas nevēlas, lai Latvijā būtu valsts finansētas politiskās partijas. Tautas partija noteikti nevēlas, lai citas partijas tiktu ilgtermiņā stiprinātas un kļūtu par spēcīgiem konkurentiem," norāda L.Čigāne.

Pirms divām nedēļām valdības sēdes darba kārtībā jau otro reizi bija iekļauta likumprojektu pakete, taču likumi valdībā tā arī netika apspriesti, jo Tieslietu ministrija tos atsauca.

"Tas likums otro reizi uz izskatīšanu koalīcijas padomē tika virzīts kļūdaini, jo koalīcijā jau bija panākta vienošanās, ka virzām uz priekšu to paketes daļu, kas saistīta ar valsts finansējumu politiskajām partijām," skaidro M.Segliņš.

Pēc L.Čigānes domām, ļoti zīmīgs ir fakts, ka dažādās diskusijās uz to, ka partiju finansēšanai no valsts budžeta nav sabiedrības atbalsta, atsaucas tieši TP un LPP/LC politiķi. Pirms 9.Saeimas vēlēšanām šīs partijas tika popularizētas tā dēvēto trešo personu organizētās pozitīvisma kampaņās, tādējādi apejot likumā noteiktos priekšvēlēšanu aģitācijas tēriņu limitus.

"Manuprāt, koalīcijas partneriem vajadzētu izdarīt spiedienu uz M.Segliņu, lai nepieļautu partiju finansēšanas izmaiņu bremzēšanu," "Dienai" norādīja L.Čigāne.

Tieslietu ministrijas piedāvātā politisko partiju finansēšanu regulējošo likumprojektu pakete paredz, ka valsts finansējumu 50 santīmu gadā par katru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās iegūto vēlētāja balsi varēs saņemt partijas, par kurām parlamenta vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju. Likumprojekts nosaka, ka politiskās partijas valsts budžeta finansējumu saņems, sākot ar 11.Saeimas sanākšanu. tas nozīmē, ka reāli likums stāsies spēkā aptuveni pēc pieciem gadiem.

Diskusijas par valsts finansējuma piešķiršanu politiskajām partijām Latvijā norit jau teju desmit gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!