Foto: LETA

Noslēdzoties biedrības "Sabiedrība par atklātību - Delna" gada notikumu apkopojumam un biedru balsojumam, pērn kā nozīmīgāko pretkorupcijas notikumu izvēlējās Rīgas domes atlaišanu, liecina biedrības publiskotā informācija mājaslapā.

Otrajā vietā kā nozīmīgākais pretkorupcijas notikums bija Tieslietu ministrijas (TM) rosinātā kārtība ģenerālprokurora iecelšanai, aizstājot Augstākās tiesas priekšsēdētāja īstenoto izvirzīšanas procedūru ar atklātu konkursu un pretendentu objektīvu konkurenci. Trešajā vietā ierindojās finanšu sistēmas "remonts".

Biedri norādīja, ka ceturtais nozīmīgākais pretkorupcijas notikums bija TM izstrādātie grozījumi likumā par politisko organizāciju jeb partiju finansēšanu, lai mazinātu partiju finansiālo atkarību no privātajiem ziedojumiem un ziedotāju ietekmes. Tam sekoja TM un Uzņēmuma reģistra veiktie grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, novēršot nepatiesu ziņu sniegšanu par uzņēmumu patiesajiem labuma guvējiem, kā arī jautājums Eiropas Parlamentā par Nila Ušakova (S) parlamentāro imunitāti un trauksmes celšanas sistēmas pilnveidošana un grozījumi Trauksmes celšanas likumā.

Tāpat nozīmīgo pretkorupcijas notikumu pulkam pievienojās TM izstrādātie grozījumi Kriminālprocesa likumā, kas cita starpā paredz novērst to personu, kurām ir tiesības uz aizstāvību, negodprātīgu rīcību, sniedzot apzināti nepatiesas liecības kriminālprocesā.

Saraksta desmitnieku noslēdz Saeimas deputātu kompensāciju jautājums pēc skandāla ar deputātu Aldi Adamoviču (JV), kura krimināllietu pašlaik skata Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa.

Līdzās sabiedriskajām un politiskajām aktualitātēm valsts mērogā, aptaujātie vērtēja arī "Delnas" paveikto 2020. gadā. Vispopulārākais darbs bija analīze par Saeimas deputātu balsojumiem un aicinājums Saeimas deputātiem atteikties no balsojuma "atturos", tā ar savu izvēli vairojot likumdevēja atbildību un atklātību. Otrajā vietā ierindojas "Delnas" tiešsaistes rīks "Deputāti uz Delnas". Pērnā gada nogalē biedrība publicēja jaunu versiju sabiedrībā tīmekļa vietnei "Deputāti uz Delnas", kurā ikviens interesents var gūt informāciju par politisko partiju finansēšanu Latvijā, privātajiem ziedojumiem un 13. Saeimas deputātu deklarētajām interesēm.

Trešajā vietā ierindojas ikgadējā "Korupcijas uztveres indeksa" izziņošana. Indeksu ik gadu publicē "Transparency International", un tas ir pasaulē visplašāk lietotais publiskā sektora korupcijas līmeņa indikators. Aptaujātie atzinīgi vērtēja arī "Delnas" darbu un iesaka biedrībai vairāk sekot līdzi notiekošajam reģionos un reģionālajās pašvaldībās.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) sacīja, ka "Delnas" apkopojums un balsojums par pretkorupucijas mazināšanas pasākumiem Latvijā 2020. gadā skaidri apliecina, ka TM un tās sadarbības partneru pareizo virzienu un aktīvo rīcību šajā jautājumā. "TM ir par tiesiskuma stiprināšanu Latvijā un viens no elementiem tiesiskuma stiprināšanā ir korupcijas mazināšana Latvijā," uzsvēra ministrs.

Pretkorupcijas notikumu topa izveide, iesaistot sabiedrību, ir daļa no "Delnas" informatīvā darba par pretkorupcijas iniciatīvām un aktualitātēm. Aptaujas rezultāti tiks izmantoti, plānojot "Delnas" aktivitātes un iesaisti pretkorupcijas iniciatīvās.

Aptaujā piedalījās 57 cilvēki - "Delnas" pretkorupcijas darba atbalstītāji un biedri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!