Sabiedrība par atklātību “Delna” asi kritizē Saeimas lēmumu saglabāt deputātu imunitāti pret administratīvo sodīšanu, dēvējot to par “pašapkalpošanos politiskajā veikalā”, un norādot, ka “ar savu lēmumu Saeima stiprina aizdomas par politisko korupciju un valsts izzagšanu”.
Deputātu imunitātes atcelšanu administratīvo pārkāpumu gadījumā izgāza Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) kopā ar Latvijas Pirmo partiju (LPP). “Abu partiju politiskā darbība ir cieši saistīta ar politiskās korupcijas aizdomām. Šīsdienas balsojums tās stiprina,” teikts “Delnas” izplatītajā paziņojumā.

Republikas 87.gadadienu Saeima “svin” ar lielāku plaisu sabiedrības un likumdevēja starpā, pēc lēmuma neatcelt deputātu imunitāti pret administratīvu sodīšanu pauž “Delna”.

“Deputāti vairāk nekā trīs stundas Saeimas darba laika veltīja sev, debašu rezultātā graujot sabiedrības uzticību likumdevēja caurskatāmībai un politiskajai atbildībai. Līdzīgi kā Saeimas sēdē par pašas izdošanu administratīvai sodīšanai arī ceturtdien ētisku apsvērumu dēļ sēdi neatturējās vadīt Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre (ZZS),” norāda “Delna”.

Grozījumi tika virzīti trešo reizi, jo divas iepriekšējās reizes netika nodrošināts nepieciešamais kvorums. “Delna” pauž, ka abas iepriekšējās reizes Saeimas priekšsēdētāja nepievērsa uzmanību faktam, ka Saeimas sēdē acīmredzami piedalījās pietiekams deputātu skaits, bet formālo reģistrāciju veica mazākums.

“Delna” uzskata, ka parlamentā diskutēt administratīvos sodus pēc būtības ir nesavienojami ar Latvijas konstitucionālajiem principiem. Tas ir vērtējams kā poltiskās elites savtīga pašapkalpošanās un mēģinājumi politiski ietekmēt tiesībaizsardzības institūcijas. Latvijas ierobežojumu prakse ir vērtējama kā anahroniska arī starptautiskā kontekstā. Citās rietumu valstīs šādas normas ir vai nu atceltas vai arī administratīvā sodīšana bez brīvības ierobežošanas ir pašsaprotama parlamentārisma labā prakse. Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien pēc aptuveni divu stundu ilgām debatēm, 52 deputātiem balsojot par, 22 dputātiem balsojot pret, bet 15 deputātiem atturoties neatbalstīja partijas "Jaunais laiks" izstrādātos grozījumus Satvermē, kas paredzēja atcelt deputātu imunitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!