Foto: DELFI

Sabiedrība par atklātību “Delna” aicinājusi Valsts prezidentu Andri Bērziņu neizsludināt ceturtdien galīgajā lasījumā pieņemtos Imigrācijas likuma grozījumus, kas paredz no nākamā gada ieviest kvotas termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanai pret investīcijām nekustamajos īpašumos.

"Delna" aicinājusi atdot likumu Saeimā un pieprasīt mehānismu, kas ir viegli administrējams un visiem pieejams, kā arī vienlaicīgi sasniedz šobrīd valdības izvirzīto mērķi samazināt uzturēšanās atļauju izsniegšanu, piemēram, nosakot, visu investīciju nekustamajā īpašumā slieksni virs 100 000 eiro vai kādā citā augstā apmērā, teikts "Delnas" paziņojumā mēdijiem.

"Delna" atgādina, ka tā jau brīdinājusi valdību veidojošās partijas par korupcijas riskiem, kas neizbēgami veidojas, ieviešot kvotas uzturēšanās atļauju iegūšanai. Balsojums Saeimā par Imigrācijas likumu, pieņemot lēmumu kvotu sistēmu saglabāt, "liecina par deputātu vienaldzību pret jaunu korupcijas risku parādīšanos," norāda "Delna".

Jebkuras izmaiņas likumos un noteikumos, kas veido jaunus korupcijas riskus, nedod pozitīvus signālus investoriem un sabiedrībai, uzskata organizācija.

Gadījumā, ja kvotu sistēma paliek spēkā, "Delna" aicina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP) izstrādāt atklātu pieteikšanās un uzturēšanās atļauju izsniegšanas mehānismu, lai tas ir redzams un saprotams investoriem, kā arī Latvijas sabiedrībai, kas gribētu šo sistēmu uzraudzīt. Iekšējās pārvaldības struktūrās jānovērtē katra darbinieka potenciālā saskarsme ar korupcijas situācijām, jāveic apmācības.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien, 31. oktobrī galīgajā lasījumā pieņēma Imigrācijas likuma grozījumus.

Lai pretendētu uz termiņuzturēšanās atļauju uz laiku līdz pieciem gadiem, trešo valstu pilsoņiem būs Latvijā jāiegādājas vismaz 150 tūkstošus eiro vērtu nekustamo īpašumu un jāiemaksā valsts budžetā neatmaksājamu maksājumu 25 tūkstošu eiro apmērā. Iegādātā nekustamā īpašuma sastāvā nedrīkstēs ietilpt meža vai lauksaimniecības zeme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!