Sabiedrība par atklātību “Delna” izplatījusi paziņojumu, kurā asi kritizē Saeimas priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres (ZZS) pārmetumu nevalstiskajām organizācijām (NVO) par iejaukšanos politikā un to necaurskatāmo finansējumu, kas demonstrējot Ūdres vājās zināšanas par NVO un to darbību reglamentējošajiem likumiem.
“Delna” norāda, ka Ūdres izteikumi intervijā laikrakstam “Latvijas Avīzei” liecina, ka “marģinālie uzbrukumi Latvijas organizētajai pilsoniskajai sabiedrībai kļūst par valsts politikas daļu”.

“Otras augstākās valsts amatpersonas nostāja liek domāt, ka vārda un biedrošanās brīvības ierobežošanas idejas vairs nav tikai tukšas skaņas politiskās diskusijās,” bažas pauž sabiedrība par atklātību “Delna”.

Saeimas priekšsēdētāja intervijā demonstrējot, ka nenosoda uzbrukumus pilsoņu pamattiesībām, bet gan uzskata tālākas diskusijas un priekšlikumus par iespējamiem NVO darbības ierobežojumiem par pieļaujamiem pat Saeimas līmenī.

“Delna” norāda, ka Latvijas otrā augstākā amatpersona maldīgi pārmet NVO iejaukšanos politikā, sapludina partiju un NVO darbības atšķirīgo saturu un būtību, nešķir biedru interešu un sabiedriskā labuma organizācijas statusu, met ēnu uz noteiktu NVO finanšu caurskatāmību, apšauba Latvijas NVO darbības nesavtīgumu Džordža Sorosa finansējuma dēļ, kā arī pazemo Latvijas NVO, norādot, ka to darbinieku darbam nebūtu jābūt atalgotam.

Politiskās partijas un NVO ir skaidri šķiramas pēc svarīga pamatprincipa – varas iegūšanas. NVO nav citas varas kā sabiedrības uzticība, kamēr politiskās partijas iegūst valsts varu, skaidro “Delnas” pārstāvji.

“No iegūtās un uzticētās valsts varas godīgas izmantošanas principa izriet politiķu un partiju pienākums pastāvīgi atskaitīties sabiedrībai par savu darbību, lēmumiem un finanšu avotiem. Savukārt, NVO demokrātiskā sabiedrībā piemīt sabiedriska sargsuņa loma, kura uzdevums ir savas profesionālās kompetences robežās kritiski vērtēt partiju darbu un politiskās diskusijās piedāvāt sistēmiskus uzlabojumus,” skaidrojumu turpina “Delna”.

Savukārt Ūdre demonstrē NVO darbību reglamentējošo likumu nepārzināšanu, norādot uz NVO finanšu necaurskatāmību. Delna norāda, ka saskaņā ar likumu NVO ir publiski jāatskaitās par saviem ieņēmumiem un izdevumiem, bet ziedotāji visām NVO ik gadu ir jāpublisko sludinājumos laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

“Delna” uzsver, ka vienmēr un konsekventi ir pildījusi visus likumā noteiktos pienākumus pret valsti un darījusi vēl vairāk, aktīvi un pēc pašas iniciatīvas publiskojot savus ieņēmumus.

Turklāt Ūdre neizšķir sabiedriska labuma NVO ar tādām biedru interešu aizstāvības organizācijām kā Zvērinātu auditoru asociācija, kur pati ir darbojusies. “Kamēr šādas asociācijas pārsvarā lobē savai profesionālajai darbībai nepieciešamās likumu normas un veicina savas nozares pozicionēšanos tirgū, sabiedrības interešu aizstāvības organizācijas kā “Delna” iestājas par vispārējiem uzlabojumiem attiecīgajā sfērā saskaņā ar Satversmes demokrātisko burtu un garu,” pauž “Delnas” pārstāvji.

Klajā pretrunā ar pašas Ūdres paustajām deklarācijām par vēlamo sadarbību ar NVO Saeimas un NVO memoranda ietvaros, kā arī valstiska atbalsta nepieciešamību NVO, nonākot amatpersonas izteikumos par “sabiedriskā darba darīšanu” bez atalgojuma.

“Saeimas priekšsēdētājas izteikumi par NVO darba neatalgošanu ir pazemojoši visam NVO sektoram, kura darbības panākumus veido brīvprātīgais darbs un brīvprātīgi ziedojumi. Tas apliecina, ka Saeimas un NVO memoranda ideja ir tikai priekšvēlēšanu farss”, vērtē “Delnas” padomes priekšsēdētājs Roberts Putnis.

“Ja Ingrīda Ūdre runātu krieviski, šķistu, ka izteikumi nāk no Kremļa polittehnologu rokas. Tie ir klajā pretrunā ar politiķes deklarēto vēlmi sadarboties ar NVO. Tie liecina par Latvijas pilsoniskās sabiedrības darbības neizpratni,” pauž Putnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!