Sabiedrība par atklātību "Delna" un Sorosa fonds - Latvija (SFL) uzsākuši jaunu projektu "Atklāti par 8.Saeimas vēlēšanām", informēja "Delna". Projekta padomē darbosies cilvēki, kas 2001.gadā realizēja projektu "Atklātība politisko partiju finansēšanā" un citi eksperti. Par atsevišķiem jautājumiem, piemēram, slēptās reklāmas izvietošanu, tiks rīkotas īpašas ekspertu apspriedes.
Padomē darbosies žurnālists Kārlis Streips, Vidzemes augstskolas prorektors attīstības un sadarbības jautājumos Rikards Berugs, politologs Valts Kalniņš, sociālantropoloģe Aivita Putniņa un politologs Jānis Ikstens. Projektu vadīs politoloģe Lolita Čigāne, pārraudzīs SFL pārstāve Vita Tērauda un "Delnas" valdes priekšsēdētāja Inese Voika.

Projekta mērķis ir novērot partiju iztērētos līdzekļus 8.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņā un tas būs līdzīgs projektam, kura laikā tika novēroti partiju izdevumi pašvaldību vēlēšanās.

Kā informē "Delna", ir iesniegti arī priekšlikumi Saeimas Pašvaldību lietu komisijā par izmaiņām likumā "Par politisko partiju finansēšanu". "Delna" un SFL ierosina ar likumu noteikt partijām nepieciešamību deklarēt izdevumus un ienākumu avotus 15 dienas pirms un vienu mēnesi pēc vēlēšanām. Tas atvieglotu datu iegūšanu par partiju finansēm, kas nepieciešami kvalitatīvai finansu novērošanai un salīdzināšanai, jo 2001.gadā ne visas partijas vēlējās sadarboties ar SFL un "Delnas" projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!