Foto: LETA

Biedrības "Sabiedrība par atklātību "Delna"" un sabiedriskās politikas centra "Providus" izslēgšana no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Sabiedriskās konsultatīvās padomes ir KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka vājuma pazīme, uzskata "Delnas" vadītājs Jānis Volberts.

Volberts uzsvēra, ka šāds solis ir "Streļčenoka kārtējā vājuma pazīme un klasisks veids, kā viņš šos piecus gadus ir strādājis".

"Ja kāds par viņa darbu pasaka kaut ko sliktāku, tad viņš cenšas no tā tikt vaļā," uzsvēra Volberts, piebilstot, ka abu nevalstisko organizāciju (NVO) izslēgšana no padomes ir absurda rīcība. Volberta ieskatā "Delna" un "Providus" ir vadošās NVO korupcijas novēršanas un apkarošanas jomā, turklāt abas organizācijas aktīvi rīkojušās, lai norādītu gan Ministru prezidentam, gan Saeimai uz to, kas KNAB būtu uzlabojams.

Volberts norādīja, ka "Delna" runās ar jauno KNAB vadītāju, cenšoties skaidrot, ka organizācijas vēlas stiprāku un efektīvāku KNAB. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka par katru izteikumu, ko par KNAB vai tās priekšnieku sniedza "Delnai", viņi varot atbildēt.

"Delnas" vadītājs pauda, ka brīdī, kad būs atrasts jauns KNAB vadītājs, organizācija ar viņu mēģinās veidot konstruktīvu dialogu. "Neesam kritizētāji kritizēšanas pēc - mūs interesē konstruktīva sadarbība un rezultāts," piebilda Volberts.

Kā ziņots, Streļčenoks no KNAB Sabiedriskās konsultatīvās padomes izslēdzis divas NVO – "Delnu" un "Providus".

KNAB ieskatā abas minētās NVO ir pieļāvušas ētikas normu neievērošanu, informāciju par KNAB ilglaicīgi atspoguļojot un publiskojot, nepārbaudot informācijas atbilstību faktiskajai situācijai, kā arī izplatot faktiskai situācijai neatbilstošu informāciju par KNAB darbību.

Jau ziņots, ka nesen "Delna" un domnīcas "Providus" kopīgi sagatavotajā ziņojumā tika kritizēts Streļčenoks. Ziņojumā minēts, ka viens no iemesliem, kas vājinājis korupcijas apkarošanas darbu valstī, ir Streļčenoka vadības stils.

Konkursā uz KNAB priekšnieka amatu tika saņemti desmit pieteikumi, tomēr konkursa komisija nesen atzina, ka neviens no viņiem, tostarp pašreizējais KNAB priekšnieks Streļčenoks, nav virzāms uz konkursa otro kārtu. Pirmajā kārtā atlases komisija izvērtēja kandidātu atbilstību normatīvajā regulējumā noteiktajiem kritērijiem.

Streļčenokam amata pilnvaru termiņš beidzas nākamnedēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!