Foto: DELFI
Visvairāk kandidātu ar apšaubāmu reputāciju ir Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), "Saskaņas centra" (SC) un Šlesera reformu partijas "Latvijas pirmās partijas"/ "Latvijas ceļa" (LPP/LC) sarakstos, šodien, atklājot deputātu kandidātu reputācijas datubāzi, preses konferencē žurnālistus informēja "Sabiedrības par atklātību - "Delna" padomes priekšsēdētāja Inese Voika.

Visaugstākajā riska grupā atrodas abi premjera amata kandidāti - Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") un Ainārs Šlesers (LPP/LC).

Kandidāti tika vērtēti pēc sešiem ar korupciju tieši vai netieši saistītiem kritērijiem - apšaubāma reputācija saistībā ar neētisku rīcību, atrašanās interešu konfliktā, izvirzītas apsūdzības ar korupciju saistītos nodarījumos, lieli skaidras naudas uzkrājumi un neskaidri finanšu darījumi, bieža partiju maiņa un apšaubāma nonākšana valsts vai pašvaldību uzņēmumu padomēs un valdēs.

No 212 kandidātiem, kuri iekļauti datubāzē, sešiem ar korupciju tieši vai netieši saistītiem kritērijiem atbilda 95 jeb 45%, salīdzinājumam 2010.gadā - 42%. Starp tiem 24 SC, 24 ZZS, 15 LPP/LC, 14 "Vienotības", desmit - "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK un astoņi - Zatlera reformu partijas (ZRP) kandidāti.

Kā reputācijas risku veidojošs faktors iekļauts arī 10.Saeimas deputātu balsojums par atļaujas izsniegšanu veikt kratīšanu Šlesera dzīves vietā, kas bijis viens no iemesliem 10.Seaimas atlaišanai. SC un ZZS deputāti balsojumā par šo jautājumu pārsvarā balsoja "pret" vai atturējās, kas pasliktina minēto politisko spēku deputātu kandidātu vērtējumu.

"Delnas" eksperte un datubāzes veidotāja Līga Stafecka norādīja, ka kopumā 2011.gadā kandidātu skaits, kuri atbilst ar korupciju un neētisku rīcību saistītiem kritērijiem, ir nedaudz palielinājies, tomēr par lielāko daļu no šiem kandidātiem bija atrodama informācija, kas norāda uz zemiem riskiem. Pērn bija proporcionāli lielāks skaits to kandidātu, kuru reputācija ir nopietni apšaubāma.

"Delnas" veidotajā deputātu kandidātu reputācijas datubāzē apkopota informācija, kas vēlētājiem sniegs īsu ieskatu par 210 deputātu kandidātiem - lielāko politisko partiju sarakstu līderiem visos vēlēšanu apgabalos, kā arī partiju izvirzītajiem premjera amata kandidātiem - Lembergu un Nilu Ušakovu (SC), kuri nekandidē vēlēšanās.

Informācija iegūta no masu medijos pieejamās informācijas, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publiski pieejamajām amatpersonu deklarācijām, Korupcijas apkarošanas un novēršanas biroja (KNAB) partiju finanšu datubāzes, Uzņēmumu reģistra (UR) informācijas.

Mājaslapas "www.kandidatiuzdelnas.lv" mērķis ir atsvaidzināt vēlētāju atmiņu un veicināt politisko atbildību. "Ar šīs mājaslapas izveidošanu "Delna" vēlas mudināt ikvienu vēlētāju noskaidrot partiju sastāvu, pirms tiek izdarīta izvēle vēlēšanās. Vienlaicīgi ar deputātu kandidātu reputācijas datubāzes atvēršanu "Delna" šodien sāk sociālās reklāmas kampaņu, kuras sauklis ir "Partiju saturam ir nozīme! Esi izvēlīgāks!", teica" Voika.

Deputātu kandidātu reputācijas datu bāzes "kandidatiuzdelnas.lv" aktualizēšanu pirms 11.Saeimas vēlēšanām finansiāli atbalsta "Sorosa fonds - Latvija" Tiesiskas valsts programmā. Mājaslapa ir bezpartejiska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!