Foto: DELFI
Tukumnieks Viesturs Kļava savu tēvu ir saticis vienu reizi – 1944. gada vasarā, kad Viesturs vēl nebija pat mēnesi vecs. Pēc šīs vienīgās tikšanās reizes tēvs Kārlis Kļava devās atpakaļ uz fronti karot Latviešu leģiona rindās. Kopš 1944. gada 8. jūlija par Kārļa Kļavas likteni ziņu nav, un viņš joprojām ir bezvēsts pazudis.

"Karojis un pazuda karā, nezinu, kur viņš ir," tā Viesturam Kļavam bērnībā par tēvu teica māte. Sīkāku ziņu par tēva likteni viņam nebija līdz 1984. gadam, kad, kārtojot mātes istabu, atrada kaudzīti ar vēstulēm un fotogrāfijām. Pirms tam par šādu vēstuļu esamību viņš nav zinājis. Vēstules no frontes Kārlis bija rakstījis Viestura mātei Ilgai, savukārt fotogrāfijās viņš ir redzams latviešu leģionāra formā. Kopā ar dokumentiem bija arī pirmskara Kārļa pase, kurā redzami viņa dzimšanas dati un cita informācija.

"Mans tēvs bija no Liepājas puses. Mamma teica – tāds labs, solīds cilvēks. Bet cik tad viņa pati paguva manu tēvu satikt? Kopā viņi bija mazāk nekā dažus mēnešus. Tāpēc neko daudz par tēvu nezinu," portālam "Delfi" stāsta Viesturs Kļava.

Kā liecina pases dati, Kārlis Kļava ir dzimis 1922. gada 12. aprīlī Liepājas apriņķa Pērkones pagastā. 1943. gadā viņš iesaukts Latviešu leģionā un nozīmēts dienestam 15. divīzijas sakaru bataljonā. Pirmā no vēstulēm, kas saglabājusies, rakstīta 1943. gada augustā kādai Veltai.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!