Kultūras ministre Helēna Demakova aicinās Saeimu atbalstīt Latvijas pilsonības piešķiršanu par īpašiem nopelniem pasaulslavenajam latviešu izcelsmes diriģentam Marisam Jansonam, informēja ministres preses sekretāre Margita Zālīte.
Ministre uzskata, ka “Jansons ir godam pelnījis Latvijas pilsonību. Ir ļoti svarīgi nostiprināt pasaulē pazīstamu latviešu izcelsmes kultūras darbinieku saikni ar Latviju. Kultūra ir vienīgā lielā pozitīvā vērtība, uz kuras pamata mēs varam veidot labvēlīgu Latvijas atpazīstamību pasaulē. To pagājušonedēļ atzina arī Latvijas kultūras darbinieku pirmā foruma dalībnieki”.

Īpašs likumprojekts par pilsonības piešķiršanu Jansonam pašlaik tiek sagatavots Kultūras ministrijā un šonedēļ tiks nosūtīts uz Saeimu. Ministre cer, ka Saeima šo lēmumu par pilsonības piešķiršanu pieņems vistuvākajā laikā, jo septembra beigās ir plānots Jansona koncerts ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

Ministre pauž cerību, ka “tad, kad Rīgā būs uzbūvēta pasaules līmeņa akustiskā koncertzāle, Jansona koncerti Latvijā kļūs daudz biežāki.”

Jansons ir Karaliskā “Concertgebouw” orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs, iepriekš bijis Pitsburgas un Oslo simfonisko orķestru galvenais diriģents. Tāpat Mariss Jansons ir koncertējis ar Berlīnes, Vīnes, Bostonas, Čikāgas, Ņujorkas, Sanktpēterburgas, Londonas un citu pasaules metropoļu simfoniskajiem orķestriem. Jansons ir sniedzis koncertus arī ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!