Foto: LETA

Saeimas deputāta Kārļa Krēsliņa (VL-TB/LNNK) lēmums nolikt deputāta mandātu ir vērtējams kā korekts, sacīja Latvijas Universitātes (LU) profesors politologs Juris Rozenvalds.

Kā ziņots, reaģējot uz dēla aizturēšanu saistībā ar tā dēvētajām legālajām narkotikām, Krēsliņš ceturtdien paziņoja par lēmumu nolikt deputāta mandātu.

Rozenvalds teica, ka tic Krēsliņa teiktajam, ka deputāts par dēla saistību ar izmeklēšanu par "legālajām narkotikām" uzzinājis tikai nesen. Tādā gadījumā Krēsliņa rīcība vērtējama kā korekta un liecina par morālo atbildību.

"Gribu ticēt, ka Krēsliņš nav zinājis par dēla nodarbošanos. Situācijā, kad notiek izmeklēšana un, lai nerastos aizdomas par lietas objektīvu izmeklēšanu, lēmums par mandāta nolikšanu ir apsveicams," pauda politologs.

Rozenvalds arī atzina, ka iepriekš daudz šādu gadījumu nav bijis. "Parasti ir cita veida situācijas, kad par to spriež. Gadījumos, kad atkāpjas vai neatkāpjas nozares ministrs, par kuru tas bijis atbildīgs. Šajā gadījumā Krēsliņš nebija tieši atbildīgs par narkotiku apkarošanu."

Ja tomēr no kompetentajām iestādēm kļūs zināms, ka deputāts par to ir zinājis iepriekš, "mana attieksme būs citāda", teica Rozenvalds.

Jau ziņots, ka intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" Krēsliņš stāstīja, ka par dēla saistību ar izmeklēšanu par "legālajām narkotikām" viņš uzzinājis tikai pagājušajā nedēļā.

Pēc Krēsliņa teiktā, dēls sākotnēji aizturēts aizdomās par cita nozieguma izdarīšanu, tikai vēlāk izrādījies, ka dēla drauga automašīnā atrastas arī tā dēvētās legālās narkotikas.

Krēsliņš apliecināja, ka pēc dēla aizturēšanas viņš zvanījis Valsts policijas priekšniekam Intam Ķuzim, lai noskaidrotu, par ko dēls aizturēts. Uzzinājis, ka par krāpšanu, deputāts sarunu nav turpinājis, lai netraucētu izmeklēšanu.

Krēsliņš intervijā atzina, ka gadījumā, ja informācija par dēlu nebūtu parādījusies publiski, viņš nebūtu nolicis mandātu, jo patlaban ir tikai aizdomas un nekas neesot pierādīts. Deputāts nolēmis atkāpties no amata, jo publiskotā informācija metot ēnu uz viņa pārstāvēto politisko spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!