Foto: stock.xchng
Koalīcija ir panākusi vienošanos par papildus naudas piešķiršanu demogrāfijai, ko pieprasīja Nacionāla apvienība, draudot pretējā gadījumā neatbalstīt nākamā gada valsts budžetu. Koalīcijas partneri uzskata, ka ir atrasts optimāls risinājums.

Oficiāli vienošanos par papildu naudas piešķiršanu demogrāfijas jautājumiem plāno parakstīt otrdien, portāls ”Delfi” noskaidroja Saeimā. Visvairāk līdzekļu nākamgad plānots piešķirt bērnu kopšanas pabalsta (BKP) un arī minimālās māmiņalgas paaugstināšanai, lai abi šie pabalsti būtu ne mazāki kā 100 latu mēnesī un lai tos šādā apmērā varētu maksāt līdz bērna pusotra gada vecumam.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) portālam "Delfi" skaidroja, ka BKP saņem sociāli neapdrošināti vecāki. Patlaban šis pabalsts ir 50 lati mēnesī līdz bērns sasniedz gada vecumu, bet par gadu-divu gadu vecu bērnu maksā 30 latus mēnesī. Koalīcijā panākta vienošanās šo pabalstu palielināt līdz 100 latiem mēnesī, un šādā divkāršā apmērā maksāt līdz bērns sasniedz pusotru gadu.

Tāpat nolemts nākt pretī sociāli apdrošinātām personām, kuras saņem minimālo vecāku pabalsta jeb tā dēvētās māmiņalgas apmēru. 63 latu vietā mēnesī par bērnu minimālajā māmiņalgā varētu maksāt ne mazāk kā 100 latus. Turklāt, arī minimālo māmiņalgu paaugstinātajā apmērā paredzēts maksāt līdz bērns sasniedz pusotru gadu, nevis gadu, kā tas ir patlaban, skaidroja labklājības ministre.

Lai šos pabalstus palielinātu un maksātu tos ilgāk, ir nepieciešami aptuveni 12 miljoni latu. Pusi no šīs summas gūšot no Latvijas Bankas ieņēmumiem, bet otru pusi – no dažādiem citiem avotiem, ko Finanšu ministrija vēl precizē, noskaidroja portāls ”Delfi”.

NA frakcija iepriekš paziņojusi, ka 2013.gada un turpmāko gadu budžetos jāparedz līdzekļi demogrāfijas problēmu risināšanai, bet ja šīs prasības nebūs izpildītas, NA draudēja galīgajā lasījumā neatbalstīt 2013.gada valsts budžetu, kas liktu Valda Dombrovska (V) valdībai meklēt opozīcijas atbalstu vai arī tā kristu.

Tomēr pašlaik līdz ar panākto vienošanos NA vairs nerunā par budžeta neatbalstīšanu.

Viens no NA līderiem Raivis Dzintars portālam ”Delfi” apstiprināja, ka koalīcijas politisko spēku pārstāvjiem un Labklājības ministrijai izdevies ”teju pilnībā” atrast risinājumus NA prasītajiem demogrāfijas jomas priekšlikumiem, un būtiskākais no tiem – tā saucamo māmiņu algu vai bērnu kopšanas pabalstu no nākamā gada maksās, līdz bērns būs sasniedzis pusotra gada vecumu.

Tāpat saskaņā ar panākto vienošanos no nākamā gada iecerētais tā saucamais bērnu pieskatīšanas pabalsts vecākiem, kuru bērni netika pašvaldības bērnudārzā, būs 100 lati, nevis 50 lati, kā plānoja Labklājības ministrija. Tas darīts, ņemot vērā, ka visā Latvijā ap 8000 ģimeņu gaida rindā uz vietu bērnudārzā.

Premjers Valdis Dombrovskis ( V) pastāstīja, ka demogrāfijas pasākumiem būs novirzīti papildus vairāk nekā desmit miljoni latu, taču precīzi aprēķini par to būšot zināmi otrdien, pašlaik Finanšu ministrija tos vēl aprēķina. Savukārt Dzintars teica, ka demogrāfijas pasākumiem būs paredzēti papildus ”padsmit miljoni latu” un tas nebūšot darīts uz ”jūtīgu sfēru” rēķina.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) portālam ”Delfi” pauda atzinību par panākto vienošanos, kā arī par to, ka ”izpratne par demogrāfijas problemātiku ir guvusi plašāku tvērumu” un darba grupa ir sapratusi, kā pareizāk un labāk atvieglot vecāku dzīvi pēc bērnu dzimšanas.

Jau vēstīts, ka aizvadīto nedēļu laikā starp Labklājības ministriju (LM) un NA iezīmējušās viedokļu atšķirības par atsevišķu plānoto pasākumu būtību, viskrasākās uzskatu atšķirības bija tieši par tā saucamajām māmiņu algām.

LM paredzēja atbalstīt tās māmiņas, kuras jau ir ieguvušas izglītību izveidojušas karjeru, ir strādājušas, kamēr NA pauda uzskatu, ka māmiņu algas ir jāpaaugstina un vairāk jāatbalsta arī jaunās māmiņas, kuras vēl mācās, iepriekš žurnālistiem pēc tikšanās ar premjeru un labklājības ministri klāstīja NA viens no līderiem Raivis Dzintars.

Viņš izteicās – ja vienotu viedokli neizdotos atrast, tad frakcija nebalsotu par 2013. gada budžetu un ”šie jautājumi būs jāaktualizē jau jaunas valdības sastāvā, teica Dzintars.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem pērn piedzimuši 18 825 bērni, kas ir par 394 zīdaiņiem jeb 3% mazāk nekā 2010.gadā.

NA bija nākusi klajā ar vairākiem priekšlikumiem demogrāfijas uzlabošanai, paziņojot, ka atbalsts tiem izšķirs apvienības viedokli par 2013.gada budžetu kopumā. Apvienība ierosināja palielināt māmiņalgu un maksāt to ilgāk, ieviest mērķmaksājumu bērnudārzam vai auklītei, sākt programmu mājokļa iegādei jaunām ģimenēm un palielināt nodokļu atlaides.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!