Foto: LETA

Izskanējusī informācija, ka Nacionālā apvienība (NA) sarunās par nākamā gada budžetu paziņojusi, ka tai nepieciešami 85 miljoni eiro demogrāfijas jomai, neatbilst patiesībai, jo 85 miljoni eiro nepieciešami periodam no 2018. gada līdz 2020. gadam, bet nākamā gadā vajadzīgi aptuveni 30 miljoni eiro, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Jau ziņots, ka finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) izteikusies, ka NA ierosinājumiem demogrāfijas jomā nepieciešami ap 85 miljoniem eiro, bet fiskālā telpa nākamgad kopumā ir 80 miljoni eiro. Iepriekš ziņots, ka NA uzskata, ka svarīgs ir atbalsts daudzbērnu ģimenēm.

Raidījumam Mūrniece skaidroja, ka 85 miljoni eiro ir plānoti laika periodam no 2018. gada līdz 2020. gadam. Nākamajam gadam NA demogrāfijas pasākumiem prasa aptuveni 30 miljonus eiro. Tāpat Mūrniece atklāja, ka viņas pārstāvētā partija ir arī nākusi klajā ar priekšlikumiem, kur ņemt papildu ienākumus, piemetinot, ka ar šo priekšlikumu īstenošanu papildu varētu iegūt aptuveni 25 miljonus eiro.

Vaicāta pēc konkrētiem piemēriem, Saeimas spīkere minēja, ka viens no piemēriem ir "ātro kredītu" bizness. "Šai nozarei vairs nav tāda visatļautība kā agrāk, tomēr tā ir joma, kur joprojām posta dažu labu ģimeni. NA ir jau iesniegusi priekšlikumus par ierobežošanu," atklāja Mūrniece, pieļaujot, ka viena no iespējām būtu papildu nodevas ieviešana "ātro kredītu" izsniedzējiem. Konkrētāk Mūrniece raidījumam nekomentēja, vien piebilstot, ka tie būs papildu ierobežojoši faktori.

"Mēs strādājam un domājam kā ģimenes, kurās it trīs un vairāk bērnu, var tikt pie lielāka valsts atbalsta nekā līdz šim, jo tā ir mūsu nākotne," sacīja Saeimas vadītāja.

"Demogrāfija ir viena no prioritātēm valdības veidošanas laikā, tam jāatspoguļojas arī budžetā," jau iepriekš akcentējis politiskās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars. Finansējums nepieciešams pabalstu palielināšanai par trešo bērnu, mājokļu atbalsta paplašināšanai, kā arī citiem pasākumiem ģimeņu atbalstam. Dzintars toreiz atzina, ka šie ir pietiekami "finansiāli ietilpīgi pasākumi", tomēr šie līdzekļi ir jāatrod.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!