Foto: stock.xchng

Demogrāfiskā situācija ir galvenais drauds reģionu attīstībai un ir nepieciešams rūpīgi plānot resursus, pētījumā secinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Kā informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomnieks Arnis Zacmanis, VARAM mājaslapā ir publicētas pētījuma atskaites par sociālo, veselības, izglītības un publisko pakalpojumu izvietojumu Latvijas reģionos jeb ārpus Rīgas. Izvērtējums balstīts uz demogrāfiskajām tendencēm, Latvijas apdzīvojuma struktūru un prognozēm līdz 2020.gadam un 2030.gadam.

Dati apstiprina negatīvās demogrāfiskās situācijas iespaidu uz reģionu attīstību un jau tuvāko gadu izaicinājumus valsts un pašvaldību pakalpojumu sniegšanā iedzīvotājiem, norāda ministrijā. "Reģionos nedrīkstam pieļaut dzīves kvalitātes pasliktināšanos, lai mēs nenokļūtu lejupejošā spirālē, kur mazāk pakalpojumu veicina iedzīvotāju aizplūšanu, savukārt iedzīvotāju aizplūšana ļauj piedāvāt aizvien mazāk pakalpojumu," uzsver vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Izvērtējuma autori secinājuši, ka, turpinoties negatīvajām demogrāfiskajām un migrācijas tendencēm, pastāv risks, ka turpmākajos 15 gados Latvijas iedzīvotāju skaits varētu sarukt vēl par 20%, vienlaikus norādot, ka iedzīvotāju aizplūšana uz pilsētām ir raksturīga visām Eiropas valstīm.

Tāpat secināts, ka, lai attīstītu Latvijas reģionus un palēninātu iedzīvotāju skaita sarukumu, liela loma būs starptautiskās, nacionālās un reģiona nozīmes attīstības centriem un to mijiedarbībai ar apkārtējām lauku teritorijām.

Pētījums arī piedāvā skatījumu uz pakalpojumu izvietojumu dažādos apdzīvojuma līmeņos. Tiek norādīts, ka ir pakalpojumu veidi, kuros jāsaglabā augsts pakalpojumu objektu teritoriālais blīvums, piemēram, pirmsskolas izglītība, publiskās bibliotēkas un ģimenes ārstu prakses vietas, tādējādi nodrošinot sabalansētu līdzsvaru starp iedzīvotāju vajadzībām pakalpojumu pieejamībā un kvalitātē, demogrāfiskajām tendencēm un pakalpojumu nodrošināšanas izmaksām.

VARAM norāda, ka izvērtējuma rezultāti kalpos par pamatu tālākām diskusijām ar nozaru ministrijām un pašvaldībām efektīvai finanšu līdzekļu plānošanai un izlietošanai, nacionālā un reģionālā līmeņa attīstības plānošanas dokumentu un politikas pilnveidošanai, kā arī ilgtspējīgai reģionu un visas Latvijas attīstībai.

Izvērtējumu pēc ministrijas pasūtījuma veikuši uzņēmumi SIA "Grupa93" un SIA "Karšu izdevniecība Jāņa sēta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!