Demogrāfiskā situācija Latvijā ir kritiska, tādēļ nepieciešams izstrādāt pamatnostādnes, lai to labotu. Tā sestdien "Tēvzemei un Brīvībai" (TB)/LNNK sieviešu līgas konferencē "Demogrāfiskā krīze Latvijā" sacīja labklājības ministrs Roberts Jurdžs.
Labklājības ministrija nolēmusi pievērst lielāku uzmanību ģimenēm ar bērniem. Jau ir izveidota koordinācijas grupa, kas izstrādās pasākumu kopumu, kā valsts varētu piedalīties ģimeņu problēmu risināšanā.

Lai arī pagājušajā gadā dzimušo skaits ir pieaudzis un samazinājies mirušo skaits, vidēji viena sieviete mūžā dzemdē mazāk nekā tas bija aptuveni pirms desmit gadiem. Pieaudzis mirušo skaits nedabiskā nāvē - pašnāvībās, slepkavībās, transporta negadījumos u.c.

No visiem mirušajiem Latvijā pērn viena trešdaļa miruši nedabiskā nāvē, liecina statistikas pārvaldes dati. Statistiķi aprēķinājuši - ja demogrāfiskās situācijas uzlabošanai nekas netiks veikts, jau 2050.gadā 2,5 miljonu iedzīvotāju vietā Latvijā būs 1,3 miljoni, un vairums no viņiem būs gados veci cilvēki.

Līdz ar to samazināsies jauniešu skaits, kas iestāsies darbā. Jau pašreiz ir vērojama situācija, ka samazinās bērnudārzu apmeklētāju un pirmo klašu skolēnu skaits, kas liecina, ka drīzumā samazināsies arī vidusskolēnu un studējošo skaits Latvijā.

Apvienības TB/LNNK interešu grupa Sieviešu līga uz pirmo sapulci sanāca pērnā gada septembrī, tajā piedalījās apmēram 20 "tēvzemietes". Sieviešu līgas turpmākie uzdevumi būs celt sieviešu pašcieņu un politiskās izpratnes līmeni, veicināt latviešu sieviešu iesaistīšanos kultūras, sabiedriskajā un politiskajā dzīvē gan Latvijā, gan Eiropā.

Paredzēts rīkot lekcijas, diskusijas, seminārus un citus pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!