Foto: Saeimas administrācija
Rīgas domes (RD) frakcija "Demokrātiskie patrioti" (DP) tomēr nepieprasīs balsojumu par Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) demisiju, jo ārkārtas sēdes sasaukšanai nav atbalsta "Vienotības" domes frakcijā, tāpēc DP aicinās domes priekšsēdētāju atkāpties no amata pašam, portālu "Delfi" informēja DP pārstāve Baiba Vanaga.

"Lai arī rezultāts par Ušakova atstādināšanu, ja mēs būtu nonākuši līdz RD ārkārtas sēdei, tāpat ir skaidrs un visticamāk nebeigtos ar vēlamāko – jaunu Rīgas mēru, tas būtu bijis vismaz pieklājīgs mēģinājums. Gan mēs, gan "Vienotība" un, iespējams, atsevišķi LPP/LC frakcijas un arī daži RD neatkarīgie deputāti varētu, liekot roku uz sirds, apstiprināt, ka darījuši visu, lai apstādinātu Rīgas izputināšanu," frakcijas nostāju skaidro tās vadītājs Jānis Mārtiņš Skuja, kurš gan atzīst, ka "Vienotības" frakcija neatbalsta Ušakova demisiju, tādēļ ārkārtas sēdi sasaukt nav iespējams.

Savu sašutumu pauž arī Nacionālās apvienības valdes loceklis un 11. Saeimas deputāts Dāvis Stalts. Viņaprāt, "Rīgas mēra nostāja valsts valodas jautājumā ir kā punkts uz "i", kas papildina daudzos skandalozos nesaimnieciskās un nedemokrātiskās pārvaldes faktus RD".

"Protams, tāda situācija ir traģiska, jo var jau spēlēties un tēlot lielos demokrātus, bet tā mēs varam aizspēlēties arī līdz parakstu vākšanai pret Latvijas karogu, himnu, utt. Tas, kurš parakstās par referendumu, aicinot ieviest otru valsts valodu, lai kāda tā būtu, nav Latvijas valstij lojāls," uzskata Stalts.

Viņš norāda, ka Latvijas Satversmē ir četri virsprincipi, kas nosaka valsts konstitucionālos pamatus. "Ja valsts amatpersona iestātos par to, ka Latvijai jāatsakās no savas neatkarības vai no demokrātiskās iekārtas (Satversmes 1.pants), tādai amatpersonai būtu jādemisionē. Ja valsts amatpersona iestātos pret to, ka suverēnā vara Latvijā pieder tautai (2.pants) vai iestātos par to, lai Latvija atsakās no daļas savas teritorijas (3.pants), sabiedrībai būtu pamats uzskatīt, ka valsts amatpersona nekalpo sabiedrības interesēm un tai būtu jādemisionē. Konstitucionālajiem pamatiem ir piederīgs arī ceturtais Satversmes pants, kas nosaka: "Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda"," uzsver Stalts.

DP un Nacionālā apvienība pauž bažas, ka "Vienotības" kolēģu attieksme, atsakoties kopīgi ierosināt ārkārtas sēdi Rīgas mēra atstādināšanai, var padarīt arvien smagāku partiju sadarbību "šobrīd valstī esošajā politiskās krīzes laikā, kurā daudzi Latvijas pilsoņi ir zaudējuši ticību latviešu spējai vienoties savas valsts – Latvijas – attīstībai," norādīts paziņojumā.

""Pilsoniskā Savienība" (PS) aicināja veicināt Rīgas mēra atstādināšanu, to darīt aicināja arī Nacionālā apvienība, bet, kad nonācām līdz praktiskam šīs lietas risinājumam, "Vienotība" izdarīja diezgan nodevīgu manevru. Aicinu tomēr "Vienotību" vairāk ieklausīties savu biedru iepriekšējos publiskos paziņojumos un nenorakt jebkuras labas ieceres, tikai tāpēc, ka "Vienotības" pārstāvji nav šo ideju realizācijas kuratori. Tas izskatās, maigi izsakoties, nožēlojami", savu personīgo viedokli pauž Stalts, kurš pats iepriekš bijis PS biedrs.

Jau ziņots, ka RD bloka "Vienotība" deputāti neatbalstīs DP ierosināto parakstu vākšanu par Ušakova demisiju, jo nevēlas pretnostatīt atsevišķas sabiedrības daļas, tomēr Ušakova rīcību, parakstoties par "krievu valodas Satversmes grozījumiem", uzskata par neētisku, tādēļ lūgs to vērtēt domes ētikas komisijā.

"Vienotības" domnieki uzsver, ka atbalsta latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, jo tās statuss noteikts Latvijas Republikas Satversmē. "Demokrātiskā valstī konstitūcija ir galvenais likums, kas savā darbībā jāievēro gan parlamentam, gan izpildvarai," uzsver bloka pārstāvji savā paziņojumā. Tomēr tajā arī teikts, ka "bloka "Vienotība" deputāti iestājas par vienotu un saliedētu sabiedrību Latvijā, un nevēlas vērst plašumā jebkāda veida nacionālus nemierus, pretnostatot atsevišķas sabiedrības daļas," tādēļ DP ierosinājumu tie neatbalstīs.

Jau ziņots, ka DP RD frakcija un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK Saeimas frakcija solīja vērsties pie RD "Vienotības" un LPP/LC frakcijām ar aicinājumu sasaukt domes ārkārtas sēdi un rosināt Ušakova demisiju.

Abas frakcijas priekšlikumu ierosināt Rīgas mēra demisiju apsprieda saistībā ar Ušakova paziņojumiem par Nacionālo bibliotēku, līdzekļu šķērdēšanu un citām nelikumīgām darbībām pašvaldības uzņēmumos "Rīgas satiksme" un "Ceļu pārvalde" un viņa parakstu atbalstam referendumam, kas lemtu par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

Jau ziņots, ka Rīgas mērs un SC līderis Ušakovs paziņojis, ka ir piedalījies parakstu vākšanā par Satversmes grozījumu ierosināšanu par oficiālu divvalodību Latvijā. Ušakovs to pamatoja ar vēlmi solidarizēties ar cilvēkiem, "kuri vēlas saglabāt savas pašcieņas izjūtu".

Apvienībā "Vienotība" ietilpstošās PS valde ceturtdien nolēma aicināt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (ZRP) izvērtēt Ušakova atbilstību Rīgas domes priekšsēdētāja amatam saistībā ar viņa parakstīšanos par Satversmes grozījumiem.

Ministrs gan norādīja, ka tas "būtu politisks, ne juridiski likumpamatots lēmums", jo Rīgas domes priekšsēdētāja faktiskā rīcība nav likuma pārkāpums, tāpēc atstādināšana atbilstoši likumam nav iespējama. Tomēr Sprūdžs pauda "dziļu nožēlu par Ušakova nekonsekvento rīcību", jo SC neatbalsta valsts valodas noteikšanu krievu valodai, un pauda uzskatu, ka Ušakova rīcība būtiski samazina SC iespējas nākotnē iesaistīties Latvijas valdības darbā.

Satversmes grozījumu ierosinātāji ir biedrība "Dzimtā valoda", kuras līderi ir Vladimirs Lindermans, Jevgēņijs Osipovs un Aleksandrs Gapoņenko.

Centrālās vēlēšanu komisijas īstenotā parakstu vākšana ilgs visu novembri. Ja par Satversmes grozījumiem parakstīsies vismaz 154 379 pilsoņi, tie nonāks Saeimā. Pirmajās divās nedēļās par tiem parakstījās 39 258 vēlētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!