Foto: Shutterstock
No 3. līdz 5. maijam Denverā, Kolorādo štatā, norisināsies Amerikas Latviešu apvienības (ALA) 68. kongress, portālu "Delfi" informēja apvienības Informācijas nozares vadītāja Tatjana Žagare-Vītiņa.

Dienu pirms kongresa, 2. maijā, visi interesenti aicināti uz biznesa konferenci "Spotlight Latvia", ko organizē Latvijas Tirdzniecības kamera ASV kopā ar Latvijas Investīciju aģentūru (LIAA), Latvijas vēstniecību ASV un Amerikas Latviešu apvienību.

Konferences tēma ir "Veselīgs dzīvesveids", tāpēc tajā piedalīties aicināti uzņēmēji, kas nodarbojas ar dabīgo pārtikas produktu ražošanu, ekotūrismu, veselības aprūpi un veselīga dzīvesveida tehnoloģijām, norādīja Žagare-Vītiņa.

Konference ASV notiek jau otro reizi, un tas ir lielākais šāda veida pasākums, kura uzmanības centrā ir ekonomiskās sadarbības veicināšana starp ASV un Latviju.

"Spotlight Latvia" Denverā izraisījusi interesi gan Latvijas, gan ASV uzņēmēju vidū, saka Latvijas Tirdzniecības kameras ASV prezidents Mikus Kīns. Pirmais "Spotlight" pasākums notika Čikāgā pirms diviem gadiem un guva milzīgu atsaucību. "Tajā piedalījās 50 uzņēmumi no Latvijas un vairāk nekā 250 biznesa organizāciju pārstāvji," papildināja Kīns.

Latvijas oficiālo delegāciju vadīs ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV), kurš piedalīsies arī ALA kongresa atklāšanā. Konferences un arī kongresa īpašais viesis būs Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks ASV Andris Teikmanis.

Savukārt 3. maijā darbu sāks Amerikas Latviešu apvienības 68. kongress. Kongresā uzstāsies politiķe, sabiedriskā darbiniece, grāmatu autore Sandra Kalniete ar uzrunu "Mana Latvija", viņa iepazīstinās kongresa dalībniekus arī ar Likteņdārza projektu, kura darbībā aktīvi iesaistījusies.

Pazīstamais žurnālists, žurnāla "Ir" komentētājs Pauls Raudseps dalīsies pārdomās par 13. Saeimas vēlēšanu rezultātiem, valdības veidošanu Latvijā un vadīs paneļdiskusiju par ārpolitiku.

Uzņēmējs Jānis Bergs, kura darba dzīve noris starp Rīgu un Denveru, stāstīs par latviešu biznesa iespējām ASV, ekonomisko sadarbību un latviešu izcelsmes uzņēmēju tīkla veidošanu ASV.

Kongresa laikā notiks vairāku nozaru vadītāju prezentācijas un trīs paneļdiskusijas – "Par sadarbību sarežģītos laikos", "Par Latvijas ekonomikas attīstības vīziju" un diskusija "Vecā trimda un jaunā diaspora, kā mēs viens otru sadzirdam".

Ar speciāli veidotu video uzrunu dalībniekus sveiks republikāņu senators no Kolorādo štata Korijs Gardners, kurš ASV Kongresā konsekventi iestājies par spēcīgu NATO un lēmumiem, kas ierobežo Krievijas agresīvo ārpolitiku.

Savukārt par sadarbības iespējām starp Latvijas un ASV zinātniekiem stāstīs Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji. Latvijas zinātnes diasporai ir liels sadarbības potenciāls un tas dod iespēju veidot ciešāku sadarbību ar Latvijas zinātniekiem gan ASV, gan citās valstīs. Ministrijas delegācijai, kuras sastāvā būs arī Vidzemes Augstskolas rektors, profesors Gatis Krūmiņš, bez dalības kongresā ieplānota plašāka programma vairākās ASV pilsētās.

Kā stāsta Žagare-Vītiņa, savu dalību kongresā apstiprinājuši Latvijas vēstnieks Teikmanis, speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Aivars Groza, Latvijas Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, PBLA priekšsēde Kristīne Saulīte un Valmieras pilsētas mērs Jānis Baiks, kuri piedalīsies arī kongresa paneļdiskusijās.

Piektdienas, 3. maijā, vakarā denverieši kongresa delegātiem un visiem rīko pasākumu vietējā Latviešu kultūras centrā. Tajā uzstāsies dzejnieks Kārlis Vērdiņš un mūziķis Jānis Ozoliņš. Sestdienas vakara ballē muzicēs vietējā deju grupa "Jūrmalnieki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!