Foto: Saeimas administrācija
10.Saeimas pirmajā sēdē otrdien deputāta zvērestu nodeva 98 no simts ievēlētajiem parlamentāriešiem, jo "Saskaņas Centra" (SC) frakcijas deputāts Jānis Ādamsons slimības dēļ uz sēdi neieradās, bet Klāvs Olšteins ("Vienotība") ģimenes apstākļu dēļ sēdi atstāja ātrāk.

Foto galerija

Lai gan iepriekš Valsts valodas centrs (VVC) publiski pauda bažas par ceturtdaļas ievēlēto deputātu latviešu valodas prasmi, svinīgo solījumu latviešu valodā bija spējīgi nodot visi klātesošie tautas kalpi.

Zvērestu bez pārlieku lielām grūtībām nodeva arī bijušais Daugavpils mērs Rihards Eigims (ZZS), kurš savulaik intervijās demonstrēja ļoti pieticīgas latviešu valodas zināšanas. Tāpat ar zvēresta nolasīšanu veiksmīgi galā tika arī Valērijs Kravcovs (SC), kas, būdams Liepājas domes deputāts, pašvaldības darbā izmantoja tulka palīdzību.

Saskaņā ar Satversmi, lai deputāts iegūtu Saeimas locekļa pilnvaras, tam Saeimas sēdē jādod šāds svinīgais solījums: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus."

Pēc zvēresta nodošanas Saeima vienbalsīgi apstiprināja 10.Saeimas deputāta pilnvaras visiem 98 deputātiem, kas nodeva zvērestu.

Kā ziņots, otrdien uz pirmo sēdi sanāk 10.Saeimas deputāti. Saskaņā ar Satversmi jaunievēlētā Saeima uz pirmo sēdi sanāk novembra mēneša pirmajā otrdienā, kad arī izbeidzas iepriekšējās Saeimas pilnvaras.

10.Saeimā "Vienotība" ir ieguvusi 33 deputātu vietas, "Saskaņas centrs" - 29 vietas, Zaļo un zemnieku savienība - 22 vietas, "Par labu Latviju" - astoņas vietas un nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - astoņas vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!