Foto: LETA

Saeimas deputāts Aldis Gobzems ir izslēgts no nākamās parlamenta sēdes saistībā ar četriem deputātu ētikas pārkāpumiem, ceturtdien lēma Saeima.

"Par" Gobzema izslēgšanu no nākamās Saeimas sēdes balsoja 69 deputāti, pret bija astoņi, atturējās viens, nebalsoja 14 parlamentārieši.

Iepriekš Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija atzina Gobzemu par vainīgu pārkāpumā, jo viņš sociālajos tīklos bija ievietojis ierakstus un fotogrāfijas, kurās redzama dzeltena sešstaru zvaigzne pie deputāta krekla, tādā veidā protestējot pret vakcinācijas pret Covid-19 procesu un atšķirīgām iespējām vakcinētiem un nevakcinētiem cilvēkiem.

Komisija lēma rosināt Saeimai lemt par Gobzema izslēgšanu no Saeimas uz vienu sēdi. Tas ir stingrākais sods, ko par ētikas kodeksa pārkāpumu var noteikt deputātam.

Komisija atzina, ka Gobzems pārkāpis kodeksa 7., 8. 16. un 19. pantu.

Saeimas deputātu ētikas kodeksa 7. pants noteic, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

8. panta pirmā daļa noteic, ka deputāts nelieto tādus izteikumus un neatbalsta tādu rīcību, ko varētu uztvert kā aicinājumu uz pretlikumību darbību.

Ētikas kodeksa 16. pants noteic, ka deputāts ir pieklājīgs pret Saeimas, citu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un ikvienu sabiedrības locekli, bet 19. pants noteic, ka deputāts atturas no pašmērķīgas izrādīšanās Saeimas tribīnē.

Ziņots, ka jūnija nogalē pieci Saeimas deputāti no dažādām frakcijām – Krista Baumane (AP), Arvils Ašeradens (JV), Juris Jurašs (JKP), Uldis Augulis (ZZS) un Inese Voika (AP) vērsās ar iesniegumu komisijā par Gobzema publiskajiem izteikumiem sociālajos tīklos "Facebook" un "Twitter" 2021. gada 25. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!