12.Saeimas deputāts Romualds Ražuks (V) pirms vēlēšanām saņēmis finansējumu no organizācijas, kurā pats ir valdes loceklis, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Nedēļu pirms vēlēšanām 1991.gada barikāžu dalībnieku biedrība, kurā Ražuks ir viens no vadītajiem, 100 000 eksemplāros izdeva īpaši pirms vēlēšanām radītu "Barikāžu avīzi. Tajā lasāma intervija ar deputātu, kā arī slavinoši vārdi, kurus par Ražuku sacījuši Dainis Ivāns un Džemma Skulme. Avīzē deputāts redzams arī kopā ar premjerministri Laimdotu Straujumu (V). Avīzē ir arī Vienotības reklāma, tomēr ar partiju tās izdošanu Ražuks saskaņojis neesot.

"Barikāžu fonds" 2002.gadā saņēmis atbalstu no valsts - Saeima ar speciālu likumu uzdāvināja biedrībai ēku Vecrīgā, kur šobrīd ir Renāra Zaļā vadītais muzejs. Likumu izstrādāja tolaik Latvijas ceļa deputāts Ražuks. Biedrība izīrē komersantiem brīvās telpas. Tas gadā ienes 48 000 eiro.

Ražukam izdevās izkārtot biedrībai arī speciālas dotācijas. 2012.gadā biedrībai piešķīra 25 000, bet vēl gadu vēlāk - 19 000 latus. Tas veido aptuveni ceturto daļu no biedrības ienākumiem.

Ražuks apgalvo, ka viņa noorganizētajai valsts subsīdijai "Barikāžu fondam" neesot nekāda sakara ar atbalstu vēlēšanām.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) neesot saņēmis ne no Ražuka, ne no "Barikāžu fonda" deklarāciju par pirmsvēlēšanu avīzi, kā to prasa likums. Birojs šonedēļ uzsācis divas pārbaudes. Vienu par to, vai Ražuks nav pārkāpis interešu konflikta likumu, noorganizējot savai biedrībai labvēlīgu balsojumu Saeimā par naudas piešķiršanu. Otru par to, vai Ražuks nav pārkāpis partiju finansēšanas likumu.

"Vienotības" vadītāja Solvita Āboltiņa, komentējot Ražuka rīcību, pauž, ka Ražukam vairs neko nevarot padarīt, jo viņš ir ievēlēts deputāts un ka "katram cilvēkam ir jāatbild par savu sirdsapziņu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!