Foto: LETA
Poļu karavīru kapu apgānīšana Baltkrievijā ir nosodāma rīcība un ir pretrunā ar virkni starptautisko līgumu par nacionālo minoritāšu tiesību ievērošanu, uzsver Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla (K).

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, Saeimas priekšsēdētājas biedre norāda, ka parlamenta deputāti saņēmuši satraucošas ziņas par Polijas Tēvijas armijas karavīru kapsētu iznīcināšanu un apgānīšanu Baltkrievijā.

Pēc Polijas puses sniegtās informācijas šī gada jūnijā un jūlijā izpostītas vismaz deviņas poļu piemiņas vietas Baltkrievijā, un šādas darbības turpinās. "Pienākusī informācija liecina arī par īpaši brutālu gadījumu - Jodkeviču kapos poļu karavīru mirstīgās atliekas tika izvilktas no kapiem," atzīmē Beitnere-Le Galla.

Politiķe uzsver, ka militāro kapu iznīcināšana nespēs mainīt vēsturi vai izdzēst atmiņas par pagātni un ka šāda nosodāma rīcība kārtējo reizi atklāj pasaulei Baltkrievijas režīma barbarismu.

"Tas ir kārtējais un visspilgtākais piemērs, kas atspoguļo Minskas režīma darbības, kas vērstas pret Baltkrievijā mītošajām nacionālajām minoritātēm," pauž Saeimas priekšsēdētājas biedre.

"Lukašenko režīms sabiedrībā vairo negatīvo nostāju pret Baltijas valstīm, kā arī Poliju, un informatīvais karš ir pārvērties par barbarisku un amorālu rīcību pret Baltkrievijā esošajām poļu karavīru piemiņas vietām un kapsētām," akcentē Beitnere-Le Galla.

Politiķe vērš uzmanību, ka šos zemiskos aktus īsteno gan Baltkrievijas varasiestāžu iedvesmoti vandāļi, gan vietējās institūcijas. Atsevišķos gadījumos kapa vietas nolīdzinātas līdz ar zemi, izmantojot smago ceļu tehniku.

"Jau gandrīz divus gadus esam liecinieki Baltkrievijas režīma brutalitātei pret saviem iedzīvotājiem pēc prezidenta vēlēšanām, tai sekoja netieša dalība un atbalsts varmācīgam Krievijas iebrukumam Ukrainā un tagad poļu karavīru kapu apgānīšana," norāda Saeimas priekšsēdētājas biedre, uzsverot, ka Baltkrievija ir mūsu kaimiņvalsts, un tieši tāpēc nedrīkstam klusēt.

Beitnere-Le Galla aicina Latvijā akreditētās vēstniecības pievērst uzmanību, ka Baltkrievija turpina sistemātiski un plašā mērogā pārkāpt savas starptautiskās saistības attiecībā uz starptautiskajām cilvēktiesībām, tostarp nacionālo minoritāšu pārstāvju tiesībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!