Foto: LETA

Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāja Lolita Čigāne (V) priekšlikumos grozījumiem Patvēruma likumā rosina paredzēt, ka parlaments par bēgļu uzņemšanu lemj Kārtības rullī noteiktajā kārtībā, tātad nemainot līdzšinējo procedūru.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) grozījumos Patvēruma likumā rosina paredzēt, ka Saeima pieņem lēmumus visos jautājumos, kas attiecas uz bēgļu un patvēruma meklētāju pārvietošanu uz Latviju no citām dalībvalstīm vai no trešajām valstīm, kā arī jautājumos, kas ar tiem tieši vai netieši saistīti.

Savukārt Čigāne priekšlikumos šim likumprojektam uz otro lasījumu piedāvā noteikt, ka Saeima Kārtības rullī noteiktajā kārtībā pieņem lēmumus visos jautājumos, kas attiecas uz bēgļu, pavēruma meklētāju pārvietošanu uz Latviju no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm vai trešajām valstīm, un saistītajos jautājumos.

Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka Saeimas Eiropas lietu komisija izskata Ministru kabineta noteiktajā kārtībā sagatavotās Latvijas oficiālās nostādnes un lemj par tām pirms to paziņošanas Eiropas Savienības institūcijām.

Čigāne skaidroja, ka pašreizēja procedūra paredz tiesības lemt par Latvijas pozīciju Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē, tāpat dažādus jautājumus var rosināt izskatīt arī parlamenta sēdē. Viņa uzsvēra, ka pašreizējā kārtība dod parlamentam lielas pilnvaras lēmumu pieņemšanā. Turklāt Latvijā parlaments ir viens no iesaistītākajiem šādu lēmumu pieņemšanā starp Eiropas Savienības valstīm.

Līdz ar to "vilkt ārā" kādu vienu jomu no līdzšinējā mehānismā nebūtu pareizi, uzskata deputāte.

Kā ziņots, Saeima konceptuāli atbalstīja nacionālās apvienības rosinātos likuma grozījumus, kas paredz, ka par bēgļu uzņemšanu turpmāk lemtu parlaments.

"Jautājums par bēgļu un patvēruma meklētāju plānveida uzņemšanu Latvijā ir būtisks jautājums, kas attiecas uz valsts starptautisku un, iespējams, turpmāk ilgstošu pastāvīgi īstenojamu saistību uzņemšanos, un visi saistībā ar to pieņemtie lēmumi būtiski un neatgriezeniski ietekmēs Latvijas tālāko attīstību, valsts un tās iedzīvotāju nākotni," uzsver nacionālā apvienība. Tādēļ šis ir Saeimā izlemjams valsts politikas jautājums, pārliecināta VL-TB/LNNK.

Jau ziņots, ka Latvija ir piekritusi kopumā uzņemt 776 bēgļus. Par to lēmumus pieņēma valdība un Saeimas Eiropas lietu komisija.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!