Foto: LETA

Saeimas deputāte Zenta Tretjaka (S) tuvākajā laikā ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram pārsūdzēs Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu, ar kuru viņai atteikts izsniegt speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu, trešdien žurnālistiem apliecināja Tretjaka.

Tretjaka ir Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas locekle. Šodien pēc komisijas sēdes bijusī Valsts policijas augsta ranga amatpersona Zenta Tretjaka žurnālistiem teica, ka SAB lēmums viņai ir nepatīkams fakts un viņa par to ir izbrīnīta, jo daudzus gadus nostrādājusi iekšlietu sistēmā un bijusi dažādu policijas pārvalžu vadītāja. Strādājot Valsts policijā, viņai bija otrās kategorijas pielaide, taču deputātes amatā viņai nepieciešama augstākās kategorijas pielaide.

SAB atteikuma iemesli viņai nav zināmi.

Bez pielaides šobrīd ir arī cits Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāts - rezerves brigādes ģenerālis Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK). Viņš skaidroja, ka 12.Saeimas laikā SAB pielaides piešķiršanu nemaz nav prasījis, taču viņš neizslēdz, ka varētu to darīt. "Neesmu šajā parlamentā prasījis. Es padomāšu, ļoti iespējams, ka prasīšu," uzsvēra Krēsliņš.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs, Nacionālās drošības padomes loceklis Ainars Latkovskis (V) žurnālistiem skaidroja, ka saskaņā ar likumu augstākās kategorijas pielaide ir nepieciešama visiem Saeimas Nacionālās drošības komisijas deputātiem. Uz pārējām parlamenta komisijām šāda prasība neattiecas.

Daži jautājumi, ko skata Latkovska vadītā komisija, skar valsts noslēpumu, taču šobrīd lielākajai daļai komisijas deputātu ir augstākās kategorijas pielaide valsts noslēpumam. Ja tiek skatīti slepeni jautājumi, bez pielaides esošie parlamentārieši šādās komisijas sēdēs nepiedalās. "Komisijas darbs netiek paralizēts, un kvoruma pietiek, lai skatītu jautājumus," uzsvēra Latkovskis.

Jau ziņots, ka SAB trīs Saeimas deputātiem ir atteicis speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu. Divi no šiem deputātiem ir nesen par braukšanu dzērumā notiesātais Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas pārstāvis Veiko Spolītis (V) un Tretjaka.

Medijos izskanējis, ka Spolītim atļauja darbam ar valsts noslēpumu varētu nebūt izsniegta tādēļ, ka viņš nesen izcieta sodu par auto vadīšanu alkohola reibumā.

SAB pārbaudāmajām personām nav tiesīgs atklāt iemeslus, kādēļ pielaide tiek atteikta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!