Foto: Saeimas administrācija

Ceturtdien, 4. oktobrī, 12. Saeimas deputāti sanāca uz pēdējo sēdi pirms sestdien gaidāmajām parlamenta vēlēšanām. Deputātiem bija jālemj par vairākiem iepriekš smagas diskusijas izraisījušiem jautājumiem, tostarp par Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu. Portāls "Delfi" visas dienas garumā sekoja līdzi parlamentāriešu spriestajam video un teksta tiešraidē.

Lai gan deputāti turpinās darbu vēl līdz jaunievēlētās – 13. Saeimas sanākšanai, ceturtdienas sēdi var uzskatīt par simbolisku punktu 12. Saeimas sasaukumam, jo tā bija pēdējā pirms sestdien gaidāmajām vēlēšanām.

Parlamenta kārtējā sēdē bija iekļauti vairāki desmiti jautājumu.

Deputātiem ceturtdien bija jālemj par vairāku likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijām, tostarp par grozījumiem Iepakojuma likumā un grozījumiem Dabas aizsardzības likumā, kas paredz ieviest dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu Latvijā.

Savukārt vairāki opozīcijas deputāti bija rosinājuši izmaiņas Valsts sociālo pabalstu likumā, kas paredz izsniegt pabalstus vientuļajiem pensionāriem vismaz minimālās vecuma pensijas apmērā. Deputāti lēma arī par šo grozījumu nodošanu izskatīšanai komisijām.

Deputāti galīgajā lasījumā lēma par grozījumiem Satversmē, kas paredz Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu. Šobrīd Satversmē ir noteikts, ka Valsts prezidentu ievēlē aizklāti balsojot ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļu balsu vairākumu. Balsojums par Valsts prezidentu ir vienīgais aizklātais balsojums Saeimā.

Jāatgādina, ka bez šiem Latvijas Reģionu apvienības (LRA) rosinātājiem grozījumiem Saeimā atrodas arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iesniegtie grozījumi Satversmē, kas paredz tautas vēlētu prezidentu.

Saeima galīgajā lasījumā lēma arī par likumprojektu par bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu publiskošanu. Šim likumprojektam uz trešo lasījumu bija iesniegti vairāki desmiti priekšlikumi. Virkni priekšlikumu ir iesniedzis deputāts Veiko Spolītis. Viņš iepriekš atzina, ka priekšlikumus iesniedzis sadarbībā ar VDK zinātniskās izpētes komisiju. Iepriekš šie priekšlikumi izpelnījās vairāku Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātu nosodījumu.

Jāpiebilst, ka kritiku līdz šim paudusi ne tikai VDK zinātniskās izpētes komisija, bet arī Satversmes aizsardzības birojs. Tā priekšnieks Jānis Maizītis publiski paziņojis, ka VDK dokumentu publicēšanu internetā neatbalsta.

Arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis skaidru atbalstu nav izteicis. Šonedēļ ziņu aģentūra LETA, atsaucoties uz Valsts prezidenta kanceleju, ziņoja, ka Vējonis vēl nav izlēmis, vai izsludinās likumu par VDK dokumentu publiskošanu. Kancelejā skaidroja, ka Valsts prezidents atbalsta VDK dokumentu publiskošanu jeb čekas maisu atvēršanu, un Saeima lēmumu par čekas maisu atvēršanu jau ir pieņēmusi iepriekš – 2014. gadā.

Ceturtdien Saeima izskatīja arī Diasporas likumprojektu otrajā lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!