naktī uz piektdienu steidzamības kārtā atbalstīja akcīzes nodokļa paaugstināšanu alkoholam, degvielai un kafijai, taču noraidīja pirms galīgā lasījuma iesniegto priekšlikumu vēl papildus paaugstināt akcīzi alum. Pēc Finanšu ministrijas (FM) aprēķiniem, tas valsts budžeta ieņēmumus palielinās par aptuveni 68 miljoniem latu.
FM pārstāvji norādīja, ka nākamgad cigarešu paciņas cena celsies par 70 %, savukārt nodokļi, kas attiecas uz cigaretēm - par 60 %. Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Elīna Egle gan norādīja, ka ceļot akcīzi degvielai, alkoholam un citām precēm, iespējams iestāsies daudz nelabvēlīgu seku, gan nekonkretizējot, kādas tieši tās būs. Egle atzina, ka par tām tiks runāts trešdien paredzētajā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē. Savukārt Godmanis  sēdes sākumā atzina, ka palielināt akcīzi degvielai tieši šis brīdis ir īstais, jo kopumā tās cena krīt.


Akcīzes likme alkoholiskajiem dzērieniem palielināta no 630 līdz 825 latiem par 100 litriem absolūtā spirta, savukārt akcīzes nodoklis vīnam un raudzētiem dzērieniem - no 30 līdz 40 latiem par 100 litriem absolūta alkohola, kafijai no 50 līdz 100 latiem par 100 kilogramiem, bet bezalkoholiskajiem dzērieniem - no diviem līdz četriem santīmiem par vieu litru.


Akcīzes nodokli bezsvina benzīnam palielināts par 18%, dīzeļdegvielai un petrolejai - par 21,2%, svinu saturošajam benzīnam par 1%, sašķidrinātajai naftas gāzei - par 3,4%, kā arī attiecīgi naftas produktu sajaukumiem ar biodegvielu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!