Foto: F64
Saeimas deputāti ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja iesniegto priekšlikumu, kas paredz kriminālatbildību par tā dēvēto pateicību došanu, piemēram, ārstiem, pašvaldību darbiniekiem vai skolotājiem.

Par šo grozījumu Krimināllikumā balsoja 85 parlamentārieši, bet viens deputāts – Jānis Ādamsons (SC) - balsojumā atturējās. Tautas kalpiem par šo priekšlikumu būs jābalso trešajā galīgajā lasījumā.

Patlaban Krimināllikumā jau ir noteikta atbildība par prettiesiska labuma pieprasīšanu un pieņemšanu, ko izdarījis valsts vai pašvaldības iestādes darbinieks, kurš nav valsts amatpersona. Maksimālais sods par šādu noziegumu ir brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem.

Savukārt Saeimas Juridiskajā komisijā atbalstītie likuma grozījumi paredz noteikt atbildību arī par prettiesiska labumu došanu valsts vai pašvaldības iestādes darbiniekam, kurš nav valsts amatpersona. Par to varētu sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, savukārt, ja piedāvāts labums lielā apmērā, var draudēt brīvības atņemšana līdz diviem gadiem, paredzēts sagatavotajos likuma grozījumos.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece šonedēļ sacīja, ka ārstiem bieži vien agresīvā veidā uzspiesti "dāvinājumi", kurus viņi, iespējams, nemaz nevēlas saņemt, tāpēc nepieciešams noteikt skaidru ierobežojumu šādiem "dāvinājumiem".

Kurpniece skaidroja, ka KNAB mērķis nav ierobežot, piemēram, ziedu pasniegšanu vecmātei par veiksmīgām dzemdībām, vai citādu pateicību ārstiem, negaidot pretī kādu labumu, bet gan novilkt skaidru robežu starp dāvanu un kukuli.

Patlaban KNAB sāktas 18 krimināllietas par noziegumiem veselības aprūpes jomā – vairākas no tām saistītas ar kukuļu došanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!