Foto: DELFI
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien atbalstīja priekšlikumu nākamgad piešķirt 10 000 latu, lai atjaunotu PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanai izveidotās komisijas darbību.

Iepriekš Latvijas Okupācijas izpētes biedrības valdes priekšsēdētāja Ruta Pazdere stāstīja, ka aptuveni pirms mēneša atkal ir nosūtīta vēstule Ministru prezidentam, kurā lūgts nākamgad paredzēt finansējumu komisijai vismaz 10 000 latu apmērā, taču atbilde joprojām nav saņemta.

Okupācijas izpētes biedrība šo vēstuli nosūtījusi arī Saeimai, un deputāti atbalstīja šo līdzekļu piešķiršanu. Diskusijas šis ierosinājums neizraisīja.

Vēstulē Saeimas komisijai tiek norādīts, ka PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanai izveidotā komisija darbojās līdz 2009.gada 1.augustam, kad krīzes dēļ tās darbība uz laiku tika apturēta. Patlaban ekonomiskā situācija mainījusies, tāpēc biedrība vērsusies ar lūgumu piešķirt finansējumu komisijas darbības atjaunošanai.

Vēstulē tiek norādīts, ka arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) apliecinājis, ka komisijas darbības atjaunošanai neesot nepieciešami jauni tiesību akti, jo esošie ir spēkā, un ir tikai jāatjauno darbs, piešķirot komisijai nepieciešamo finansējumu.

Kā ziņots, Bordāns iepriekš paudis atbalstu iecerei atjaunot PSRS okupācijas zaudējumu aprēķināšanai izveidotās komisijas darbību. Tieslietu ministrija (TM) uzskata, ka šī komisija juridiski nav zaudējusi savu darbības spēku un tas esot gribas jautājums, vai turpināt komisijas izpētes darbu.

Iepriekš, aprēķinot iespējamos iekšzemes kopprodukta (IKP) ieguvumus, ja nebūtu PSRS okupācijas, komisija secinājusi, ka Latvijas IKP zaudējis vairāk nekā simt miljardus latu.

Šī komisija 2005.gadā tika izveidota PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien izskatīja priekšlikumus nākamā gada budžeta projektam. Pieņemt budžetu plānots Saeimas plenārsēdē ceturtdien, 15.novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!