Foto: F64

Saeima ceturtdien neatbalstīja Jāņa Brazovska atkārtotu iecelšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieka amatā. Brazovski FKTK šefa vietnieka amatā atbalstīja 42 deputāti, pret bija 39, bet atturējās – seši tautas kalpi.

Par Brazovska iecelšanu FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā uz trešo termiņu nobalsoja "Vienotības" un Reformu partijas frakciju deputāti, kā arī vairāki opozīcijas deputāti - Jānis Ādamsons, Sergejs Dolgopolovs, Igors Meļņikovs, Igors Pimenovs, Vladimirs Reskājs no ”Saskaņas centrs" frakcijas, kā arī Aija Barča, Jānis Dūklavs, Rihards Eigims, Jānis Klaužs, Ingmārs Līdaka no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas.

Pret bija Nacionālās apvienības frakcijas deputāti, neatkarīgie deputāti, kā arī pārējie SC frakcijas deputāti un Iveta Grigule no ZZS.

Balsojumā atturējās ZZS pārstāvji Uldis Augulis, Dana Reizniece-Ozola, Kārlis Seržants, Jānis Vucāns, kā arī SC frakcijas deputāti Boriss Cilevičs un Ivars Zariņš. Nebalsoja divas klātesošas deputātes - Inguna Rībena (V) un Inga Vanaga (RP).

Debatēs pirms balsojuma Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš aicināja kolēģus balsot pret Brazovska ievēlēšanu FKTK vadītāja vietnieka amatā uz trešo termiņu. Elksniņš kritizēja Brazovska darbu "Krājbankas" pilnvarnieku grupas vadībā, tostarp par to, ka "Krājbanka" netika glābta jeb sanēta. Elskniņš vienlaikus pauda neizpratni, ka tiesībsargājošās iestādes līdz šim nav pārbaudījušas "Krājbankas" darījumu likumību pēc tam, kad bankas pārvaldību pārņēma FKTK Brazovska vadībā.

Savukārt Elksniņa partijas biedrs Ādamsons debatēs aicināja balsot par Brazovski, norādot, ka piedzīvotajās problēmās banku sistēmā nav vainojams tikai viens cilvēks. Arī Reformu partijas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis retoriski vaicāja, vai tiešām notikušajās banku problēmās ir jāvaino tieši banku uzraugs.

Opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības deputāts Ingmārs Līdaka uzsvēra, ka šajā jautājumā ir būtiskas FKTK vadītāja Kristapa Zakuļa domas par savu padoto. Zakulis nav izteicis šaubas par Brazovska piemērotību FKTK vadītāja vietnieka amatam. "Būtu saprātīgi uzticēties cilvēkam, kam pavisam nesen izteicām uzticību," piebilda Līdaka.

Savukārt pozīcijā esošās Nacionālās apvienības deputāti Imants Parādnieks un Dzintars Rasnačs debatēs aicināja kolēģus balsot pret Brazovska iecelšanu FKTK vadītāja vietnieka amatā uz trešo termiņu. Parādnieks akcentēja, ka Eiropā normāla prakse esot amatpersonu amatā ievēlēt vien uz diviem termiņiem - ja amatā ir ilgāk, tad "ieaug rutīnā". Parādnieks runas noslēgumā atgādināja par komponista Raimonda Paula "Krājbankas" krahā pazaudētajiem vairākiem simtiem tūkstošiem latu.

"Vienotības" deputāti - frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis un arī Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs - aicināja kolēģus atbalstīt Brazovski FKTK vadītāja vietnieka amatā uz trešo termiņu. Zaķis akcentēja, ka, analizējot banku sistēmu kopumā, konstatēts, ka situācija tajā ir normāla un stabila, kur liels nopelns ir FKTK.

Savukārt Reirs uz Parādnieka repliku par pilnvaru termiņiem amatā, noteica - FKTK vadītāja vietnieka amatam atšķirībā no daudziem citiem vadītāju amatiem nav pilnvaru termiņa ierobežojumi, un, ja tādus kāds vēlas panākt, tad ir jāveic attiecīgi grozījumi Latvijas normatīvajos aktos.

Brazovski FKTK vadītāja priekšnieka amatā uz nākamo termiņu ierosināja iecelt finanšu ministrs Andris Vilks (V) un Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Brazovskis FKTK vadītāja vietnieka amatā strādāja kopš 2000.gada 26.oktobra. Iepriekš viņš darbojās LB– tad, kad kredītiestāžu pārraudzība bija Centrālās bankas pārziņā. Brazovskis Latvijas Universitātē ieguvis jurista izglītību. Brazovska pilnvaras FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā beidzas 26.oktobrī. Līdz jauna kandidāta izvirzīšanai un apstiprināšanai FKTK padome strādās četru, nevis piecu padomes locekļu sastāvā

Jau vēstīts, ka Saeimas Budžeta un finanšu komisija 10.oktobrī neatbalstīja Brazovska atkārtotu iecelšanu FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā, tādēļ komisija lēmumprojektu parlamentā virzīja ar negatīvu atzinumu.

Saeimā par Brazovska pārvēlēšanu bija plānots lemt pagājušajā nedēļā, taču jautājumu atlika, Brazovskim dodot ilgāku laiku, lai tiktos ar frakciju pārstāvjiem un izskaidrotu naudas pārskaitījumus "Latvijas Krājbankā" (”Krājbankā”) pēc tās nonākšanas FKTK uzraudzībā.

Tautas kalpi vēlējās saņemt plašākus skaidrojumu saistībā ar portāla ”Pietiek.com” ziņoto par vairākiem desmitiem miljoniem latu, kas it kā aizpludināti no ”Krājbankas” laikā, kad to pēc parņemšanas pārvaldīja Brazovskis kā FKTK pilnvarotais pārstāvis. Brazovskis ekspresintervijā iepriekš uzsvēra, ka ar "Krājbanku" saistītajos darījumos rīkojies absolūti godīgi un likumīgi.

Savukārt otrdienas vakarā portāls ”Pietiek.com” vēstīja par "Norvik bankas" iespējamajām finanšu problēmām, ko FKTK steidza noraidīt, sakot - "Norvik banka" ir maksātspējīga un nodrošina nepārtrauktu darbību, kā arī saistības pret klientiem izpilda pilnā apmērā.

Premjers Valdis Dombrovskis (envy) trešdien paziņoja, ka atsevišķos plašsaziņas līdzekļos izteiktās bažas par ”Norvik bankas” finanšu stāvokli varētu būt saistāmas ar kampaņu pret Brazovska atkārtotu kandidēšanu FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā.

Jau ziņots, ka pēc ”Krājbankas” kraha pērn rudenī atlūgumu iesniedza galvenais FKTK banku uzraugs Jānis Placis, kurš turpināja darbu komisijā Garantiju fondu daļas vadītāja amatā. Neilgi pēc Plača atkāpšanās atlūgumu iesniedza arī toreizējā FKTK vadītāja Irēna Krūmane, kuru Saeima pērn decembra sākumā atbrīvoja no amata FKTK. Krūmane kļuvusi par LB Maksājumu sistēmu pārvaldes vadītāja vietnieci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!