Saeimas deputāti iesnieguši vairāk nekā 300 priekšlikumus grozījumiem šā gada valsts budžetā par aptuveni 25 miljonu latu sadali, informē Saeimas Budžeta un finanšu komisijā.
Visvairāk priekšlikumu par gandrīz 16 miljoniem latu iesniegusi partija "Jaunais laiks" (JL). Piemēram, JL rosina subsīdijām lauksamniecības produktiem paredzētos līdzekļus piešķirt dažādu rajonu un pilsētu skolu un pašvaldības iestāžu remontiem.

JL deputāti arī rosina piešķirt budžeta līdzekļus pilsētu siltumtrašu remontiem.

Tautas partija no šā gada valsts budžeta rosina paredzēt aptuveni miljonu latu dažādu izglītības iestāžu labiekārtošanai.

Latvijas Pirmā partija aicina aptuveni 15 000 latu no valsts budžeta paredzēt Ziemassvētku pasākumu rīkošanai bērniem, kā arī vēl 15 000 latu - bērnu un sporta laukumu ierīkošanai un vairāku Latvijas dievnamu remontdarbiem.

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija rosina 40 000 latu no valsts budžeta piešķirt Siguldas bobsleja un kamaniņu trasei.

Savus priekšlikumus šā gada valsts budžetam ir iesnieguši visu Saeimā pārstāvēto frakciju deputāti. Deputāti no šā gada valsts budžeta ar savu balsojumu var sadalīt pusotru miljonu latu.

Budžeta grozījumus galīgajā lasījumā Saeima izskatīs nākamnedēļ.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja grozījumus šā gada valsts budžetā.

Grozot šā gada valsts budžetu, pamatbudžeta ieņēmumi tiek prognozēti par 67,6 miljoniem latu lielāki, bet speciālā budžeta ieņēmumi - par 86,4 miljoniem latu lielāki. Nodokļu ieņēmumu prognozi šim gadam plānots palielināt par 163,8 miljoniem latu.

No valsts pamatbudžeta dažādām prioritātēm budžeta grozījumos plānots novirzīt 239,3 miljonus latu. Lielākie papildu līdzekļi tiek plānoti veselības aprūpei - 53,5 miljoni latu, Eiropas Savienības fondu apguvei - 22 miljoni latu, pedagogu darba samaksas palielināšanai - 12,6 miljoni latu.

Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi pēc grozījumiem prognozēti 3,39 miljardi latu, bet izdevumi - 3,55 miljardi latu.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi prognozēti 2,46 miljardi latu, bet izdevumi noteikti 2,74 miljardi latu. Valsts pamatbudžeta izdevumu pieaugums, salīdzinot ar apstiprināto plānu, ir 131 miljons latu jeb par 5%. Pieaugumu nodrošinās lielāki pievienotās vērtības nodokļa, uzņēmumu ienākuma nodokļa, iedzīvotāju ienākuma nodokļa, azartspēļu nodokļa un nenodokļu ieņēmumi.

Valsts speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi un izdevumi prognozēti attiecīgi 945,5 miljoni latu un 801,7 miljoni latu. Valsts speciālā budžeta izdevumu palielinājums pret apstiprināto plānu ir 31,4 miljoni latu jeb par 4,1%.

Neskatoties uz grozījumiem, valsts budžeta deficītu valdība neplāno palielināt. Tas šim gadam paliks 1,5% no iekšzemes kopprodukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!