Foto: F64

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus Civilprocesa likumā, kas paredz samazināt civillietu izskatīšanas termiņu kasācijas instancē, portāls "Delfi" uzzināja Saeimas plenārsēdē.

Likumprojekts paredz veikt grozījumus Civilprocesa likumā, lai ne tikai samazinātu civillietu izskatīšanas termiņus kasācijas instancē, bet arī nodrošinātu, ka Augstākās tiesas (AT) Civillietu departamenta resursi tiek primāri novirzīti principiālu un nozīmīgu tiesību jautājumu izskatīšanai.

Tā mērķis, kā norādīts likumprojekta anotācijā, ir nodrošināt, lai kasācijas instances tiesa – AT Civillietu departaments – "kasācijas tiesvedības kārtībā efektīvi skata principiālus un visai tiesību sistēmai un tautsaimniecībai nozīmīgus tiesību jautājumus, veidojot attiecīgu judikatūru".

Paredzams, ka AT Civillietu departamenta atslogošana no mazākas nozīmes lietām sniegtu vairākus ieguvumus, tostarp veicinātu sabiedrības uzticēšanos tiesu varai.

Likumprojekts paredz vairākus civilprocesuālā regulējuma grozījumus. Piemēram, paredzēts skaidri noteikt, ka kasācijas tiesvedību var neierosināt, ja tiesnešu kolēģijai nav acīmredzama pamata uzskatīt, ka pārsūdzētajā spriedumā ietvertais lietas iznākums ir nepareizs.

Tāpat likumprojekts paredz, ka AT tiesnešu kolēģija var atteikties pieņemt blakus sūdzību, ja tiesnešu kolēģijai nav pamata uzskatīt, ka, izskatot blakus sūdzību, pārsūdzētais lēmums tiks atcelts vai grozīts.

Atbilstoši Tiesu informatīvās sistēmas statistikas datiem, lietu izskatīšanas vidējais ilgums AT Civillietu departamentā 2015. gada noslēgumā bija 15 mēneši, kas ievērojami pārsniedz pārējo divu AT departamentu attiecīgos rādītājus – Administratīvo lietu departamentā – 3,3 mēneši, Krimināllietu departamentā – 1,3 mēneši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!