Foto: PantherMedia/Scanpix

Saeimas Juridiskās komisijas deputāti otrdien vienbalsīgi pauda konceptuālu atbalstu grozījumiem, kas izstrādāti ar mērķi samazināt alkohola pieejamību un patēriņu bērnu un jauniešu vidū, aģentūrai BNS pavēstīja Saeimas Preses dienestā.

"Vienlaikus ir jāsaprot, ka aizliegumi un sodi paši par sevi problēmu nerisinās – ir nepieciešami kompleksi risinājumi, piedāvājot jauniešiem saturīgas alternatīvas brīvā laika pavadīšanai," uzsvēra par likumprojekta virzību atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne.

Piedāvātās izmaiņas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz atbildību nepilngadīgajiem par alkoholisko dzērienu iegādāšanos. Par to varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 25 latiem, par atkārtotu pārkāpumu sods būs lielāks. Sods nepilngadīgajam paredzēts arī gadījumā, ja pirkšanā kā starpnieks izmantota pilngadīga persona.

Paredzēta atbildība arī par alkohola lietošanu izglītības iestādēs un kopmītnēs – par to varēs izteikt brīdinājumu vai sodīt ar naudas sodu līdz 25 latiem. Šī likuma norma neattieksies uz augstskolu studentiem, ņemot vērā, ka viņi jau sasnieguši 18 gadu vecumu un drīkst gan iegādāties, gan lietot alkoholu, deputātiem paskaidroja Iekšlietu ministrijas pārstāvji.

Tāpat paredzēts pastiprināt sankcijas par atkārtotu nepilngadīgā iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā un novešanu līdz dzērumam.

Likumprojekta autori rosinājuši par atkārtotu alkohola pārdošanu nepilngadīgajiem paredzēt iespēju juridiskajām personām ne tikai uzlikt naudas sodu, bet arī atņemt tiesības zināma veida komercdarbībai. Ņemot vērā, ka šāda sankcija no grozījumiem nesen izslēgta, nākamajos lasījumos šai problēmai būs jāmeklē citi risinājumi.

Grozījumos paredzēta arī atbildība par alkohola iegādāšanos personām vecumā no 18 līdz 25 gadiem, ja iegādes brīdī tās neuzrāda personu apliecinošu dokumentu. Likumprojekta autori norāda, ka šai normai ir preventīvs raksturs, lai veicinātu, ka pircēji šajā vecumā uzrāda dokumentus.

Šos grozījumus vasarā izstrādāja Saeimā izveidotā darba grupa bērnu un jauniešu aizsardzībai no alkoholisko dzērienu kaitīgās ietekmes. Likumprojektu iesnieguši deputāti Arvils Ašeradens ("Vienotība"), Inita Bišofa (Reformu partija), Andris Buiķis ("Vienotība"), Ivans Klementjevs ("Saskaņas centrs") un Aleksejs Loskutovs ("Vienotība").

BNS, +371 67088611, zinas@bns.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!