Jautājums par pazudušo nepilngadīgo personu meklēšanu nav atrisināts un policija tikai profesionāli atrunājas, otrdien pēc Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas sēdes uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Jānis Šmits (LPP/LC).
Komisijas sēdē otrdien tika runāts par pazudušo nepilngadīgo personu meklēšanas sistēmas pilnveidošanas iespējām. Uz sēdi bija uzaicināts Valsts policijas (VP) priekšnieks Aldis Lieljuksis, taču aizņemtības darbā dēļ viņa vietā bija ieradies viņa vietnieks, VP Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieks Jānis Vonda, kurš deputātus informēja par jaunumiem pazudušo personu meklēšanas metodikas uzlabošanā.

Policijas pārstāvis informēja, ka šā gada sākumā meklēšanā atradās 25 bērni, tagad to skaits ir 61. Pieaugums ir iespaidīgs, taču tas saistīts ar sabiedrības pastiprināto uzmanību tieši pēdējā laikā, jo tagad ikviens par savu it kā pazudušo "atvasi" ziņo uzreiz, negaidot vairākas dienas. Vonda atkārtoti apliecināja, ka no visiem it kā pazudušajiem bērniem lielākā daļa atrodas. Tie galvenokārt ir nelabvēlīgo ģimeņu bērni vai sociālo aprūpes centru audzēkņi.

Vonda atgādināja, ka policijā ir atjaunota pazudušo personu meklēšanas nodaļa, kas gan vairāk nodarbojas ar kontroles, metodikas un uzraudzības jautājumiem. Arī šodien nodaļas darbinieki atrodas Dobelē, lai strādātu pie pēdējā laika traģiskākā nozieguma atklāšanas - Diānas Kozlovskas slepkavības lietas.

Patlaban Iekšlietu ministrijā atrodas arī nesen izstrādātie Personu meklēšanas noteikumi, kuriem tagad jāiziet garais saskaņošanas ceļš caur vairākām ministrijām, tajos arī būs skaidras norādes, kas policijai jādara konkrētā situācijā, meklējot pazudušo.

Deputāti, uzklausot policijas ziņojumu, nebija mierā ar situāciju, jo, viņuprāt, šī informācija ir gana veca un policija nemeklē uzlabojumus sistēmas pilnveidošanai, iespējams, kādu izmaiņu veikšanai likumdošanā. Deputāti policijai arī pārmeta nevēlēšanos sadarboties pazudušo personu metodikas izstrādē, bet Vonda norādīja, ka Saeimai nav jāizstrādā policista rīcības metodika, bet ja kaut kas nav izdarīts tā kā vajag, policists tiek saukts pie atbildības.

Kad deputāti kopā ar dažiem nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un policiju bija vairāk nekā stundu runājuši par neatrisināto problēmu, Šmits paziņoja, ka sēde jābeidz, lai nākamajā turpinātu pārrunāt ar bērnu pazušanu saistītos jautājumus, piemēram, jautājumu par skolas autobusu nodrošinājumu visām pašvaldībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!