Foto: LETA

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti trešdien izvērtēja Valsts kontroles (VK) revīzijā konstatētos pārkāpumus Rīgas brīvostas pārvaldes (RBP) darbā laikā no 2009. līdz 2011.gadam un nolēma lūgt premjeru Valdi Dombrovski ( V) izvērtēt Rīgas brīvostas valdes darbību.

Komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa žurnālistiem norādīja, ka atbildību par pārkāpumiem brīvostā jāuzņemas tās valdei, jo fakts, ka brīvosta "rīkojusies nelietderīgi un varbūt pat nelikumīgi", ir tieši valdes atbildība.

"Protams, daudzi no šiem darījumiem bijuši ostas pārvaldnieka [Leonīda Loginova] pārraudzībā, bet viņa darbību uzrauga valde," teica Siliņa.

Viņa arī pauda, ka Rīgas brīvostas valdes darbs būtu jāpārbauda gan par laika periodu no 2009. līdz 2011.gadam, par ko runāts VK revīzijā, gan pēc tam.

Satiksmes ministrijas (SM) pārstāve Rīgas brīvostas valdē Džineta Innusa savukārt pieļāva, ka varētu aicināt satiksmes ministru Anriju Matīsu rosināt brīvostas valdei skatīt jautājumu par brīvostas pārvaldnieka atbrīvošanu no amata.

Savukārt Reformu partijas (RP) frakcijas deputāti rosinājuši lūgt premjeru novērst brīvostā konstatētos pārkāpumus un nodrošināt, lai ostas darbības atbilstu likuma prasībām.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) rosinās nākamās nedēļas koalīcijas sadarbības padomes sēdē lemt par Rīgas brīvostas vadības maiņu saistībā ar VK revīzijas atzinumā atklātajiem pārkāpumiem ostas darbībā, portālu "Delfi" informēja viņa preses sekretāre Maija Pētermane.

Jautājumu par VK ziņojumu trešdien, 13.martā, Sprūdžs apspriedis ar satiksmes ministru Anriju Matīsu un ministri vienojušies šonedēļ organizēt visu valsts pārstāvju RBO valdē tikšanos, lai vienotos par kopīgu nostāju par turpmāko rīcību saistībā ar VK atzinumu.

Sprūdžs uzsver, ka VK atzinumā norādītie ilgstošie un sistemātiskie pārkāpumi ir acīmredzami un viennozīmīgi, bet RBO vadības attieksme - absolūti nepieņemama.

„Rīgas brīvostas vadība jau gadiem strādājusi, klaji neievērojot labas pārvaldības principus, bet ostas vadībai ir trūcis izpratnes gan par interešu konflikta situācijām, gan darījumu caurspīdīgu kārtošanu. Tiesiskā nihilisma līmenis, kas ir kļuvis par normu brīvostas vadībā ir sasniedzis klajas nekaunības pakāpi un tam beidzot ir jāpieliek punkts," pauž Sprūdžs.

Ministrs ir pārliecināts, ka visa koalīcija būs gatava iestāties par tiesisku un caurspīdīgu ostas darbu un būs gatavi izvērtēt līdzšinējās ostas vadības atbildību.

Jau pagājušajā gadā, kad tika publiskota informācija par Spilves pļavu iznomāšanu ostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam, Sprūdžs rosinājis lemt par RBO vadības nomaiņu, taču tad šim lēmumam trūka koalīcijas partneru atbalsta.

Sprūdžs arī aicina citus ministrus un Rīgas domi izvērtēt to savu pārstāvju paveikto un atbildību, kuri darbojušies brīvostas valdē revīzijas periodā.

Valsts kontroles revīzija Rīgas brīvostā ir veikta par 2009. līdz 2011. gadu un Viesturs Silenieks, kurš šajā laikā bija ministrijas pārstāvis ostā, jau pirms gada tika atcelts no amata, atzīmē Sprūdžs.

VK nule publiskotajā revīzijā konstatējusi, ka RBP normatīvo aktu pārkāpumu, neatbilstošas un nesaimnieciskas rīcības rezultātā radījusi zaudējumus vai nepamatoti rīkojusies ar finanšu līdzekļiem kopsummā par vairāk nekā 41 miljonu latu.

Piemēram, RBP finanšu līdzekļi - 595 000 latu - nelikumīgi tērēti gan darba samaksas noteikumiem neatbilstošām prēmijām, dāvanām un veselības apdrošināšanai valdes locekļiem, gan kļūdaini aprēķinātiem pabalstiem, atvaļinājuma naudai un darba nespējas lapas naudai, atklājusi VK.

Šo faktu dēļ VK vērsīsies Ģenerālprokuratūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!