Foto: LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti šodien noraidīja priekšlikumu Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā aizstāt vārdu "sieviete" ar vārdu "māte".

Kā klātesošajiem skaidroja Saeimas deputāte Inga Bite (RP), Civillikumā ir ierakstīts, ka bērnam, kurš ir ieņemts, bet vēl nav piedzimis, jau ir mantojuma tiesības, tostarp no savas mātes un tēva. Tāpat viņa norādīja, ka sieviete, kurai ir grūtniecība, pie ginekologa var saņemt tieši mātes pasi, kā arī rādītājs par mātes mirstību attiecas uz sievietēm, kuras mirušas jebkurā grūtniecības stadijā, aplūkojot šo rādītāju, viņas tiek sauktas par mātēm.

Savukārt, kā norādīja biedrības "Papardes zieds" pārstāve, Civillikums paredz mantot, ja bērns jau ir piedzimis. Savukārt mātes pasi izsniedz 16. vai 18.grūtniecības nedēļā, un šis termins nav juridiski saistīts. Runājot par mātes mirstību, "Papardes zieda" pārstāve sacīja, ka angliski termins "mātes mirstība" netiek tulkots, kā tas tiek darīts latviski, un angliski tas visdrīzāk ir saucams "ar mātes lomu saistīta mirstība". Tāpat pārstāve norādīja, ka saukt grūtnieci par māti ir līdzeklis, kā ietekmēt sievieti, un šādi gadījumi ir bijuši gan Krievijā, gan ASV.

Bite gan uzsvēra, ka mantojuma tiesības neesot saistītas ar to, vai bērns piedzims.

Komisijas deputāti gan norādīja, ka apakškomisijas sēdē tiek skatīti grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, nevis likumā par mantošanu.

Tāpat deputāti noraidīja Imanta Parādnieka priekšlikumu, ka abortu sievietei drīkst veikt tikai pēc 20 stundām, kad izsniegts norīkojums par grūtniecības pārtraukšanu, nevis 72, kā tas ir šobrīd.

Veselības ministrijas pārstāve norādīja, ka šobrīd grūtniecības pārtraukšanu nedrīkst veikt ātrāk par 72 stundām pēc norīkojuma izsniegšanas, tomēr šo termiņu var arī pagarināt, tāpēc nav nepieciešams mainīt likumu.

Līdz ar to Saeimas komisija nobalsoja pret šādu priekšlikumu.

Tāpat deputāti neatbalstīja ideju, ka grūtniecības pārtraukšanu nedrīkst veikt ginekologs, kurš pats izsniedzis rīkojumu grūtniecības pārtraukšanai, norādot, ka šāda norma apdraudētu sievietes laukos, kur, piemēram, ir tikai viens ginekologs.

Minētie priekšlikumi un apakškomisijas atzinums tiks skatīts vēl Sociālo un darba lietu komisijas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!